Από παιδί και από γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ μαθαίνεις την αλήθεια. Ο Δημ. Κουτσούμπας αποκάλυψε το διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, στην πρόσφατη συνάντησή τους. Δεν τον “διέρρευσε”. Τον μετέφερε ευθέως και προσωπικά ο ίδιος. Δηλαδή υπεύθυνα.

Από το μέγαρο Μαξίμου εξέδωσαν –ατύπως– μια διάψευση που ισοδυναμούσε με επιβεβαίωση και όταν το ΚΚΕ επέμενε στην ακρίβεια όσων μετέφερε ο γραμματέας του προτίμησαν να σιωπήσουν εντελώς. Άρα οι αποκαλύψεις Κουτσούμπα είναι ακριβείς.

Για όσους δεν το παρακολούθησαν, ο Πρωθυπουργός του είπε ότι το μόνο αριστερό που μπορεί να κάνει είναι το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος, καθώς στα υπόλοιπα που υποσχέθηκε δεν προβλέπεται υλοποίηση -επικαλούμενος διάφορους λόγους.

Από εδώ αρχίζουν οι απορίες -έστω και αν το πρώτο που θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς είναι ότι απλώς επιχείρησε να “τσουβαλιάσει” τον συνομιλητή του –κατά τη συνήθη πρακτική του– και την πάτησε.

Η πρώτη απορία είναι γιατί αφού παραδέχεται κατ’ ίδιαν ότι δεν μπορεί να είναι συνεπής σε όσα υποσχέθηκε δεν το ξεκαθαρίζει και δημοσίως; Τι θα έχανε αν αυτά που είπε στον επικεφαλής του συγκεκριμένου κόμματος, τα έλεγε και στους ψηφοφόρους, αφήνοντας στους ίδιους να αξιολογήσουν τους λόγους που επικαλείται;

Η δεύτερη απορία είναι πιο σοβαρή. Τι ακριβώς σημαίνει αριστερή τροποποίηση του Συντάγματος και αριστερός εκλογικός νόμος; Με ποια έννοια ένα εκλογικό σύστημα είναι αριστερό ή δεξιό; Με ποιο τρόπο καθίσταται αριστερός ή δεξιός ο καταστατικός χάρτης μιας χώρας;

Εάν ο Πρωθυπουργός εννοεί ότι ο εκλογικός νόμος που θα προτείνει θα διαπνέεται από σύγχρονες αντιλήψεις, γιατί το εκμυστηρεύεται σε κάποιους από τους συνομιλητές τους και όχι σε όλους;

Σε ό,τι άφορα τις “αριστερές” συνταγματικές μεταβολές που θα προτείνει η κυβέρνησή του, ποιο ακριβώς τμήμα της θα τις προτείνει: το προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ή το προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ; Αν έγινε αριστερός και ο Καμμένος να το ξέρουμε. Εκτός αν πρόκειται να υπάρξουν δυο προτάσεις από την κυβέρνηση -όσες και οι κεφαλές της.

Ήδη πολλοί εικάζουν ότι ως αριστερό εκλογικό νόμο και αριστερό Σύνταγμα εννοεί συστήματα και μεθοδεύσεις που θα ευνοούν το κόμμα του. Σ’ αυτά δεν υπάρχει το παραμικρό “αριστερό”. Υπάρχει εκκολαπτόμενη καθεστωτική νοοτροπία που εκλαμβάνει ως δικαίωμα της σημερινής κυβέρνησης να μεθοδεύσει το θεμελιακό νόμο του πολιτεύματος και εκλογικό σύστημα κατά τα κομματικά της συμφέροντα.

Αυτά δεν προσφέρονται για ασκήσεις αριστεροσύνης ή για ιδεοληπτικές αντιμετωπίσεις. Το Σύνταγμα δεν είναι παράρτημα των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής κανενός κόμματος.

Μετά από όσα μετέφερε ο γραμματέας του ΚΚΕ υπάρχει θέμα αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά την θεσμική αναβάθμιση της χώρας και δεν σχεδιάζει πολιτικά κόλπα κομματικής χρήσης.

Αν ισχύει το δεύτερο πολύ σύντομα ο Πρωθυπουργός θα φτάσει σε τοίχο και θα σπάσει τα μούτρα του. Στην πολιτική, όπως έλεγε ο συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου: “O χειρότερος από όλους τους τοίχους είναι μια πόρτα της οποίας δεν έχεις το κλειδί”.