Τα φαινόμενα διάλυσης προπομπός κατάρρευσης…

Μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να διασώσει την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες. Η κατάσταση στην οικονομία αντί για σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει δείγματα επιδείνωσης.

Οι επενδυτές δεν περνάνε από την Ελλάδα πλέον ούτε για… διακοπές (η κατά κεφαλήν δαπάνη των ξένων τουριστών μειώνεται άρα χαμηλώνει και το οικονομικό προφίλ…) ενώ είναι θέμα χρόνου η στάση πληρωμών του δημοσίου να ακουμπήσει το σκληρό πυρήνα της κυβερνητικής εκλογικής πελατείας.

Η αλήθεια είναι πως η στήλη περίμενε τα φαινόμενα ασφυξίας περί τους τρεις με έξι μήνες νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, όσο η “μαϊμού” μένει σκαρφαλωμένη στο δένδρο τόσο αποκαλύπτονται τα “οπίσθιά” της. Πολύ γρήγορα από τους διορισμούς ημετέρων άρχισαν να αποκαλύπτονται εργολαβίες, προμήθειες και δάνεια σε ημετέρους…

Όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα διάλυσης, τα οποία θα ενταθούν τους επόμενους μήνες λόγω του ασφυκτικού κλίματος που δημιουργεί η οικονομική δυσπραγία αλλά και της έκπτωσης του όποιου ηθικού πλεονεκτήματος.

Ενώ η πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς με την κοινή γνώμη να εκφράζεται θετικά κατά πλειοψηφία στην ανάγκη τακτοποίησης του τηλεοπτικού τοπίου, η περασμένη εβδομάδα εξελίχθηκε σε πανωλεθρία.

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ουσιαστικά έχει τιναχτεί στον αέρα. Ακόμη και αν εκπέσει ο εκλεκτός εργολάβος της κυβέρνησης, η όποια αξιοπιστία του διαγωνισμού έχει εκμηδενιστεί και εκτός από τις προθέσεις διαπλοκής  αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά το εγγενές χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης δηλαδή η αδυναμία να μοιράσουν δυο γαϊδουριών άχυρα.

Ήδη ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τα τεκταινόμενα με τις τηλεοπτικές άδειες, όταν μίλησε για έστω και εκ των υστέρων έκπτωση όσων δεν πληρούν τα κριτήρια του πόθεν έσχες…

Ο κ. Δραγασάκης την εβδομάδα που πέρασε άδειασε το βασικό στρατηγικό αφήγημα του πρωθυπουργού περί προσεχούς αναδιάρθρωσης του χρέους. Το χρέος θα ζητηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές δηλ. τουλάχιστον το 2018.

Ο κ. Δραγασάκης επίσης φέρεται να καπελώθηκε από κύκλους του Μαξίμου στην επιλογή της διοίκησης της πολύπαθης Τραπέζης Αττικής (που θυμίζει έντονα πλέον την περίπτωση της τραπέζης Κρήτης). Η συνέχεια είναι γνωστή. Η ΤτΕ μπλόκαρε την τοποθέτηση σε αποφασιστική θέση αειθαλούς και παρόντος σε όλα τα μεγάλα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης προσώπου. Τελικά υπήρξε συμβιβασμός.

Εν τω μεταξύ, ακριβώς την ημέρα που η ΤτΕ θα αποφάσιζε περί της διοίκησης της Αττικής κλιμάκιο της οικονομικής αστυνομίας έκανε έρευνα στο γραφείο της συζύγου του κεντρικού Τραπεζίτη. Στη συνέχεια η σύρραξη αποκλιμακώθηκε με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως η συνεργασία της κυβέρνησης με τον Κεντρικό Τραπεζίτη είναι ομαλότατη.

Την εβδομάδα που πέρασε ήταν επίσης που κατόπιν παραγγελίας του Υπουργού δικαιοσύνης, μεθοδεύτηκε, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, η εκπαραθύρωση του κ. Ντογιάκου από τις υποψηφιότητες. Πάλι την τελευταία στιγμή με κάποιο τέχνασμα του επετράπη η συμμετοχή στη διαδικασία ανάδειξης προϊσταμένου εισαγγελίας εφετών Αθηνών την οποία και κέρδισε.

Οι παραπάνω εξελίξεις καταδεικνύουν πως υπάρχουν πολλά κέντρα στην κυβέρνηση τα οποία λειτουργούν και μεθοδεύουν καταστάσεις αυτόνομα, αντιφατικά και ενίοτε ανταγωνιστικά. Πρόκειται για ένα από τα αρχικά συμπτώματα διάλυσης τα οποία θα εντείνονται όσο η οικονομική ασφυξία θα αυξάνεται και η προοπτική μακροημέρευσης στην εξουσία θα μειώνεται.

Μπροστά στο Βατερλό της αδειοδότησης των καναλιών η “πυρηνική βόμβα” που βρίσκεται στα θεμέλια της κυβέρνησης και της χώρας είναι η Τράπεζα Αττικής. Η τράπεζα που πάνω της η κυβέρνηση είχε επιλέξει να στήσει ένα κομματικό μαγαζάκι διανομής επιρροής υπό τον μανδύα του παράλληλου πιστωτικού συστήματος για στοχευμένη ανάπτυξη.

Η τράπεζα δεν έχει καταφέρει να καλύψει την τελευταία ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης παρά την εντεταλμένη και φιλότιμη προσπάθεια ασφαλιστικών ταμείων και ΔΕΚΟ. Τελευταίο εγχείρημα να καλύψει τα εναπομείναντα 70 εκατ. ευρώ που παραμένουν ακάλυπτα, ήταν η εκχώρηση χαρτοφυλακίου “κόκκινων” δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ έναντι 70 εκατ. ευρώ.

Αν χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση στην Τράπεζα, σύμφωνα με όσα ισχύουν από φέτος, είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί και bail-in ήτοι “κούρεμα” καταθέσεων. Μόλις ακουστεί αυτό το ενδεχόμενο το ετοιμόρροπο τραπεζικό σύστημα και η διαλυμένη οικονομία θα υποστούν  νέους ισχυρούς κραδασμούς.

Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις πως η κυβέρνηση το Φθινόπωρο θα έρθει αντιμέτωπη με ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, γεγονός που στα πλαίσια του ελέγχου του πολιτικού κόστους μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές με στόχο την απόδραση.

Φυσικά υπάρχει και η επιλογή της παραμονής με κάθε θυσία στην εξουσία μέσω της δημιουργίας αυταρχικών  καθεστωτικών συνθηκών.

Όμως κοντός ψαλμός αλληλούια…

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.capital.gr