Κράτος δικαίου

Έχουμε χάσει τα λογικά μας ή μου φαίνεται; Διαβάζω τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, ακούω ραδιοφωνικές εκπομπές, βλέπω δελτία ειδήσεων και ειλικρινά δεν το πιστεύω. Παντού τα ίδια στερεότυπα: Οι προκλήσεις των Τούρκων, οι στρατηγοί του «σουλτάνου», η έφοδος στα Ίμια, μερικοί είχαν το θράσος να αναρωτιούνται «τι κρύβει η νέα πρόκληση των Τούρκων». Αντί να διαβάσουν προσεκτικά την ανακοίνωση που εξέδωσε την επομένη της απόφασης του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ειδικά στο σημείο που ο Ερντογάν στέλνει το μήνυμα ότι «χάθηκε η εμπιστοσύνη», τώρα έχουμε το θράσος να διερωτώμαστε τι συνέβη και από πάνω.

Με την άνεση ενός ανθρώπου που πήγε κόντρα στο ρεύμα και προειδοποίησε τρεις φορές για τις συνέπειες που θα έχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η απόφαση μη έκδοσης των οκτώ, δικαιούμαι σήμερα να ρωτήσω με τη σειρά μου: Πού πήγαν μετά το επεισόδιο στα Ιμια όλοι εκείνοι που την περασμένη εβδομάδα διαφήμιζαν τη νίκη του κράτους δικαίου και την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου; Στόμα έχουν; Μιλιά έχουν; Και εκείνες οι «Wall Street Journal» και οι «Ηandelsblatt», που φιλοξενούσαν τα πρωτοσέλιδα άρθρα, έγραψαν μισή λέξη για το ανάστημα των Ελλήνων δικαστών και για το γεγονός ότι εξασφάλισαν δίκαιη δίκη στους οκτώ; Εξαφανιζόλ όλοι.

Τώρα που ο Ερντογάν γρυλλίζει και βρυχάται ασχολείται κανείς με τα Ιμια; Όχι. Ξέρετε γιατί; Γιατί, πρώτον, τη δουλειά τους την έκαναν. Οι «ήρωες» δεν θα χρειαστεί να μαρτυρήσουν ποιοι ήταν οι ξένοι υποβολείς του πραξικοπήματος. Δεύτερον, διότι πεντάρα δεν δίνουν για τα Ιμια. Εμείς πρέπει να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα.

Υποστηρίζω λοιπόν μετά πάθους ότι: Οταν πρέπει να σταθμιστούν αγαθά σε διακινδύνευση, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τη μία, και η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία, από την άλλη, το ζύγισμα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα.

Ο Ερντογάν δεν τρελάθηκε. Αυτοί οι τύποι που αυτομόλησαν στον «εχθρό», μην το ξεχνάμε αυτό, κατηγορούνται ότι μετείχαν στο σχέδιο δολοφονίας του ιδίου και της οικογενείας του. Οχι μόνο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Από τη στιγμή που δεν τους δώσαμε, μην περιμένουμε να μας στέλνουν λουλούδια καθημερινά. Προκλήσεις θα έχουμε.

Ελπίζω, μάλιστα, οι προκλήσεις να περιοριστούν απλώς σε βόλτες στα Ιμια. Γιατί ένα από τα αμερικανάκια ελληνικής κοπής που έκαναν δηλώσεις στον γερμανικό Τύπο για τους οκτώ προέβλεψε ότι θα μας στείλει χιλιάδες πρόσφυγες πακέτο στα νησιά του Αιγαίου. Να χαρώ εγώ μετά πανηγύρια για το κράτος δικαίου.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο dimokratianews.gr