ΕΦΚΑ όπως ΕΝΦΙΑ

 

Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ στο σύνολο των ακινήτων το 2014 ήταν η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Σαμαρά. Εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και αγροτεμαχίων βρέθηκαν εν μία νυκτί αντιμέτωποι με υπέρογκους φόρους. Ειδικά στις περιπτώσεις των αγροτεμαχίων, τα λάθη που έγιναν στους συντελεστές έφεραν επιβαρύνσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ ακόμη και σε μικροϊδιοκτήτες.

Μολονότι, λίγο αργότερα, η κυβέρνηση έκανε διορθωτικές κινήσεις μειώνοντας το ύψος της φορολογίας, η ζημιά είχε γίνει. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις Ευρωεκλογές του 2014 και έγινε κυβέρνηση λίγους μήνες αργότερα.

Τώρα, με την επιβολή των εισφορών για το ΕΦΚΑ σε εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες, «μπλοκάκια» και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση φαίνεται να επαναλαμβάνει το παρελθόν.

AdTech Ad

Τα ειδοποιητήρια έχουν φτάσει στους παραλήπτες και στη συντριπτική πλειονότητα, οι επιβαρύνσεις είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με το παρελθόν. Κερδισμένοι είναι μόνο εκείνοι που δηλώνουν λιγότερα από 12.000 ευρώ. Που σημαίνει ότι ο ΕΦΚΑ συμφέρει (ορθώς) όσους έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται, αλλά ταυτόχρονα, κυρίως εκείνους που φοροδιαφεύγουν.

Στον αντίποδα όσοι δεν θέλουν (ή δεν μπορούν) να κλέψουν τη εφορία, είδαν το κράτος να μπαίνει για ακόμη μια φορά συνέταιρος στα κέρδη τους. Έτσι, άλλοι σπεύδουν να κλείσουν μπλοκάκια και επιχειρήσεις, άλλου να μεταφέρουν την έδρα τους σε γειτονικές χώρες και άλλοι τα τιμολογήσουν μέχρι και… τον αέρα που αναπνέουν, ώστε να μειώσουν τα κέρδη τους.

Σε κάθε περίπτωση, για το εναπομείναν οικονομικό και φορολογικά παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας, ο ΕΦΚΑ αποτέλεσε ακόμη ένα χτύπημα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Και μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, χωρίς κανένα αντίκρυσμα, μια που οι επιπλέον εισφορές δεν μετουσιώνονται σε βελτιωμένες υπηρεσίες περίθαλψης ή αυξημένη σύνταξη.

Ουσιαστικά, όπως και στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, οι πολίτες νιώθουν ότι ρίχνουν τα χρήματά τους σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Η σπουδή της κυβέρνησης να μειώσει το συντελεστή στα «μπλοκάκια» στο επίπεδο του 10% δείχνει πως αναγνωρίζουν πλέον ότι κάτι πήγε στραβά.

Όμως, όπως συνέβη και στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Ενδεχομένως, όσοι χαράσσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, πέρα από της φιλοσοφικές τους αναζητήσεις, θα πρέπει να μελετούν καλύτερα το παρελθόν. Γιατί, όπως είπε και ο (φιλελεύθερος) Βρετανός πολιτικός Έντμουντ Μπερκ, «αυτοί που δεν ξέρουν ιστορία είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο insider.gr