ΦΠΑ: Ο χρυσοπληρωμένος φόρος που παράγει πρόσθετες κρατικές δαπάνες και έγκλημα

Αυτοί που επινόησαν τον Φ.Π.Α. στην πράξη εισήγαγαν στο σύστημα τον αρχιμάστορα δημιουργό του εγκλήματος. Κι’ αυτό γιατί αγνοούν με αλαζονικό τρόπο το γεγονός ότι δεν μπορούν να παρέμβουν με όποια ηλεκτρονικά μέσα στη φύση του ανθρώπου! Η ηλεκτρονική τρομοκρατία, δεν θα λύσει το πρόβλημα της είσπραξης  του ΦΠΑ, που προκύπτει από την φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή.

Η περίπτωση της Ελλάδος σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ:

  1. Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ετήσια έσοδα από Φ.Π.Α. περίπου €19 δις. Προβλέπει αλλά δεν τα βλέπει. Όμως βλέπουν €6 – 7 δις οι τσέπες των φοροκλεπτών – οι διάφοροι εισπράκτορες κατά τον νόμο επιχειρηματίες, που ποτέ δεν αποδίδουν τον Φ.Π.Α., οι διάφοροι κρατικοί Ιαβέρηδες της διαπλοκής (παντού σε όλα τα αρμόδια υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη, κ.λπ.) και αρκετοί πολίτες που κάνουν τις ειδικές συμφωνίες με τους διάφορους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς τον ΦΠΑ.
  2. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η συνολική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με ΦΠΑ για το 2015 ανέρχεται στα 124 δις ευρώ. Με βάση αυτή τη δαπάνη οι πολίτες θα έπρεπε να αγοράζουν καταναλωτικά αγαθά με συντελεστή ΦΠΑ περίπου 14,5% και όχι 19% (μέσος όρος) που πληρώνουν  σήμερα. Η διαφορά του 4,5%, που αντιστοιχεί σε €5,6, δις καρπώνεται από το δίκτυο της διαπλοκής! Δυστυχώς από τα προϋπολογισθέντα έσοδα από ΦΠΑ μόνο €10,4 δις οδεύουν τελικά στο ταμείο του κράτους ( €2 δις – ως υπόθεση, μπορεί να είναι υψηλότερο το ποσό – πηγαίνει για κάλυψη δαπανών της εν λόγω συνολικής κρατικής υποδομής, ενεργής και σε σύνταξη). Για τα €10,4 δις έσοδα ο καταναλωτής θα έπρεπε να πληρώνει 8,4% ΦΠΑ. Εάν προσθέσει κανείς και τί μας στοιχίζουν όλοι οι έγκλειστοι στις φυλακές σε τροφεία και η διαμόρφωση, διατήρηση, συντήρηση και εν γένει λειτουργία της ευρύτερης υποδομής για την επιβολή ποινών από τη δικαιοσύνη για εγκλήματα σχετιζόμενα με τον ΦΠΑ, ο λογαριασμός των δαπανών αυξάνεται έτι περισσότερο και το ποσό που καταλήγει στο κρατικό ταμείο μειώνεται αντίστοιχα.

Από τα παραπάνω προκύπτουν δυο ακόμη επιβαρύνσεις:

  1. Το κόστος στην κοινωνία από τις επιβαλλόμενες από αυτό το καθεστώς υποδομές, εντός και εκτός του ευρύτερου τομέα του κράτους, που παραμορφώνουν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας σε νευραλγικούς τομείς.
  2. Το κόστος στην κοινωνία από την υποβάθμιση του επιπέδου του πολιτισμού της χώρας που προκαλείται από την παραγόμενη εγκληματικότητα ως αποτέλεσμα του τρόπου είσπραξης του ΦΠΑ.

Με όλα τα παραπάνω αναρωτιέται κανείς για ποιους εισπράττεται ο όποιος ΦΠΑ; Μπορεί να υποθέσει κανείς και δικαιολογημένα πως, ό,τι εισπράττεται από ΦΠΑ, ίσως να μην αρκεί να αντιμετωπισθούν όλες οι δαπάνες που δημιουργεί ο τρόπος είσπραξής του.

Ένας διαφορετικός τρόπος είσπραξης του ΦΠΑ θα μπορούσε να είναι η  είσπραξή του απευθείας από τον κάθε καταναλωτή αντί από τον μεσάζοντα επιχειρηματία. Τα στοιχεία μας λένε ότι ετήσιο εισόδημα €12000 και κάτω δεν διαθέτει δυνατότητα αποταμίευσης. Άρα το σύνολο σχεδόν ξοδεύεται σε καταναλωτικά προϊόντα. Για εισοδήματα πάνω από αυτό κάποιοι, γραμμικοί ή μη, συντελεστές (μειούμενοι όσο αυξάνεται το εισόδημα) θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του εισοδήματος που καταναλώνεται από πολίτες με υψηλότερα εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα εισπράττει τον προβλεπόμενο από τον προϋπολογισμό ΦΠΑ.

Η μέθοδος αυτή:

  1. Θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μέχρι και κατά 10%.
  2. Θα δημιουργήσει υγιή ανταγωνισμό στην αγορά, ενώ οι επιχειρηματίες, που σήμερα δεν αποδίδουν τον Φ.Π.Α., με το νέο καθεστώς, ή θα ξεβράζονται από την αγορά ή θα αναμορφώνονται.
  3. Θα μειώσει την εγκληματικότητα.
  4. Θα δημιουργήσει περίσσευμα εργαζομένων, καθώς και αντίστοιχη σε αριθμό μείωση προσλήψεων στο δημόσιο.
  5. Θα απελευθερώσει ελεγκτές που θα διατεθούν στη μάχη κατά των υπόγειων διαδρομών μονοπωλιακών κέντρων που καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων με στόχο την ασύδοτη αισχροκέρδεια.
  6. Δεν θα κάνει φοροκλέπτες επιχειρηματίες εκατομμυριούχους με λεφτά των φορολογουμένων.
  7. Θα κάνει πιο ανταγωνιστική την οικονομία.

Ο θεσμός του Φ.Π.Α. για τα εισαγόμενα και εξαγόμενα προϊόντα διατηρείται ως έχει, με τη διαφορά ότι τώρα τα σημεία ελέγχου απόδοσης του ΦΠΑ περιορίζονται, σε αριθμό, θεαματικά.

Υπολογίζω πως ο νέος τρόπος είσπραξης του ισοδύναμου εσόδου ΦΠΑ θα εξοικονομεί ετησίως περίπου 2 ΕΝΦΙΑ προς όφελος των φορολογούμενων πολιτών! Αυτό που χρειαζόμαστε επομένως είναι  πολιτική βούληση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος που επικρατεί σήμερα στην Ε.Ε. και το οποίο αφαιρεί με άδικο και εγκληματικό τρόπο εισόδημα από όλους τους πολίτες.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για όλα τα πολιτικά κόμματα της Ε.Ε.