Η ζημιά θα έχει γίνει

Μπαίνουμε σε μια εξαιρετικά σκοτεινή και τρικυμιώδη περίοδο, που, προφανώς, θα κρατήσει μέχρι τις εκλογές. Η σκανδαλολογία, υπαρκτή και μη, θα πρωταγωνιστήσει και θα κλιμακωθεί. Η χώρα χρειαζόταν να κλείσει κάποια κεφάλαια μεγάλης διαφθοράς, γιατί το πάρτι που έγινε στους τομείς των προμηθειών του Δημοσίου και των εξοπλισμών ήταν πράγματι μεγάλο. Είναι όμως σαφές ότι αυτή η ειλικρινής ανάγκη έχει νοθευτεί από μια ωμή προσπάθεια της κυβέρνησης να εμπλέξει όπως μπορεί εκλεκτούς αντιπάλους της. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει πάντα, στο τέλος λίγη σημασία θα έχει αν θα αποδειχθεί κάτι απτό ή όχι. Η ζημιά στη φήμη τους θα έχει επιτευχθεί. Αλλωστε, κανείς πολιτικός δεν νοιάζεται για τις παράπλευρες απώλειες των πολιτικών παιχνιδιών. Θα είναι εγκληματικό αν τώρα την πληρώσουν και άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τη λαμογιά.

Ενα κομμάτι του ελληνικού πολιτικού συστήματος και κατεστημένου ήταν όντως πολύ σάπιο και ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας. Ηλθαν το μνημόνιο και η τρόικα και επέβαλαν κανόνες διαφάνειας ή απλής καταμέτρησης των δαπανών, πράγματα που ήταν αδιανόητα πριν. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις, όμως, έχασαν μια ευκαιρία, γιατί παρά τη θέσπιση των θεσμών των εισαγγελέων διαφθοράς κ.λπ. δεν τόλμησαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα στην εξιχνίαση διαφόρων υποθέσεων, με εξαίρεση αυτές των
εξοπλιστικών.

Τώρα έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο των σκανδάλων για να φτάσει στις εκλογές. Πιστεύει πως έτσι θα μαζέψει το «χαρτί» και θα προσελκύσει αντισυστημικούς ψηφοφόρους. Η βιασύνη και η πίεση με την οποία κινήθηκε δημιουργούν πολλά ερωτήματα. Η χώρα θα διχαστεί και άλλο σε μια στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει συνεννόηση για το μεταμνημονιακό της μέλλον και τις σημαντικές εθνικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Αυτές οι μεθοδεύσεις δημιουργούν πάντοτε φαύλους κύκλους, από τους οποίους δύσκολα ξεφεύγει ο τόπος – έχει αποδειχθεί αυτό ιστορικά. Η αηδία που θα προκληθεί από τις αλληλοκατηγορίες θα ωθήσει απελπισμένους ψηφοφόρους σε ακόμη πιο ακραίες λύσεις.

Προς το παρόν, το Κολοσσαίο άνοιξε! Μπορεί να μην προσφέρει λύσεις για το σήμερα ή το αύριο, προσφέρει όμως θέαμα με πραγματικά αλλά και κατασκευασμένα θύματα.

 

Αλέξης Παπαχελάς

Από την εφημερίδα “Η Καθημερινή”