Πληρώσαμε το πραξικόπημα 2

H 12η Φεβρουαρίου αποτελεί μαύρη μέρα για τον ελληνισμό. Κηλίδα για την Κυβέρνηση Τσίπρα. Κηλίδα ισοδύναμη με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς και την κατάληψη των ανατολικών Ιμίων από Τούρκους στρατιώτες. Η Ελλάς έχασε οριστικά εθνικό έδαφος χωρίς να πέσει τουφεκιά. Δεν ξέρω αν το έχουμε συνειδητοποιήσει αλλά αυτό συνέβη: χάσαμε σχεδόν τελεσίδικα τμήμα της επικράτειάς μας! Την 12η Φεβρουαρίου συνέβησαν για πρώτη φορά στην νεώτερη Ιστορία δύο γεγονότα: πρώτη φορά μετά το 1996 η γείτων χαρακτήρισε τα Ίμια «τουρκικό έδαφος». Και πρώτη φορά Έλλην Πρωθυπουργός σε συνομιλία του με Τούρκο Πρωθυπουργό απέφυγε να υποστηρίξει ότι τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος. Στην διαρροή που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου για το περιεχόμενο της συνομιλίας Τσίπρα-Γιλντιρίμ ουδέν αναφέρεται περί αυτού. Κάτι που η ΝΔ επισημαίνει στα non papers προς τους βουλευτές της.

Ζήτησα απ’ τους αρμόδιους συντάκτες της Εστίας να με ενημερώσουν αν υπήρξε χθες μισή δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου που να επαναλαμβάνει για λόγους αρχής την εθνική θέση, ότι τα Ίμια είναι ελληνικά. Άνθρωπος είμαι, μπορεί κάτι να μου ξέφυγε και να αδικήσω κάποιον! Η απάντηση ήταν «ομόφωνη»: ουδείς. Κάτι προσπάθησε να πει ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος παρέπεμψε την Τουρκία στη Ιταλία να της πει σε ποιον ανήκουν τα Ίμια, αλλά αυτόν ήταν μισό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γενικώς πρόβλημα με τα ονόματα και δεν δείχνει μεγάλη διάθεση να δίνει μάχη γι’ αυτά είτε πρόκειται για την Μακεδονία είτε για τα Ίμια. Κάποτε μάλιστα είχε στις τάξεις του μέλος της Κεντρικής Επιτροπής-τον διέγραψε- που ονόμαζε τα Ίμια «Καρντάκ»! (Νάσος Θεοδωρίδης)

Βεβαίως δεν θέλω να αδικήσω την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Βρήκαν το έδαφος ναρκοθετημένο. Οι ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες και οι δεσμεύσεις του κ. Σημίτη και του κ. Πάγκαλου προς τους Αμερικανούς την βραδυά των Ιμίων («δεν θα ξαναπατήσουμε», «δεν θα επεκτείνουμε τα ύδατά μας στα 12 μίλια») «δένουν» τα χέρια και της παρούσας κυβέρνησης. Ωστόσο, η εγκατάλειψη της θεωρίας των γκρίζων ζωνών και η ανακήρυξη των Ιμίων από τους Τούρκους ως τουρκικών, χωρίς επίσημη ελληνική αντίδραση επικυρώνουν την ήττα. Και γι’ αυτό έχει απόλυτη ευθύνη η παρούσα κυβέρνηση.  Ήμουν από τους λίγους που προειδοποίησαν μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών Κοτζιά και Δικαιοσύνης Κοντονή ότι θα πληρώσουμε ακριβά την άρνησή μας να επιστρέψουμε τους πραξικοπηματίες στην Άγκυρα.

Την Δευτέρα το μεσημέρι, ώρες πριν από το επεισόδιο, η ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε για μία ακόμη φορά το αίτημα του εισαγγελέα Κωνσταντινουπόλεως να εκδώσουμε τους αξιωματικούς, οι οποίοι κατηγορούνται στην Τουρκία για κατάλυση της δημοκρατίας. Την Δευτέρα το βράδυ οι Τούρκοι μας απάντησαν καταλλήλως: «Ανθρώπινα δικαιώματα εσείς;», «Έδαφος Ιμίων εμείς!». Και μας απάντησαν καταλλήλως, διότι ο Ερντογάν χωρίς το πολιτικό λάφυρο που θα του επέτρεπε να αποκαλύψει στην κοινή γνώμη το  ποια ξένη δύναμη κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα, χρειαζόταν επειγόντως νέα νίκη. Το πραξικόπημα νούμερο 2, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται. Αυτή είναι δυστυχώς η μαύρη αλήθεια: Μας ζήτησε αξιωματικούς και του δώσαμε Ίμια!

 

Εφημερίδα “Εστία”