Ο μοναχικός δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ και οι ατελέσφοροι τακτικισμοί της αντιπολίτευσης

«Αντέχουν» τα εθνικά θέματα μικροκομματικά παιχνίδια;

 

Πριν λίγες μόλις μέρες, η κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή της Συμφωνίας για τα Σκοπιανό ζήτημα χωρίς να έχει καν τη σύμφωνη γνώμη των ΑΝΕΛ, του κόμματος με το οποίο συγκυβερνά και ενώ δεν είχε ενημερωθεί θεσμικά η Ελληνική Βουλή!

Συγχρόνως, ζητούσε επιτακτικά τη στήριξη των προοδευτικών δυνάμεων, του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο δεν είχε ποτέ έως τότε, πληροφορηθεί τους όρους της Συμφωνίας! Παρά τα παραπάνω, η κα Γεννηματά ζήτησε (!) και πήρε το σχέδιο, μετά από 30 ώρες από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι θα το μελετήσει και θα τοποθετηθεί.

Ωστόσο, όσο και αν υπήρχαν θετικά βήματα σε αυτή τη Συμφωνία, τα οποία επισημάνθηκαν, δυστυχώς εντοπίστηκαν και σημαντικά αρνητικά σημεία, σημεία τα οποία ζητήθηκε να συζητηθούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να βελτιωθούν ή να αλλάξουν. Στόχευση δηλαδή ήταν να βρεθεί ένα κοινό σχέδιο το οποίο θα αποκαθιστούσε το ζήτημα της γλώσσας, της ιθαγένειας και της εμπροσθοβαρούς διαδικασίας έναρξης των ενταξιακών διαδικασιών της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος η αποδοχή της συζήτησης στο Κοινοβούλιο θα ήταν αυτονόητη.

Ερωτηματικά επομένως εγείρονται για τη μεγάλη βιασύνη. Γιατί ο Πρωθυπουργός έκλεισε άρον άρον το θέμα; Μήπως αλλάξει γνώμη ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων ο κ. Ζαεφ; Μήπως αλλάξει η ευρωπαϊκή και η διεθνής συγκυρία; Ή μήπως γιατί πλησιάζει ανησυχητικά η διεξαγωγή του Εurogroup της 21ης Ιουνίου, στο οποίο θα συζητηθούν το χρέος και το Μετα-μνημόνιο για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων της Ελλάδας;

Κανένας πολίτης αυτής της χώρας δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί κάτι τέτοιο και καμία κυβέρνηση της χώρας δεν θα έβαζε «στο ζύγι προς παζάρεμα» εθνικά θέματα. Έτσι και αλλιώς, είναι αποδεδειγμένο ότι γρήγορα όλα θα βγουν στο φως, όπως το αχρείαστο δημοψήφισμα του 2015, του οποίου την έλλειψη αναγκαιότητας, παραδέχτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, όπως και τα δισεκατομμύρια τα οποία επιβαρύνθηκαν οι πολίτες από τους ιδεοληπτικούς παλιμπαιδισμούς και τις αστοχίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Σκοπός της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης –είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση- είναι η πρόταξη με εθνικά και με συλλογικά κριτήρια, με συναίνεση και με ευθύνη η ενίσχυση της θέσης της χώρας στον γεωπολιτικό χάρτη αλλά και η αποτελεσματική ολοκλήρωση της πολύχρονης οικονομικής περιπέτειάς μας.

Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το μοναχικό του δρόμο αγνοώντας τους μεγάλους κινδύνους για τη χώρα και τους πολίτες, υπολογίζοντας μόνο σε μικροπολιτικά οφέλη, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση παλινδρομεί με ατελέσφορους τακτικισμούς.

 

*Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Κίνημα Αλλαγής και Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πηγή: skai.gr