Υπάρχει θεωρία των πάντων;

Υπάρχει χρόνος για το καθετί αλλά ο χρόνος σαν παιδί που παίζει ρίχνοντας πεσσούς κατά τον στοχασμό του Ηράκλειτου είναι μετρήσιμος μόνο από τους ανθρώπους.

Στο Σύμπαν δεν υπάρχει χρόνος αλλά ο Ηρακλείτιος Αιών. Ολόκληρο το Σύμπαν και το σύνολο του χρόνου περιέχονται μέσα μας. Αξίζει να ζούμε λοιπόν στιγμές φωτεινές και να δίνουμε το χρόνο μας σε πράγματα που μας προάγουν και μας οδηγούν στην ολοκλήρωσή μας. Ετσι η παρουσία μας στη γη θα έχει νόημα. Μερικές σκέψεις για μια εξαιρετική διάνοια, τον Stephen Hawking, που περνάει μέσα από την επιστήμη τη δική του σύντομη ιστορία του χρόνου “A Brief History of Time.

Είναι κάποιες φορές που χάνεσαι στις εικόνες της μεγάλης οθόνης και εύχεσαι η ταινία να μην τελειώσει ποτέ για να μην γυρίσεις στην πραγματικότητα. Είναι κάποιες φορές που θαυμάζεις το σενάριο ή την ερμηνεία των ηθοποιών και αναρωτιέσαι αν όλα όσα βλέπεις θα μπορούσαν να έχουν συμβεί στ’ αλήθεια!

Όλα είναι σχετικά και συμβαίνουν τελικά στην πραγματικότητα του παρατηρητή. Ο κάθε θεατής ζει μέσα από την ταινία το δικό του σενάριο και ταυτίζεται με τις πλευρές του ήρωα με τις οποίες αισθάνεται ψυχικά συγγενής.

Στη “Θεωρία των Πάντων“, η οποία προβάλλεται από την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015 στις αίθουσες, η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή, γιατί τελικά η ζωή γράφει τα πιο απίθανα σενάρια. Καλεί εμάς τους πρωταγωνιστές να ζήσουμε τον ρόλο μας και να υπερνικήσουμε τα εμπόδια που ως προκλήσεις έρχονται στο διάβα να μας διδάξουν και να μας προάγουν.

Ειναι αλήθεια οτι ένας λαμπρός επιστήμονας μετρήθηκε με τις μεγαλύτερες διάνοιες της εποχής,  ενώ ακόμα και σήμερα είναι αξεπέραστες οι θεωρίες του. Είναι επίσης αλήθεια οτι μετρήθηκε με τον εαυτό του και δοκιμάζεται σκληρά, ενώ συνεχίζει να παράγει έργο πέρα από τα όρια της ηλικίας, της αντοχής, των προγνώσεων για την υγεία του, της ίδιας της επιστήμης.

Ο αστροφυσικός με την χαρακτηριστική μεταλλική φωνή, ο Stephen Hawking, μοιάζει με κατασκευασμένη φιγούρα κακού παραμυθιού, όπου η τύχη του χάρισε τον πλανήτη και πέρα από αυτόν την ικανότητα να ταξιδεύει στις παρυφές του χρόνου και να βλέπει τι γίνεται στους γαλαξίες, αλλά  ταυτόχρονα του στέρησε τη δυνατότητα να απολαμβάνει τα πιο απλά πράγματα, όπως το να σηκώσει το ποτήρι για να πιεί νερό. Ο μεγάλος επιστήμονας δεν δύναται να κουνήσει εκούσια ή ακούσια κανέναν μυ του σώματός του με αποτέλεσμα να είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένος στο σώμα του. Κι όμως όχι μόνο ζει και αναπνέει αλλά καταφέρνει να εργάζεται και να προσφέρει στην επιστημονική πραγματεία μια νέα θέαση του κόσμου που μας περιβάλλει.

Η τέχνη είναι σύντροφος κι όλη η ζωή μας δεν είναι κομμάτια από ιδέες και σκέψεις που πρέπει να ενώσεις για να δεις την εικόνα;

Η “Θεωρία των Πάντων“, διάβασα σε κριτικές, είναι μια εξαιρετική συναισθηματική δουλειά κινηματογραφίας, παρά μια καταγραφή της επιστημονικότητας του Hawking. Δουλεύει και ως μελέτη στην εύθραυστη ισορροπία των σχέσεων που βιώνουν την αγάπη και ταυτόχρονα τον πόνο της ματαίωσης των προσδοκιών των ηρώων. Ο Hawking διατηρεί σε όλη την ταινία την σχέση με τον εξωτερικό κόσμο, τον εαυτό του αλλά και με τους άμεσα συνδεδεμένους μαζί του ανθρώπους. Οι επιστημονικές του μελέτες άλλαξαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξή μας στο Σύμπαν και τη συνύπαρξή μας με το φυσικό περιβάλλον.

Η “Θεωρία των Πάντων” είναι βιογραφική, δραματική, αισθηματική ταινία, που βασίζεται στην αυτοβιογραφία Travelling to Infinity: My Life with Stephen, της Jane Hawking, και αφηγείται τη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, τον θεωρητικό φυσικό Stephen Hawking, καθώς και τη διάγνωσή του με τη νόσο του κινητικού νευρώνα και την επιτυχία στη φυσική. Ο James Marsh σκηνοθέτησε, με εξαιρετική διεισδυτικότητα στο πνεύμα και στο έργο του μεγάλου αστροφυσικού, την ταινία που έχει προταθεί για Oscar. Tο σενάριο έγραψε ο Νεοζηλανδός νοβελίστας Anthony McCarten. Πρωταγωνιστούν ο ταλαντούχος κύριος Eddie Redmayne, ο οποίος διόλου τυχαία, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Cambridge, και η Felicity Jones, που ενσαρκώνει με ευαισθησία και ευγένεια τη σύζυγο του επιστήμονα.

Η ταινία απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς με τους περισσότερους να επαινούν τις ερμηνείες και έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία, Α’ Ανδρικού και Γυναικείου Ρόλου για τις ερμηνείες των Redmayne και Jones ανίστοιχα και δέκα υποψηφιότητες για BAFTA. Βραβεύτηκε με δύο Χρυσές Σφαίρες στις κατηγορίες Καλύτερη Μουσική και Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Redmayne, ο οποίος ήδη κατέκτησε το Screen Actors Guild Award Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο.

Ο Hawking αποτελεί έμπνευση για μένα διότι μελέτησα τη θεωρία του για τις μαύρες τρύπες. “Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Roger Penrose επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται Hawking Radiation”, διαβάζουμε στο Wikipedia, “O Hawking ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Είναι φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής”.

Αυτό το πάθος του για ζωή και παρατήρηση εικόνων πέρα από τα φαινόμενα, μου έδωσε τη δύναμη να δημιουργήσω τη δική μου θεωρία των πάντων, τη θεωρία της ολότητας, τη “Σπείρα της Θετικής Ενέργειας”, που βασίζεται στο Hawking Radiation και στην οποία προχώρησα πέρα από τα δικά μου όρια παρουσιάζοντάς την ως εργαλείο αυτοβελτίωσης και αυτοπαρατήρησης. Στη τανία ξαναείδα τον άνθρωπο πίσω από τα γυαλιά και τη χαρακτηριστική σύσπαση του προσώπου και συγκινήθηκα. Πήγα πίσω στο γραμμικό χρόνο όταν επί ένα χρόνο μελέτησα όλα τα βίντεο που έδειχναν τη ζωή και τις θεωρίες του. Τον άκουσα πάλι να μιλάει για όλα όσα τον απασχολούν και τον ωθούν να ξεπερνάει την ίδια την αρρώστια του.

Η ταινία είναι ονειρεμένα αληθινή. Η κινηματογραφία απρόσμενα εκπληκτική ενώ η επιλογή του Cambridge δίνει μια μαγεία και ένα ιδιαιτερο χρώμα στο πανί, αφού αποτελεί διαχρονική αξία, όπως και ο σπουδαίος επιστήμονας.

Τελικά τίποτα δεν είναι μαύρο άσπρο, όπως υφαίνεται στην ταινία. Μέσα από σκιές το φως διαγράφει την πορεία του. Όλα είναι σχετικά. Είμαστε όλοι κομμάτια μιας μεγαλύτερης διάνοιας και κολυμπάμε σε μια συμπαντική λεπτοφυή ατμόσφαιρα. Εκεί στροβιλίζονται οι αγωνίες, τα πάθη, οι αγάπες μας, οι ματαιώσεις και οι προσδοκίες και μας παρασύρουν σε έναν αέναο χορό. Ο Hawking ανέτρεψε τα δεδομένα της επιστήμης ακόμα και τις ίδιες του τις θεωρίες.

Δεν υπάρχει θεωρία των πάντων που να περικλείει και να αναλύει την ανθρώπινη υπόσταση. Η πολυπλοκότητα είναι η βάση της ύπαρξης μας και τα πάντα ρέουν και μας επηρεάζουν. Στο τέλος όλα ειναι καλά γιατί υπάρχει νομοτέλεια. Είμαστε όλοι μέρη ενός σχεδίου και αφουγκραζόμαστε τις υπερκόσμιες δυνάμεις που μας ωθούν να εξελιχθούμε και να ωριμάσουμε. Να πραγματώσουμε την ύπαρξή μας. Η ζωή είναι θείο δώρο και μας αξίζει να τη ζούμε έντονα κάθε λεπτό!!!