Τα νέα υπουργεία, οι αλλαγές που γίνονται και τα ονόματα που είναι τα επικρατέστερα για να αναλάβουν χαρτοφυλάκιο

Μετά από τις διαρροές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο δομικός ανασχηματισμός που είχε προαναγγείλει η Όλγα Γεροβασίλη φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά. Από το Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί πως ο ανασχηματισμός δεν είναι άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, όμως έχουμε μια πρώτη ιδέα για τη νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου.

Κατ’ αρχάς, η Γενική Γραμματεία ψηφιακής πολιτικής φεύγει από το υπουργείο Εσωτερικών και γίνεται αυτόνομο υπουργείο. Φαβορί για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο φαίνεται να είναι ο Γιάννης Ταφύλλης, τωρινός ΓΓ ψηφιακής πολιτικής, απόστρατος σμήναρχος της πολεμικής αεροπορίας και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Από το υπουργείο Εσωτερικών διαχωρίζεται και το χαρτοφυλάκιο της διοικητικής ανασυγκρότησης. Αυτό σημαίνει πως ίσως δούμε σε θέση υπουργού τον Χριστόφορο Βερναδάκη.

Επίσης, δημιουργείται ξεχωριστό υπουργείο Τουρισμού, κάτι που δείχνει τη βαρύτητα που δίνει κυβέρνηση στην μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Η Έλενα Κουντουρά κρίνεται ως επιτυχημένη, καθώς έχει χρεωθεί την αύξηση του αριθμού των τουριστών τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να δούμε σε θέση υφυπουργού κάποιον από τη γενιά των σαραντάρηδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, η Γενική Γραμματεία Μεταφορών μεταφέρεται στο υπουργείο ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής. Ένας από τους λόγους που γίνεται αυτό, είναι διότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει εδώ και καιρό μια μεγάλη κουβέντα περί της νησιωτικότητας, από μέλη και από βουλευτές των νησιωτικών περιοχών. Ένα από τα κύρια κεφάλαια της νησιωτικότητας είναι φυσικά οι θαλάσσιες μεταφορές. Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας το καλοκαίρι είχε αναφερθεί στο μεταφορικό ισοδύναμο των νησιωτών. Οπότε, δίκτυα, ακτοπλοΐα, ναυτιλία και νησιωτική πολιτική από εδώ και πέρα  θα συστεγάζονται.

Τέλος, διαχωρίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος από την ενέργεια. Σε αυτή την ιστορία πρωταγωνιστής είναι ο Πάνος Σκουρλέτης. Όπως όλα δείχνουν το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος θα το αναλάβει κάποιος από τους Οικολόγους  Πράσινους (Τσιρώνης, Ευθυμιάτου). Όσο για το νέο Υπουργείο Ενέργειας, φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα το αναλάβει ο Πάνος Σκουρλέτης, λόγω των διαφωνιών που έχει εκφράσει σε ενδεχόμενες ιδιωτικοποιήσεις (πχ ΑΔΜΗΕ), αντίθετα είναι από τους επικρατέστερους να αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.