Άγχος για την εξουσία, αδιαφορία για τους πολίτες

Η αγωνία που διακατέχει την κυβέρνηση προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία, τη στιγμή που δημοσκοπικά τα εκλογικά της ποσοστά βρίσκονται στο ναδίρ και ο λαός δείχνει στον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική του καταδίκη, είναι ολοφάνερη από τις σπασμωδικές κινήσεις που γίνονται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ξεκινώντας το διάλογο για τη μεταρρύθμιση του κράτους και πριν καλά καλά διατυπωθούν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, το πρώτο που ήρθε στο τραπέζι ήταν η απλή αναλογική στις εκλογές των ΟΤΑ.

Οι εκλογές στους δήμους το 2019 αποτελούν τις πρώτες προγραμματισμένες κάλπες στη χώρα και αποτελούν ορόσημο για το Μαξίμου. Γι’ αυτό και η πρεμούρα περί απλής αναλογικής, παρόλο που οποιαδήποτε πρόταση – συζήτηση για τον εκλογικό νόμο δεν έπρεπε καν να υπάρχει ούτε σαν σκέψη, γιατί το υπάρχον σύστημα διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των Περιφερειών και των Δήμων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από προτάσεις και αλλαγές που θα ενισχύουν τον αναπτυξιακό της ρόλο και θα λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Δεν έχει ανάγκη από αποφάσεις που ανατρέπουν τη σταθερότητα της διοίκησης, αποδυναμώνοντας τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, δημιουργώντας, παράλληλα, ασταθείς συμμαχίες στα συμβούλια που θα προκύπτουν, μόνο και μόνο, για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάποιο ρόλο, έστω μέσω τέτοιων εύθραυστων συμβουλίων.

Μετά την απορρύθμιση της οικονομίας και την απορρύθμιση της κοινωνίας η κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει ότι μπορεί από τον πολιτικό αφανισμό της, επιδιώκει και τη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση στο μοναδικό “αποκούμπι” των κοινωνιών.

Η κατακραυγή ενάντια σ’ αυτό το σχεδιασμό, οδήγησε τον υπουργό σε αναδίπλωση, εκ του πονηρού, όμως, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η απλή αναλογική να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού συστήματος, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αδυναμίας λήψης αποφάσεων από την δημοτική αρχή που δεν θα έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο από την πρώτη Κυριακή.

Ταυτόχρονα προχώρησε σε νέο αιφνιδιασμό, ανακοινώνοντας τη σκέψη για θέσπιση ανωτάτου ορίου θητειών για τους αιρετούς των ΟΤΑ, δύο αν διατηρηθεί η πενταετία ή τρεις αν επανέλθει η τετραετία. Κίνηση που περισσότερο απέβλεπε στο να φύγει η συζήτηση από την απλή αναλογική και να στραφεί αλλού, προκειμένου να υλοποιηθούν «αναίμακτα» τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανένα τρικ όμως δεν πρόκειται να ωφελήσει την κυβέρνηση γιατί έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού, ενώ η Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι εάν η σημερινή κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα αλλάξει αμέσως μια τέτοια ρύθμιση που αποτελεί χτύπημα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.