Ορατοί οι στόχοι

Καταιγίδα αλλαγών συντελείται τελευταία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απέναντι στην οποία λίγοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται τους στόχους και αντιδρούν. Με αυτές τις αλλαγές, άλλοτε μπαίνουν “τεχνητά” εμπόδια στην ομαλή λειτουργία και άλλες φορές συντελείται “εντέχνως” η απαξίωση των ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα θολό τοπίο. Αυτή η σύγχυση είναι και η επιδίωξη της κυβέρνησης και μ’ αυτά τα δεδομένα προσπαθεί να φτάσει ως τις δημοτικές εκλογές
το Φθινόπωρο του 2019.
Δύο – τρία παραδείγματα είναι ικανά να καταδείξουν την πονηριά, αλλά και τον απώτερο στόχο:
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης πρόσφατα έκανε λόγο για επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων χρηματοδότησης των ΟΤΑ (έτσι αόριστα) και για σκέψεις μερικώς ενισχυμένης αναλογικής αντί της απλής. Ασύνδετες δηλώσεις μεταξύ τους αλλά έχουν σημασία, γιατί αν μη τι άλλο εξ ορισμού σηματοδοτούν “μαγειρέματα” και νέα τετελεσμένα, κάτι που τελευταία έχει ξαναγίνει. Ξανάγινε με τη σύγχυση που προκάλεσαν οι διαφορετικές δηλώσεις των κατεξοχήν αρμοδίων, της κ. Φωτίου δηλαδή και του κ. Σκουρλέτη, αναφορικά με τις αποφάσεις Γαβρόγλου για την ηλικία υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αποτέλεσμα: Οι παιδικοί σταθμοί των ΟΤΑ να οδηγούνται σε απαξίωση με ότι αυτό συνεπάγεται. Φάνηκε επίσης από την αφαίρεση της αρμοδιότητας καταβολής προνοιακών επιδομάτων από τους ΟΤΑ, πάλι με εμπλοκή της κ. Φωτίου για πρόκληση σύγχυσης.
Είναι ορατό στο νέο ζήτημα του ορισμού υπεύθυνου προσωπικών δεδομένων, κάτι που πιθανότατα θα θεσμοθετηθεί χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση.
Το καθένα από τα παραπάνω ζητήματα αν εξεταστεί ξεχωριστά, δείχνει αθώο, συνδυασμένα όμως και σε σχέση με τις εκλογές των ΟΤΑ σε ενάμισι χρόνο, φανερώνουν έναν σχεδιασμό συστηματικής απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης. Το σχέδιο αυτό και η επιδιωκόμενη ακυβερνησία εξαιτίας του εκλογικού νόμου (που ακόμα “μαγειρεύεται”) θα δικαιολογήσει άραγε την άμεση κρατική παρέμβαση στην αυτοτέλεια των ΟΤΑ; Γιατί ο απώτερος στόχος είναι πλέον ορατός. Να καταρριφθεί το τελευταίο δημοκρατικό προπύργιο που είναι η ανεξάρτητη και αυτοτελής Τοπική Αυτοδιοίκηση.