Oι αδυναμίες του Ερντογάν σε αριθμούς

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Με κάθε τρόπο προσπαθεί η γειτονική χώρα να σταματήσει την πτωτική τάση της οικονομίας της , χρησιμοποιώντας ακόμα και… άρωμα Ελλάδας.

Αυτό αποτυπώνει η συγκεκριμένη διαφήμιση του Τουρκικού τουρισμού στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης , η οποία θυμίζει περισσότερο ελληνικό πολιτισμό και διακοπές παρά την Τουρκία του Ερντογάν και των πραξικοπημάτων. Ένα μεγάλο ποσοστό του κάποτε ισχυρού ΑΕΠ της χώρας στηριζόταν στον τουρισμό και στις εμπορικές συναλλαγές με την Συρία, το Ιράκ και τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, που εξανεμίσθηκαν από τους πολύχρονους πολέμους. Σήμερα η Τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση, με το ΑΕΠ της να μην αποτυπώνει την πραγματική της κατάσταση καθώς έχει υποστεί πλασματική μεγέθυνση από την ασύμετρη και τεχνητή διατήρηση χαμηλών επιτοκίων, που φέρνει σε διαρκή αντιπαράθεση τον Προέδρο Ερντογάν με την Κεντρική Τράπεζα. Το πάγωμα της Ευρωπαϊκής πορείας της καθώς και η επιδείνωση των σχέσεων της χώρας με τις ΗΠΑ , επιφορτίζουν την οικονομική της δυσπραγία, ταυτόχρονα η φήμη που την θέλουν να “παντρεύεται” με την Μόσχα , σχεδόν μηδενίζει την επενδυτική αξιοπιστία της.

Η Moody’s αξιολογεί με Βα2 από Βα1 την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ο πληθωρισμός βρίσκεται στα υψηλά επίπεδα των 10,5 % έναντι του επιθυμητού maximum 5 % . Ο πιο σίγουρος τρόπος για να διαπισθώσει κανείς την οικονομική κατάσταση μιας χώρας με δικό της εθνικό νόμισμα, είναι να κοιτάξει την πορεία της ισοτιμίας του.

Σύμφωνα με τωρινά στοιχεία 1 ΕUR αντιστοιχεί σήμερα σε 4,8 ΤRΥ. Η ψαλίδα της συναλλαγματικής ισοτιμίας των δύο νομισμάτων όπως φαίνεται στο διάγραμμα μεγαλώνει, και αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη το 2018. Αυτό δυσκολεύει την αποπληρωμή του τουρκικού χρέους , δημιουργεί τάση αποεπένδυσης από την χώρα καθώς και μετατροπή των εγχώριων καταθέσεων σε άλλο νόμισμα. Τέλος καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν περί σκευωρίας εναντίων του ίδιου και της χώρας του από την αξιολόγηση της Moody’s , αφού τα νούμερα των ισοτιμιών μιλούν από μόνα τους!