Η διαιρεμένη αμερικανική κοινή γνώμη για το… παρόν και το μέλλον της οικονομίας, επί Προεδρίας Τραμπ

Ο απόηχος των κινήσεων Τραμπ είναι άκρως αμφιλεγόμενος. Όπως άλλωστε και η προσωπικότητά του.

Εν μέσω των ιστορικών χαμηλών της δημοτικότητάς του, έρχεται και το καλωσόρισμα από πλευράς Βρυξελλών, και συγκεκριμένα από τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δε δίστασε να επικροτήσει την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου που εξαιρεί προσωρινά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Ένα ζήτημα που θορύβησε την παγκόσμια κοινότητα ευθύς εξαρχής της σχετικής εξαγγελίας Ντόναλντ Τραμπ.

Στην αμφιλεγόμενη αυτή κατάσταση, τόσο στην αμερικανική επικράτεια όσο και παγκοσμίως λόγω των πάντοτε προκλητικών αποφάσεων Τραμπ, τα ευρήματα ερευνών που σφυγμομετρούν τον αντίκτυπο των κινήσεών του, δίνουν μία παραπάνω δόση κατανόησης των πολιτικών τεκταινομένων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ιδίως, την στιγμή που οι εξελίξεις γύρω από την διακυβέρνησή του είναι εξαιρετικά ρευστές, με μία νέα είδηση κάθε μέρα να διχάζει την κοινή γνώμη εντός και εκτός Αμερικής.

Μένοντας στο σκέλος της οικονομίας, έρευνα του μη-κομματικού αμερικανικού think tank “Pew Research Center” κατέδειξε ένα θετικό εύρημα για τις προσδοκίες των Αμερικανών αναφορικά με το μέλλον της οικονομίας της χώρας τους. Όχι όλων ωστόσο, παρά μόνο των υποστηρικτών του… κόμματος των «Ελεφάντων».

Ειδικότερα, το ερευνητικό κέντρο σκιαγράφησε το προφίλ των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψή τους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας επί Προεδρίας Τραμπ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι θεωρούν ότι η Προεδρία Τραμπ συνέβαλε στη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Ενώ επίσης, οι προσδοκίες τους για όσο ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην εξουσία, είναι επίσης ανοδικής φύσης.
Μιλώντας με αριθμούς, το 62% των Ρεπουμπλικανών αναφέρει ότι η οικονομική τους κατάσταση χαρακτηρίζεται άριστη ή πολύ καλή, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό των Δημοκρατών ανέρχεται στο 44%.

Οι δε Δημοκρατικοί, αποτυπώνονται ως λιγότερο αισιόδοξοι για το οικονομικό τους παρόν και μέλλον, συγκριτικά με τα αντίστοιχα πιστεύω τους επί Προεδρίας Ομπάμα.

Μία κατάσταση εν ολίγοις διαιρεμένη και αμφιλεγόμενη. Που έχει ωστόσο μια κοινή, ακομμάτιστη συνισταμένη – την αποστροφή προς το πρόσωπο του νυν Αμερικανού Προέδρου.