Ανάπτυξη μέσω της παιδείας

Σημαντικός πυλώνας για την πολυπόθητη ανάπτυξη είναι χωρίς αμφιβολία η παιδεία των πολιτών. Παιδεία που επιτυγχάνεται μέσω της εκπαίδευσης και συνιστά καίριο εργαλείο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης που, μαζί με την τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές θέσεις εργασίας, δημιουργώντας παράλληλα προϊόντα και υπηρεσίες κατά κανόνα εξαγώγιμα, κάτι που έχουν αναγνωρίσει και αξιοποιήσει οι ανεπτυγμένες χώρες.

Το κομμάτι της παιδείας αποτελεί εκτός των άλλων σημαντική πρόκληση στο χώρο των μεταρρυθμίσεων, γι’ αυτό και είδαμε πρόσφατα την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να επιδιώκει νέες(;) αλλαγές – με τον γνωστό αρνητικό αντίκτυπο στη Δυτική Θεσσαλία – που αν μη τι άλλο υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο την παροχή γνώσης μέσω της εκπαίδευσης παρόλο που είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι η Παιδεία και η εκπαίδευση, από ένα σημείο και μετά, είναι απόφαση επένδυσης σε ανθρώπινο κεφάλαιο, η οποία οδηγεί σε καλύτερες θέσεις εργασίας και άρα σε μεγαλύτερες αμοιβές για το υπόλοιπο του εργασιακού βίου.

Η διεθνής εμπειρία διδάσκει ότι μία παραπάνω χρονιά εκπαίδευσης για τον καθένα ισοδυναμεί με μέση αύξηση του μόνιμου εισοδήματός του κατά 10%. Επιπλέον αναβαθμίζει το επίπεδο αξιών του καθενός και επομένως την ποιότητα της ζωής του. Πέρα από τα οικονομικά υποδείγματα, η γνώση εξομαλύνει τις αντιπαλότητες και τις διαφορές, ενισχύοντας την ευγενή άμιλλα, τη σύμπνοια, την ομόνοια και την ομοψυχία.

Φαίνεται λοιπόν από τις κυβερνητικές κατευθύνσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, ότι δεν είναι αρεστό για τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να υπάρχουν πολίτες με υψηλό βαθμό εκπαίδευσης και γνώσης. Αυτή η υποβάθμιση διευκολύνει όσους μας θέλουν απαίδευτους με χαμηλές οικονομικές απαιτήσεις και διχόνοια μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Αυτό είναι τουλάχιστον καταστροφικό για τη χώρα που ήδη αιμορραγεί από την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού, αφυδατώνεται η καινοτομία και η εξειδίκευση υψηλού επιπέδου.Με λίγα λόγια η χώρα μας στερούμενη παιδείας για τους πολίτες, στερείται τις μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης, τις μεγάλες ευκαιρίες ενότητας, τις μεγάλες ευκαιρίες προόδου. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μεθοδεύει τέτοιες καταστροφικές αποφάσεις