Ποιά συναλλαγματική ισοτιμία επηρεάζει περισσότερο τα Tanker;

  Της Δάφνης Γρηγοριάδη

H συναλλαγματική ισοτιμία Δολαρίου-Ιαπωνικού Γιέν ($-¥) επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλη ισοτιμία την αγορά των τάνκερ σε ποσοστό 55 % ! Έπειτα από οικονομετρική ανάλυση του δείκτη Baltic Dirty Tanker Index ο οποίος αφορά διαδρομές tanker με μεταφερόμενο εμπόρευμα κυρίως αδιύλιστο πετρέλαιο (Crude Οil) παρατηρήθηκε ότι μεταξύ των ισχυρών νομισμάτων του Δολαρίου , του Ευρώ, της Λίρας Αγγλίας και του Ιαπωνικού Γιέν η πιο “δυνατή” ισοτιμία είναι αυτή του Δολαρίου-Ιαπωνικού Γιέν.

Η μεταβολή δηλαδή του δείκτη των Tanker οφείλει την μισή και παραπάνω ερμηνεία της στην συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία. Η αγορά της Ιαπωνίας και γενικά της Ασίας αποτελεί αναμφισβήτητα το μέλλον της Ναυτιλίας και τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων επενδυτών. Με δεδομένο ότι η ναυλαγορά των tanker παρουσίασε μεγάλες διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες και έφθασε σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα, η συγκεκριμένη ισοτιμία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές εκτιμήσεις της πορείας του δείκτη καθώς και ως αντισταθμστικό εργαλείο (hedging).

Αφού διαπιστώθηκε οτι το Δολάριο-Ιαπωνικό Γιέν επηρεάζει κατά πολύ τον δείκτη, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Aντικατοπτρίζει αυτή η διμερής σχέση μια αποτελεσματική αγορά;

Για να διαπιστωθεί η αξιοπιστία αυτής της αλληλεπίδρασης, εξετάστηκε το σενάριο αν η ισοτιμία είναι μια ασθενής μορφή αποτελεσματικότητας (Weak Market Efficiency), αν δηλαδή οι τιμές της περιλαμβάνουν κάθε σχετική πληροφορία που προκύπτει με τρόπο αποτελεσματικό, και αλλάζουν διαρκώς ενσωματώνοντας τα νέα στοιχεία.

Εν ολίγης η πληροφορία που μας “καίει” υπάρχει ήδη σε αυτό που παρατηρούμε. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως αν μια πληροφορία ενσωματωθεί στην συναλλαγματική ισοτιμία Δολαρίου-Ιαπωνικού Γιέν και αυτή συνεχίζει να αυξάνεται, τότε έχει θετική επίδραση πάνω της και παραμένει για πάντα μέσα στην τιμή της. Δέν επιτρέπει στην αγορά να γυρίσει πίσω, είναι μια χρονοσειρά μη στάσιμη (σε όρους τιμής είναι μη στάσιμη, σε όρους απόδοσης πρέπει να είναι στάσιμη και αυτό επιτυγχάνεται υπολογίζοντας τις πρώτες διαφορές). Ένας τυχαίος περίπατος (Random Walk), μια αλλαγή τιμών η οποία προκύπτει από τελείως καινούριες απρόβλεπτες πληροφορίες.

Η ισοτιμία Δολαρίου-Ιαπωνικού Γιέν σύμφωνα με την ανάλυση παρουσίασε δείγμα μη στασιμότητας, δηλαδή ισχύει το Weak Market Efficiency. Άρα το 55% της ερμηνείας του Baltic Dirty Tanker Index στηρίζεται σε μία αξιόπιστη μεταβλητή που συμβαδίζει με την αγορά.

Η αγορά ναύλων αντιμετωπίζει δυσκολία στις προβλέψεις καθώς είναι πολύπλοκη με μεγάλες και συχνές διακυμάνσεις. Ιδιαιτερότητα προσδίδει στον κλάδο το γεγονός οτι αφορούν μια υπηρεσία (μεταφορά) και όχι κάτι χειροπιαστό (εμπόρευμα,νόμισμα). Επομένως, η ισοτιμία Δολαρίου-Ιαπωνικού Γιέν είναι μια μεταβλητή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για καλύτερες-ακριβέστερες προβλέψεις.

 

H Γρηγοριάδη Δάφνη είναι Trainee στο τμήμα “Commercial Βanking” τραπεζικού ομίλου.