Ν.∆.: χαµόγελα για τα γκάλοπ - προβληµατισµός για (πρόωρες) εκλογές

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ των πρόωρων εκλογών επέστρεψε στη Ρηγίλλης καθώς η φηµολογία ότι ο Πρωθυπουργός θα αιφνιδιάσει µε κάλπες τον Μάρτιο έχει διαπεράσει όλη την κοµµατική πυραµίδα της Ν.∆. και οι συνεργάτες του Αντώνη Σαµαρά µιλούν για «επιχείρηση απόδρασης του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία».

Τις εκτιµήσεις για πρόωρες εκλογές συµµερίζεται και η ∆ηµοκρατία Συµµαχία. Ετσι, η Ντόρα Μπακογιάννη επισπεύδει τις διαδικασίες για το συνέδριο του κόµµατος και χθες ανακοίνωσε τα ονόµατα των 135 στελεχών που συγκροτούν την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου. Τα στελέχη του νέου κεντροδεξιού κόµµατος πιστεύουν σταθερά στην άποψη πως όσο νωρίτερα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα για τη χώρα.

Η ηγετική οµάδα της Ν.∆. κατά τις συσκέψεις του πρωινού καφέ τον τελευταίο µήνα έχει επεξεργαστεί µε λεπτοµέρεια όλα τα δεδοµένα και καταλήγει στο συµπέρασµα ότι είναι πολύ πιθανό πριν από την τέταρτη δόση του δανείου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές. «Είναι η τελευταία ευκαιρία και το µοναδικό όπλο που απέµεινε στον Γιώργο Παπανδρέου για να εκβιάσει τους πολίτες», λέει κορυφαίο στέλεχος της Ν.∆. και υποστηρίζει πως όποιο δίληµµα και αν θέσει πια το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία και θα οδηγήσει τη χώρα ακυβερνησία. Αυτό σηµαίνει ότι είτε θα πάµε σε νέες εκλογές είτε η χώρα θα κυβερνηθεί από κυβέρνηση µε τη στήριξη περισσότερων κοµµάτων.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι καλή ούτε για τον τόπο ούτε για τη Ν.∆., διότι αν αναγκαστεί να συγκυβερνήσει υπό αυτές τις συνθήκες µε το ΠΑΣΟΚ θα αποχαιρετήσει για πολλά χρόνια την αυτοδυναµία. Το στέλεχος αυτό ανήκει στην οµάδα των απαισιόδοξων που πιστεύουν ότι το κόµµα τους χρειάζεται ακόµη πολύ χρόνο για να κερδίσει την εµπιστοσύνη των πολιτών. Υπάρχουν όµως και αρκετοί στη Ρηγίλλης που πλέον διακατέχονται από αισιοδοξία.

Ο λόγος; Η τελευταία δηµοσκόπηση που έδειχνε ότι η διαφορά των δύο κοµµάτων είναι κοντά στις δύο µονάδες. «Είναι ραγδαία η πτώση του ΠΑΣΟΚ. Από τις δηµοτικές εκλογές και µετά έχει αρχίσει η αντίστροφη µέτρηση.

Χάνει καθηµερινά, είναι υπόθεση λίγων εβδοµάδων να περάσουµε µπροστά», λέει συνεργάτης του Αντώνη Σαµαρά. Και όταν ερωτάται για τη µεγάλη δεξαµενή των αναποφάσιστων καθώς και τα δύο κόµµατα είναι κοντά στο 20%, απαντά ότι όποιος αποκτήσει ρεύµα νικητή, όπως συµβαίνει πάντα έτσι και τώρα, θα πάρει το µεγάλο µέρος αυτών που σήµερα είναι αποστασιοποιηµένοι.

Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, το θέµα των πρόωρων εκλογών δεν έχει πέσει ποτέ επισήµως στο τραπέζι ούτε το θέτει κάποιος από τους κορυφαίους υπουργούς. Υπάρχουν µόνο κάποιοι βουλευτές που µιλούν για «ανανέωση της εντολής» όσο ακόµη ισχύει λίστα, δηλαδή µέχρι τις 3 Απριλίου. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές άρχισε από τη Ρηγίλλης και καλλιεργείται από τα στελέχη της Ν.∆. προκειµένου ο Αντώνης Σαµαράς να συσπειρώσει γύρω του το κόµµα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “