Η µοιραία αποχή

Το µήνυµα της κάλπης αύριο είναι απλό και ξεκάθαρο. Δεν θα υπάρξουν ούτε πολλοί αποδέκτες ούτε δεύτερες αναγνώσεις για τη στάση των ψηφοφόρων.

Αυτά εξαντλήθηκαν όλα την περασµένη Κυριακή. Τα ακούσαµε, τα µάθαµε, τα εµπεδώσαµε. Τώρα ο αποδέκτης του µηνύµατος δυστυχώς είναι ένας: οι διαβόητες αγορές που οδήγησαν πάλι το επιτόκιο δανεισµού πιο ψηλά και από το ταβάνι του Μαΐου – τότε που χώρα ήταν στο χείλος του γκρεµού. Οι κερδοσκόποι όµως επειδή δεν χάνουν εύκολα µάχες είναι έτοιµοι να πάρουν τη ρεβάνς καθώς έχουν ποντάρει τεράστια ποσά από τις αρχές της άνοιξης στη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Οποιος και εάν ήταν αυτήν την ώρα στο τιµόνι της χώρας είναι πατριωτικό καθήκον να στηριχθεί. Ενας ανίσχυρος πρωθυπουργός είναι χειρότερος από έναν πρωθυπουργό µε τον οποίο διαφωνείς ιδεολογικά και πολιτικά. Είναι αδύνατον ηγέτης υπό αµφισβήτηση να τα βγάλει πέρα στην πιο σκληρή χρόνια που θα είναι το 2011. Είναι αυτονόητο επίσης ότι δεν αλλάζεις καπετάνιο όταν το πλοίο βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα. Τις δικές µας εσωτερικές διαφορές – που είναι πολλές – όπως και ο θυµός µας για αδικίες, αστοχίες, λάθη και παραλείψεις θα έχουµε τον χρόνο να τις εκφράσουµε µε χίλιους τρόπους µόλις το πλοίο βρεθεί σε σχετικά ασφαλές λιµάνι.

Οι περιφέρειες – κλειδιά που θα στείλουν το µήνυµα εκτός Ελλάδος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να έχει τη λαϊκή εντολή είναι συγκεκριµένες, µε πρώτες την Αττική και την Πελοπόννησο.

Η αποχή αυτή την Κυριακή µπορεί να αποβεί µοιραία.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “