Ταξίδι στον φόβο

ΕΙΧΑ περισσότερα από 16 χρόνια να μάθω νέα για τον Κώστα, τον συμμαθητή μου. Μου τηλεφώνησε τρομαγμένος το βράδυ της Δευτέρας. Από τη βιασύνη και τον πανικό του, ξέχασε να με ρωτήσει τι κάνω.

– Ακου, Γιάννη, έχω πρόβλημα: να δώσω τα λεφτά μου σε έναν φίλο να πάει αύριο στην Κύπρο ή προλαβαίνω να πάω ο ίδιος την άλλη εβδομάδα; – Τι δουλειά κάνεις, Κώστα, και έχεις τόσα πολλά λεφτά;

– Ταβέρνα, ρε Γιάννη, δεν το έχεις μάθει; Εχω στην άκρη καμιά εκατοστάρα όλα κι όλα, εάν τα χάσω, καταστράφηκα.

Δεν νομίζω ότι κατάφερα να τον πείσω. Οταν του εξηγούσα για τα παιχνίδια των οίκων αξιολόγησης με τους κερδοσκόπους και ότι η χώρα είναι ασφαλής τουλάχιστον για την επόμενη διετία, είχε πάψει να ακούει. Μου απαντούσε με άγχος «καλά, καλά» και μετά έκλεισε. Είμαι σίγουρος ότι τα χρήματα έφυγαν για τη Λευκωσία.

Ηταν μια ακόμη επιτυχία των τρομολάγνων αξιολογητών της συμφοράς. Μπορεί οι γνωρίζοντες να μην πήραν στα σοβαρά τους Μoody΄s, αυτοί όμως έκαναν τη βρώμικη δουλειά. Υποβαθμίζοντας πρώτα την οικονομία μας και μετά τις τράπεζες, κατάφεραν να στείλουν φοβισμένους από καιρό Ελληνες ταξίδι στην Κύπρο με τη σακούλα στη μασχάλη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “