Με τακτική «Εθνικής Ελλάδος» το «σύστημα» Σαμαρά

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ βαθιά ανάσα πήραν στη Ρηγίλλης με την αλλαγή γραμμής του προέδρου του κόμματος για στήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

«Εκτός συνόρων παίζουμε με φανέλα της Εθνικής» είναι το νέο σύνθημα που διακινούν με όλους τους τρόπους σε δηλώσεις, ομιλίες και συνεντεύξεις τους οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. Παράλληλα δεν κρύβουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για τη θετική προβολή που εξασφάλισε το κόμμα επί τρεις συνεχείς μέρες με το ταξίδι, τις επαφές και τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά. «Έπειτα από πολύ καιρό βγήκε το κόμμα στο προσκήνιο με θετική ατζέντα», λέει με έμφαση στέλεχος της Ν.Δ. και τονίζει ότι ενδεχομένως η νέα στρατηγική Σαμαρά να γίνει «η σανίδα σωτηρίας που θα απομακρύνει τους προβολείς από την εσωκομματική μιζέρια που ταλανίζει το κόμμα επί μήνες».

Στα τρία το κόμμα 
Πράγματι η Ν.Δ. πριν από την επίσκεψη Σαμαρά στις Βρυξέλλες ήταν στη χειρότερη στιγμή της. Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους φίλους του προέδρου και τους φίλους της Ντόρας Μπακογιάννη έγιναν τείχη, ενώ προστέθηκε ένας τρίτος πόλος, οι παραδοσιακοί φίλοι του Κώστα Καραμανλή, που- όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν- έχουν γίνει «σάκος που μποξ» και από τα δύο στρατόπεδα που πλειοδοτούν σε επικρίσεις και καυστικά σχόλια για τις επιλογές κατά την περίοδο της γαλάζιας διακυβέρνησης. «Αυτό το κλίμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πόσο καιρό θα αντέξει μια τραυματισμένη παράταξη να είναι κομμένη στα τρία. Όχι μόνο δεν μπορεί να παράξει πολιτική αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε στα αυτονόητα θέματα ενιαία γραμμή των στελεχών της», λέει έμπειρο στέλεχος της Ν.Δ. και εκτιμά ότι ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες εκτός Ελλάδας για να καλύψει τη «Βαβέλ» της Ρηγίλλης.

Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. αφήνουν να διαρρεύσει ότι η επόμενη πρωτοβουλία του κ. Α. Σαμαρά θα είναι να δημιουργήσει μέτωπο με άλλους συντηρητικούς ηγέτες των άλλων αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, για την αποφυγή ενδεχομένου να εμπλακεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα εσωτερικά της Ευρώπης. Σ΄ αυτό τον άξονα, όπως λένε στελέχη της Ν.Δ., θα μπορούσαν να συμμετέχουν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. «Κάθε μέρα παρεμβάσεις» 
Άλλα στελέχη επισημαίνουν ότι εάν η Ν.Δ. αποκτήσει αυτοπεποίθηση και ανακλαστικά, μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της καθώς το προσεχές διάστημα θα υπάρξει έδαφος για αντιπολιτευτική δράση στο εσωτερικό της χώρας. «Εάν οργανώσουμε τον αντιπολιτευτικό μας λόγο και παρακολουθούμε από κοντά την εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, κάθε μέρα μπορούμε να παρεμβαίνουμε στην επικαιρότητα με θετικό τρόπο ώστε να αποκτήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων μας», λέει επιτελικό στέλεχος της Ρηγίλλης το οποίο αισιοδοξεί ότι η κακή δημοσκοπική εικόνα του κόμματος δεν θα διαρκέσει για πολύ. «Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση φορτώνει όλα όσα συμβαίνουν στην κακή διακυβέρνηση της προηγούμενης πενταετίας. Αυτό πρακτικά δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ άπειρον. Κάποια στιγμή θα έχει και η ίδια κόστος», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “