Διασπείρουν τον ιό της προεδρολογίας

Ξαφνικά, στην καρδιά του καλοκαιριού φούντωσε η προεδρολογία, με την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να συγκρούονται μετωπικά έξι μήνες πριν από την επανεκλογή του κ. Κάρολου Παπούλια για τις πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Εκλογές που, όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις τους, δείχνουν να μη θέλουν ούτε τα κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Ηαφορμή δόθηκε από δύο συνταγματολόγους της παλιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Κασιμάτη και τον Δημήτρη Τσάτσο, οι οποίοι διαφωνούν με την τακτική του Γιώργου Παπανδρέου που ζητά επανεκλογή του σημερινού Προέδρου αφού όμως πρώτα στηθούν κάλπες για να φύγει η Ν.Δ. από την εξουσία. Μια θέση με την οποία συμφώνησε η κ. Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ μίλησε για παιχνίδια αποπροσανατολισμού. Έτσι τα επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. βρήκαν την ευκαιρία που έψαχναν. Ανακάλυψαν δήθεν νέα εσωτερικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του Κάρολου Παπούλια και επιχειρούν να επενδύσουν σε αυτά.
Παρ΄ ότι ούτε ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε δημοσίως με τις απόψεις του καθηγητή κ. Δημήτρη Τσάτσου στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης υποστηρίζουν ότι μετά το καλοκαίρι θα εμφανιστεί ρήγμα στη βάση και την κορυφή του ΠΑΣΟΚ. «Ο σπόρος έπεσε από τον καθηγητή κ. Τσάτσο. Έναν άνθρωπο που απευθύνθηκε προς όλους τους σκεπτόμενους ψηφοφόρους και είπε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή αφού συμφωνούμε όλοι με τον Κάρολο Παπούλια, γιατί να κάνουμε εκλογές πριν τον επανεκλέξουμε», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος και σπεύδει να προβλέψει ότι οι σχεδιασμοί του ΠΑΣΟΚ για εκλογές τον Μάρτιο είναι πιθανό να ανατραπούν.
Είναι γεγονός ότι Μαξίμου και Ρηγίλλης από την επομένη της μεγάλης ήττας των ευρωεκλογών αναζητούν τρόπο να ματαιώσουν τα σχέδια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για κάλπες τον Μάρτιο. Στη Ρηγίλλης, μέχρι πριν από 15 ημέρες υπήρχαν δύο απόψεις. Από τη μια ήταν εκείνοι που συμβούλευαν πιεστικά τον Πρωθυπουργό να στήσει εκλογές αμέσως μετά το καλοκαίρι για δύο λόγους: πρώτον, να προλάβει τον Γιώργο Παπανδρέου και να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και, δεύτερον, να γίνουν οι εκλογές μήπως και αποτραπεί η διαφαινόμενη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι ωστόσο τον συμβούλευαν να αποφύγει τα παιχνίδια με τη φωτιά και να παραμείνει στην εξουσία. Ο κ. Κ. Καραμανλής από τις τελευταίες κινήσεις του δείχνει να ακολουθεί τον δεύτερο δρόμο. Επειδή όμως εκτιμά ότι μέχρι τον Φεβρουάριο δεν προλαβαίνει να αναστρέψει το κακό κλίμα, ο νέος στόχος του είναι να εμποδίσει με κάθε τρόπο την προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη.
Ο Π. Παυλόπουλος Ο υπουργός Εσωτερικών- ο οποίος ήταν το πρώτο στέλεχος της Ν.Δ. που από τον φθινόπωρο του 2008 είχε δηλώσει ότι ο Κάρολος Παπούλιας θα προταθεί εκ νέου από την πλειοψηφία- χθες τον επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και τον ενημέρωσε για τους λαθρομετανάστες. Κατά την έξοδό του επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν μπορεί να παίξει με τους θεσμούς και παραβιάζει το Σύνταγμα, ενώ ο Ευάγγελος Αντώναρος μίλησε για μικροκομματικές σκοπιμότητες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η τακτική θα ενταθεί μετά το καλοκαίρι με ομοβροντία επιθέσεων κατά του ΠΑΣΟΚ. «Έχουμε αρκετούς συμμάχους μέσα στο ΠΑΣΟΚ σ΄ αυτή μας την προσπάθεια. Στελέχη που πιστεύουν ότι θα ήταν θεσμικό ατόπημα του κόμματός τους οι εκλογές για έναν Πρόεδρο με τον οποίο συμφωνούν. Στόχος μας είναι να τους προκαλέσουμε να τοποθετηθούν δημόσια και να αναδείξουμε εσωτερικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή Προέδρου», λέει κορυφαίος υπουργός.
Η Προεδρία της Δημοκρατίας πάντως αντιμετωπίζει με απόλυτη νηφαλιότητα αυτή την εξέλιξη και παρατηρεί χωρίς να παίρνει καμία απολύτως θέση την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας γνωρίζει ότι αυτή η διαμάχη δεν έχει στόχο τον ίδιο, με το οποίο άλλωστε όλοι συμφωνούν. Είναι προφανές ότι ο καβγάς γίνεται για το πάπλωμα, που είναι η παραμονή ή όχι της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην εξουσία μετά τον Μάρτιο.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Έχοντας αποκλείσει πρόωρες το φθινόπωρο, το Μαξίμου θέλει τώρα παράταση και μετά τον Μάρτιο

«Περίεργη συγχορδία» κατά του ΠΑΣΟΚ βλέπει η Ιπποκράτους ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος