Οι εκλογές μπορούν να περιμένουν

«Θα συγκρουστούμε πολιτικά, θα ανοίξουμε μέτωπα σε όλα τα καυτά θέματα, θα ματώσουμε και μετά θα πάμε σε εκλογές τον Μάρτιο, τις οποίες θα χρεωθεί απολύτως το ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος είναι ένας: Εάν δεν κερδίσουμε, τουλάχιστον να μη χάσουμε με μεγάλη διαφορά- που σημαίνει να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ». Αυτές είναι φράσεις κορυφαίου υπουργού  ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με  τον Πρωθυπουργό και λέει στα «ΝΕΑ»  ότι αυτή είναι η επίσημη γραμμή που  έχει δοθεί σε όλα τα κεντρικά στελέχη πριν εξορμήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ο  ίδιος υπουργός υποστηρίζει ακόμη ότι «εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο δεν υπάρχουν στην ατζέντα του Πρωθυπουργού. Εάν τελικά γίνουν θα είναι αποτέλεσμα απρόοπτου συμβάντος, το  οποίο θα προκύψει μέσα στο  καλοκαίρι και δεν θα αφήνει  περιθώρια παραμονής αυτής  της κυβέρνησης στην εξουσία».  Η στρατηγική. Την τελική  απόφαση του Πρωθυπουργού  για τη στρατηγική της κυβέρνησης τους προσεχείς μήνες  γνωστοποίησε με ξεκάθαρο  και απλό τρόπο ο Βαγγέλης  Μεϊμαράκης- ο άνθρωποςκλειδί στις σχέσεις κυβέρνησης και κομματικής βάσης, ώστε να φτάσει το μήνυμα στους  «ζαλισμένους» ψηφοφόρους  της Ν.Δ. αλλά και στα τοπικά  στελέχη. «Οι εκλογές θα γίνουν  το 2011 και θα επιδιώξουνε να  εξασφαλίσουμε συμφωνία με  το ΠΑΣΟΚ στην εκλογή του  Καρ. Παπούλια» είπε βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου το κορυφαίο  στέλεχος της Ν.Δ. και αυτή η φράση- όπως  διευκρινίζουν στο Μαξίμου- έχει τη σημασία  της. «Όλη μας η προεκλογική καμπάνια τον  Μάρτιο- εφόσον τελικά πάμε σε εκλογές για  την Προεδρία της Δημοκρατίας- θα στηθεί  πάνω στο επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ σέρνει τη  χώρα εν μέσω κρίσης, άνευ λόγου και αιτίας, σε μια εκλογική αναμέτρηση»  λέει συνεργάτης του και προσθέτει: «Θα επαναλαμβάνουμε διαρκώς ότι όλο αυτό συμβαίνει εξαιτίας της βουλιμίας της ηγετικής  ομάδας της Ιπποκράτους να πάρει την εξουσία όσο πιο σύντομα  γίνεται. Ενώ θα αφήνουμε διαρκείς  υπαινιγμούς για το αν πραγματικά εννοεί όσα λέει το  ΠΑΣΟΚ, πως θέλει δηλαδή να παραμείνει  στην Προεδρία ο κ.  Παπούλιας, επιτυχημένος και ιδιαίτερα δημοφιλής Πρόεδρος».  Η απάντηση. Στο Μαξίμου υποστηρίζουν  ότι αυτός ο υπαινιγμός όταν επαναλαμβάνεται  συνεχώς θα προκαλέσει τραύμα στις σχέσεις  της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με μια μερίδα των ψηφοφόρων του. Αυτή πάντως τη νέα στρατηγική της Ν.Δ., φαίνεται να τη γνωρίζουν εδώ και  μέρες στην Ιπποκράτους και έχουν αποφασίσει ότι ο κ. Παπανδρέου σε όλους τους τόνους  και σε κάθε ευκαιρία θα διευκρινίζει με απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο ότι η επιλογή του  ΠΑΣΟΚ είναι η επανεκλογή του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, με νωπή μάλιστα τη  λαϊκή εντολή της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Παπανδρέου, όπως λένε πηγές της Ιπποκράτους,  δέχεται εισηγήσεις να κάνει και μακροσκελείς  αναφορές στον σημαντικό ρόλο του σημερινού  Προέδρου της Δημοκρατίας και στην ανάγκη  ανανέωσης της θητείας του.

«Όλη μας η καμπάνια τον Μάρτιο, αν τελικά πάμε σε εκλογές, θα στηθεί πάνω στο επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ σέρνει τη χώρα εν μέσω κρίσης σε μια εκλογική αναμέτρηση»

Ανοίγουν μέτωπα για να φύγουν  οι προβολείς από τα σκάνδαλα  Τα μέτωπα που θα ανοίξει η κυβέρνηση τους  προσεχείς μήνες για να συγκρουστεί πολιτικά ώστε να  φύγουν οι προβολείς από  τα σκάνδαλα και να επιστρέψει η σκληρή αντιπαράθεση σε θέματα αμιγώς  πολιτικά, τα προσδιόρισε ο  ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος επισκέφθηκε χθες το  υπουργείο Οικονομίας. Η  πρώτη σκληρή σύγκρουση  θα γίνει με το νέο Ασφαλιστικό, η δεύτερη με το μισθολόγιο των νέων δημοσίων υπάλληλων, η τρίτη με  το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η τετάρτη  με την επιχείρηση πάταξης  της φοροδιαφυγής. Σε αυτό  το θέμα επέμεινε ιδιαίτερα  ο Πρωθυπουργός και απείλησε επίορκους εφοριακούς αλλά και άλλους δημοσίους λειτουργούς ως εξής:  «Εδώ και ένα χρόνο ο κόσμος βρίσκεται στη δίνη οικονομικής κρίσης που έχει  πλήξει όλες τις χώρες.
Δεν είναι εξαίρεση. Η ελληνική οικονομία δεν αποτελεί εξαίρεση, δέχεται  σοβαρές πιέσεις που προστίθενται σε χρόνιες αδυναμίες της που έχουν τις ρίζες  τους στο χθες». «Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής  είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και η κυβέρνηση  είναι αποφασισμένη για χειροπιαστά αποτελέσματα» είπε με έμφαση και πρόσθεσε:  «Έχω δώσει ρητή εντολή  για αυστηρότητα στην αντιμετώπιση των επίορκων δημόσιων λειτουργών«. Το πέμπτο μέτωπο το οποίο δεν  ανέφερε χθες ο Πρωθυπουργός αλλά περιλαμβλανεται στον προγραμματισμό  του είναι η Παιδεία. Ένα  καυτό θέμα για την κυβέρνηση από το οποίο κατά την  προηγούμενη τριετία προκλήθηκε πρωτοφανής αναταραχή με μεγάλο πολιτικό  κόστος για τη Ν.Δ. και την ίδια την τότε υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου. Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται ο  διάλογος που έχει αρχίσει ο  Άρης Σπηλιωτόπουλος και η  κυβέρνηση θα ανοίξει οριστικά τα χαρτιά της, για τις  αλλαγές που προτίθεται να  κάνει. Και αυτή τη φορά, υποστηρίζουν στη Ρηγίλλης,  έχουν αποφασίσει να μην υποχωρήσουν όποιες αντιδράσεις και εάν υπάρξουν.  Βαρύ κλίμα  μετά τις  αποκαλύψεις  Το κλίμα πάντως στην  κυβέρνηση, παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας, παραμένει πολύ βαρύ. Στα πολλά  προβλήματα που υπάρχουν  στη Ρηγίλλης ήρθαν να προστεθούν και οι αναφορές από τα μέλη της συμμορίας  των κακοποιών σε γαλάζια  στελέχη. Παρότι οι κακοποιοί δεν είναι αξιόπιστοι, υπάρχει πίεση καθώς το  ΠΑΣΟΚ ζητά να διερευνηθεί  η ενδεχόμενη σύνδεση των  μελών της συμμορίας με κυβερνητικά στελέχη. Στο μικροσκόπιο εξακολουθεί να  βρίσκεται ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ενώ  φαίνεται να υποχωρείπρος το παρόν- η πίεση για  τους κ.κ. Μαρκογιαννάκη  και Καμμένο.
Αντίθετα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Αργύρη Καρρά, το  μικρό όνομα του οποίου ακούστηκε σε κάποιες απομαγνητοφωνήσεις χωρίς ωστόσο να υπάρχει απόδειξη  ότι η αναφορά αυτή ήταν για  το πρόσωπό του.
«Δεν έχω ουδεμία σχέση και  δεν θα μπορούσα να έχω με  τις συνομιλίες των μελών  της συμμορίας στις οποίες,  από ό,τι διάβασα σήμερα, αναφέρεται και το όνομα κάποιου “Αργύρη”. Την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων  την πληροφορήθηκα τώρα  από τα ΜΜΕ, όπως άλλωστε  και εσείς». Αυτή τη δήλωση  έκανε χθες προς τα «ΝΕΑ» ο  γραμματέας του Υπουργικού  Συμβουλίου κ. Καρράς, με  τον οποίο επικοινωνήσαμε.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “