Δεν ταυτίστηκε ποτέ με τη λαϊκή Δεξιά

Η Ελσα Παπαδημητρίου ζητά κυβέρνηση συνεργασίας για τη σωτηρία της χώρας

Η Ελσα Παπαδημητρίου δεν είναι η τυπική πολιτικός και δεν ταυτίστηκε ποτέ με τις θέσεις της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς. Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Αργολίδας είναι ωστόσο έμπειρο πολιτικό στέλεχος με μεγάλη κοινωνική επιφάνεια. Γνωρίζει την πολιτική εξ απαλών ονύχων. Ο πατέρας της ήταν στέλεχος της Ενωσης Κέντρου και έτσι η ίδια βρέθηκε από παιδί κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Δύο άνθρωποι που έπαιξαν ο καθένας με τον τρόπο του ρόλο σε διαφορετικές φάσεις της ζωής της.

Σε όλη την πολιτική της πορεία η Ελσα Παπαδημητρίου κινήθηκε στη μέση οδό. Δεν φανατίστηκε, δεν εξύβρισε αντιπάλους μέσα και έξω από το κόμμα της και εξασφάλισε την εκτίμηση των περισσότερων βουλευτών. Τώρα έχει την άνεση να προτείνει δημοσίως αυτό που πραγματικά πιστεύει. Ζητά κυβέρνηση συνεργασίας για τη σωτηρία της χώρας. «Θα ήταν σπουδαίο εάν μπορούσαμε όλοι να συνεργαστούμε αυτή τη στιγμή. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να δώσει μια ευκαιρία ακόμη στον Αντώνη Σαμαρά. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζητάει συνεργασία, η Ντόρα Μπακογιάννη την προτείνει κάθε μέρα και οι περισσότεροι βουλευτές την επιθυμούν».
Η ανεξάρτητη βουλευτής την Τετάρτη βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο όταν ψήφισε την επώδυνη ρύθμιση της κυβέρνησης για το εδικός τέλος στα ακίνητα. Επρόκειτο να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας πριν από τον Μάιο του 2010. Ηταν έτοιμη να υπερψηφίσει το Μνημόνιο, γιατί πίστευε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή για τη χώρα. Την τελευταία στιγμή όμως συντάχθηκε με τη γραμμή της ΝΔ για να μη δώσει την εντύπωση ότι πήγε χέρι χέρι με τη στενή φίλη της Ντόρα Μπακογιάννη. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα όμως ψήφισε «ναι» στο Μεσοπρόθεσμο αφού πρώτα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη ΝΔ.

 

ΓΕΦΥΡΕΣ. Παρότι είναι στενή φίλη της οικογένειας Μητσοτάκη, δεν έκοψε τις γέφυρες με τους Παπανδρέου. Ουδέποτε ξέχασε πως όταν σπούδαζε Αρχιτεκτονική στην Αμερική είχε κηδεμόνα τον καθηγητή, τότε, Ανδρέα Παπανδρέου. Στη ΝΔ βρέθηκε το 1989, όταν ο Παύλος Μπακογιάννης στρατολογούσε στελέχη με κεντρώα προέλευση. Η πρώτη δημόσια θέση την οποία κατέλαβε ήταν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και αργότερα γενική γραμματέας Περιβάλλοντος. Εκλέγεται από το 1993 βουλευτής της ΝΔ στον Νομό Αργολίδας.
Γλυκομίλητη καθώς είναι και πάντα ευγενής, έχει φιλικές σχέσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. Είναι από τους ανθρώπους που δεν θα μείνουν ποτέ μόνοι. Εχει πολλούς φίλους που την αγαπούν και είναι περιζήτητη στις παρέες. Ποτέ δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί σε όλες τις προσκλήσεις που δέχεται. Και δεν μιλάμε για υποχρεώσεις της πολιτικής, γάμους, βαφτίσεις, πρεμιέρες και κομματικές συγκεντρώσεις αλλά για καλέσματα πραγματικών φίλων. Γίνεται αμέσως η ψυχή της παρέας, άλλοτε με το χιούμορ και άλλοτε με το τραγούδι. Εχει να πει για όλους έναν καλό λόγο και συμβιβάζει αντιθέσεις.
Μία από τις πιο στενές της φίλες ήταν και παραμένει η Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν την ακολούθησε όμως στο νέο της εγχείρημα, αιφνιδιάζοντας όλους όσοι είχαν προεξοφλήσει ότι θα είναι από τα ιδρυτικά στελέχη.
Οι συνομιλητές της επιμένουν ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα παραμείνει στη μάχιμη πολιτική. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, λένε οι φίλοι της, πολιτικά και κοινωνικά θα συνεχίσει να πορεύεται ιδεολογικά μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη, ακόμη και αν αποφασίσει να μην κατέβει υποψήφια στις προσεχείς εκλογές. Θα συνεχίσει πάντως να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι για να βγει η χώρα από το τέλμα απαιτείται συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων που διαθέτουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στις 01/10/11