Ενας «'Αγιος» δι’ ευχών της Μόσχας

Η ώρα περνούσε. Οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα για να προσκυνήσουν την Τιμία Ζώνη. Κάθε λεπτό η ουρά μεγάλωνε. Οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου έλυσαν αμέσως την «άσκηση». Εδωσαν την άδεια στους στρατιώτες που φύλαγαν τιμητικά το άγιο κειμήλιο να το σηκωσουν ψηλά και να περάσουν κάτω από αυτό οι υπομονετικοί ρώσοι πιστοί. Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική και η σκηνή εντυπωσιακή.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι φωτογράφοι απαθανάτισαν τον ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον ίδιο ναό να ανάβει το κερί του και να προσεύχεται πλάι στον ηγούμενο Εφραίμ: ο ηγούμενος στεκόταν δίπλα του με την ίδια κοινωνική άνεση που έχει δεχθεί στη Μονή του τον πρίγκιπα Κάρολο, τον Κώστα Καραμανλή, υπουργούς, τραπεζίτες, καθηγητές και πολλούς πλούσιους επιχειρηματίες από όλον το κόσμο. Είναι ο μοναχός με τα πολλά πρόσωπα που συγκλόνισε το πανελλήνιο πριν από τρία χρόνια και δρομολόγησε το τέλος της κυβέρνησης Καραμανλή.
Η επιστροφή των Βατοπεδινών στο προσκήνιο της πολιτικής μέσω Μόσχας δεν είναι τυχαία. Ερχεται σε μια στιγμή που εισαγγελέας και ανακριτής διαφωνούν φωναχτά πίσω από τις κλειστές πόρτες και οι φωνές αντηχούν στο κτίριο του Εφετείου, για την προφυλάκιση του αμφιλεγόμενου μοναχού με τους φανατικούς εχθρούς και τους ορκισμένους φίλους σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνικής ιεραρχίας. Οσοι είχαν βιαστεί να προαναγγείλουν το τέλος το Εφραίμ μετά τη μεγάλη ήττα της κυβέρνησης της ΝΔ, τώρα διαπιστώνουν ότι πλανήθηκαν γιατί γνώριζαν μόνο μια πτυχή του Βατοπεδίου: την περίφημη ανταλλαγή των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου με τη λίμνη της Βιστωνίδας.Μια υπόθεση που τώρα άρχισε να ξετυλίγεται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οι περισσότεροι εκτιμούν «ότι είναι οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους με διακίνηση μαύρου χρήματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Αλλοι «μιλούν για νόμιμη τυπικά συναλλαγή η οποία όμως δεν είχε ηθική νομιμοποίηση» και οι άλλοι – οι λιγότεροι – ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για σκευωρία που σύντομα θα αποκαλυφθεί.

Οι μοναχοί, έπειτα από τρία χρόνια σιωπής, δείχνουν κάθε άλλο παρά έτοιμοι να παραιτηθούν. Βγάζουν από τα πολυτελή ντουλάπια της Μονής τα όπλα που απέκτησαν με μεθοδική προσπάθεια επί πολλά χρόνια και ετοιμάζονται για τον νέο γύρο της αναμέτρησης. Τα πιο ισχυρά από τα όπλα τους είναι αυτά που είναι λιγότερο γνωστά. Το πρώτο είναι οι δυνατές σχέσεις τους με το κατεστημένο της Ρωσίας. Και το δεύτερο, η μεγάλη και ισχυρή αδελφότητα της Μονής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” στις 03/12/11