Λιτός και στην κηδεία του...

Λίγο πριν από τις 8 σήμερα το βράδυ ο ιστορικός ηγέτης Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ταφεί ­ όπως ο ίδιος απαίτησε ­ με λιτό τρόπο στο προαύλιο του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του στην Φιλοθέη.

Τυλιγμένη στη Γαλανόλευκη: η σορός του Κωνσταντίνου Καραμανλή μεταφέρεται από το «Υγεία» στην Πολιτεία

ΔΥΟ ΩΡΕΣ νωρίτερα θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στην μικρή εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης και την τελετή θα παρακολουθήσουν περίπου εκατό άτομα. Αυτά θα είναι τα μέλη της οικογενείας του: τα τέσσερα αδέλφια του με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, οι φίλοι του, οι στενοί συνεργάτες του και η πολιτική ηγεσία της χώρας: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί κομμάτων, οι πρώην πρωθυπουργοί και δεκαπενταμελής αντιπροσωπεία του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ θα είναι η πρώτη κηδεία ενός μεγάλου ηγέτη στην οποία δεν θα ακουστούν επικήδειοι.

Αρκετοί ξένοι επίσημοι, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Ζισκαρ Ντ’ Εσταίν και Ζακ Σαντέρ, εξέφρασαν την επιθυμία να παραστούν στην κηδεία. Τους εξηγήθηκε ότι είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά δεν θα υπάρχει πρωτόκολλο ώστε να γίνουν δεκτοί με τον αρμόζοντα τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, ο παλιός του φίλος και πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν φθάνει σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα.

ΜΕ ΝΕΚΡΟΦΟΡΑ

Δεν θα υπάρχει τιμητικό άγημα ούτε η σορός θα μεταφερθεί πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου όπως προβλέπεται για έναν πρώην αρχηγό κράτους. Η σορός θα μεταφερθεί με νεκροφόρα από την εκκλησία στο ίδρυμα και φίλοι και συγγενείς θα την ακολουθήσουν πεζή. Η πολιτεία πάντως με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Αλ. Παπαδόπουλου εκπλήρωσε τον καθήκον της. Κήρυξε τριήμερο πένθος και αργία για σήμερα όλων των δημοσίων υπηρεσιών. Επίσης δεν θα προηγηθεί της τελετής λαϊκό προσκύνημα. Αυτή ήταν η τελευταία επιθυμία του μεγάλου ηγέτη και η οικογένειά του, όπως έχει χρέος, την εφαρμόζει κατά γράμμα. Ήθελε να φύγει από αυτό τον κόσμο με τρόπο αθόρυβο και διακριτικό σε μια λιτή τελετή που να μοιάζει με τον δωρικό τρόπο που έζησε. «Στέγνωσα την ψυχή μου για να κυβερνήσω», έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στους φίλους του γιατί πίστευε πως ο πολιτικός για να πράττει το καθήκον του δεν πρέπει να επηρεάζεται από τα συναισθήματά του. Έτσι απέφυγε τις κοινωνικές συναστροφές και φρόντισε να βρίσκεται σε μια απόσταση ακόμη και με τα μέλη της οικογένειάς του. Δεν έβλεπε συχνά τα αδέλφια και τα ανίψια του και οι συναντήσεις τους γίνονταν με κλεισμένα ραντεβού από την έμπιστη και αφοσιωμένη γραμματέα του κ. Λένα Τριανταφύλλη. «Η ζωή μου ήταν τόσο λιτή, θα έλεγα ασκητική, ώστε οι φίλοι μου να με αποκαλούν φακίρη…» έλεγε αστειευόμενος, αλλά αυτή ήταν η αλήθεια της ζωής του.

Την τελευταία του επιθυμία την είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως στους συνεργάτες του και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες είχε παραδώσει και ένα ιδιόχειρο σημείωμα στο κ. Π. Μολυβιάτη πριν από χρόνια. Πρόκειται για επιστολή στην οποία, αφού ευχαριστεί τον στενό του συνεργάτη για την αφοσίωση του όλα αυτά τα χρόνια, γράφει οδηγίες και παραινέσεις για διάφορα θέματα, ενώ με κοφτό και λακωνικό τρόπο αναφέρει ότι δεν θέλει επισημότητες, τιμές και λαϊκό προσκύνημα και επιθυμεί η νεκρώσιμος ακολουθία να ψαλεί στην Αγία Φιλοθέη και η ταφή να γίνει στο προαύλιο του Ιδρύματος. Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου της Ν.Δ., επιθυμία του Κων. Καραμανλή είναι μετά τρία χρόνια τα οστά του να μεταφερθούν στη γενέτειρά του, την Πρώτη Σερρών, και να μείνουν για πάντα στον τάφο των γονέων του. Αυτό πάντως δεν αναφέρεται στην επιστολή που έχει στα χέρια του ο κ. Π. Μολυβιάτης.

ΜΟΝΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε να ταφεί έτσι όπως έζησε. Ήταν τόσο συμφιλιωμένος με την μοναχική του ζωή που ποτέ δεν επιχείρησε να την αλλάξει. «Ποτέ δεν είμαι λιγότερο μόνος από όταν είμαι μόνος», έλεγε στους φίλους του. Και επειδή τίποτε ο εκλιπών ηγέτης δεν άφηνε στην τύχη του, από το 1984 έσπευσε να λύσει και νομοθετικά το θέμα της ταφής του. Κανείς δεν μπορεί να κηδεύεται εκτός των κοιμητηρίων. Γι’ αυτό και το θέμα ρυθμίστηκε νομοθετικά το 1984 με νόμο του τότε υπουργού Εσωτερικών Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα.

Μόνο μια κάμερα της ΕΡΤ θα υπάρχει στην εκκλησία και αργότερα στο ίδρυμα, η οποία θα προμηθεύσει με τηλεοπτικό υλικό και τα άλλα κανάλια.