Επαγγελματίες φοροφυγάδες

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Μάιος 20, 2013, 11:33 πμ
3 secs

ΕΝΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ ανέκδοτο από τα χρόνια της μεγάλης ξιπασιάς: Ενώ ο μέρμηγκας κουβαλάει μέσα στο καλοκαίρι κάθιδρος τους σπόρους για τον χειμώνα, εμφανίζεται ο τζίτζικας, με το σκάφος του γεμάτο όμορφα κορίτσια, και του προτείνει κραιπάλη στη Μύκονο.

– Φύγε από δω, άσε με να δουλέψω. Τον χειμώνα που θα πεινάσεις, να δω τι θα κάνεις. Ηρθε ο χειμώνας με βαρύ κρύο. Εμφανίζεται ο τζίτζικας ξανά, όχι όμως εξαθλιωμένος όπως θέλει ο μύθος, αλλά με πανάκριβο τζιπ και προτείνει βόλτα για σκι στην Αράχωβα.

– Φύγε από δω, ρε! Οχι, δεν έρχομαι, γιατί είμαι βλάκας. Κι αν συναντήσεις τον Αίσωπο στον δρόμο, πες του πως είναι απατεώνας. Με κορόιδεψε.

Τέσσερα χρόνια η χώρα βυθίζεται στην κρίση. Ο μέρμηγκας σήκωσε στην πλάτη του τρία μνημόνια, τσακίστηκε, γονάτισε, για να οδηγήσει τη χώρα σε πρωτογενές πλεόνασμα. Αν αυτό αποτελεί επιτυχία, όπως υποστηρίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, δεν την καταφέραμε όλοι μαζί. Πλήρωσαν μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και κάποιοι λίγοι έντιμοι επαγγελματίες, οι οποίοι εξαθλιώθηκαν. Οι υπόλοιποι, που είναι πάρα, μα πάρα πολλοί, εξακολουθούν να κόβουν βόλτες μεταξύ Μυκόνου και Αράχωβας και να πίνουν στην υγειά των κορόιδων. Είναι οι επαγγελματίες φοροφυγάδες. Ολοι τους ξέρουν, αλλά το κράτος δεν έχει καταφέρει -δήθεν- ακόμη να τους εντοπίσει.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Real News» την Κυριακή, 19 Μαΐου 2013