«Μαρσάρουν» για πρόωρες εκλογές

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Ιούλιος 23, 2009, 5:39 μμ
2 secs

Πατάει γκάζι η κυβέρνηση για τις πρόωρες εκλογές. Είτε αυτές γίνουν τον Μάρτιο- που είναι το πιθανότερο- είτε υπάρξει αιφνιδιασμός Καραμανλή για τις 10 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Σουφλιάς έστρωσε χθες το χαλί με το γνωστό παλιό, δημοφιλές για κάποιους, μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων. Παρ΄ ότι η απόσυρση αυτή τη φορά είναι μισή και κρύβει πολλές παγίδες και χαράτσια για τους καταναλωτές, ωστόσο είναι ακόμη ένα μέτρο που σπρώχνει περίπου 700.000 πολίτες, εφόσον το επιθυμούν, να αλλάξουν το παλιό τους αυτοκίνητο.
Οι ανακοινώσεις Σουφλιά αναζωπυρώνουν τα σενάρια περί αιφνιδιαστικών εκλογών στις 10 Οκτωβρίου. Σενάρια που διαψεύδονται κατηγορηματικά από κορυφαίους υπουργούς, οι οποίοι ωστόσο παραδέχονται ότι και οι εκλογές τον Μάρτιο είναι πρόωρες και η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει να στηθούν κάλπες την άνοιξη.
«Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε τις εκλογές τον Μάρτιο. Υπάρχουν περιθώρια να αλλάξει την απόφασή του ο Γιώργος Παπανδρέου. Παρ΄ όλα αυτά, εμείς προετοιμαζόμαστε. Τα μέτρα Σουφλιά δεν έχουν στόχο μόνο να εκμεταλλευτούν την αγάπη του Έλληνα για τα αυτοκίνητα ενώ συνοδεύονται και με σημαντικές ρυθμίσεις για τη ρύπανση, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, που είναι αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε» λέει κορυφαίος υπουργός και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βομβαρδίζει με πρωτοβουλίες τους πολίτες μέχρι την ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες. «Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Θέλουμε μετά το καλοκαίρι να έχει μικρύνει η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ».
Δεν θέλουν ανασχηματισμό Παράλληλα, συνεχίζεται η μάχη μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών για αλλαγές στην κυβέρνηση, αφού η πλειοψηφία του κυβερνητικού σχήματος δεν επιθυμεί ανασχηματισμό ενώ το αντίθετο ακριβώς επιθυμούν οι βουλευτές.
Χθες πήρε θέση και ο Γ. Σουφλιάς, από τους πιο τακτικούς συνομιλητές τού Πρωθυπουργού, και είπε πως δεν θα γίνει ανασχηματισμός. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος δήλωσε πως η συζήτηση αυτή βλάπτει την παραγωγή κυβερνητικού έργου, ενώ ο κ. Αντώναρος απέρριψε κάθε σενάριο για αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης. Στο ίδιο κλίμα ήταν και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο οποίος σε ανεπίσημη κουβέντα με δημοσιογράφους είπε «πως όσοι ζητούν ανασχηματισμό δεν ξέρουν τι τους γίνεται»!
Οι βουλευτές πάντως που ζητούν ανασχηματισμό βρίσκουν συμπαραστάτη και τον γραμματέα του κόμματος, ο οποίος δηλώνει ότι οι αλλαγές σε πρόσωπα σε όλη την πυραμίδα εξουσίας είναι απαραίτητες, όπως και η επιτάχυνση των ρυθμών παραγωγής έργου. Αλλά και ο υπουργός Τουρισμού Κ. Μαρκόπουλος είπε οτι «αν η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ήταν τέλεια δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα του Ιουνίου. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να επιταχύνουμε. Αν αυτό χρειάζεται και αλλαγές προσώπων, καλώς να ορίσουν». Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι περισσότεροι βουλευτές ζητούν αλλαγές σε πρόσωπα. Λίγοι ωστόσο είναι εκείνοι που εκφράζονται δημόσια. Όσοι το κάνουν είναι κυρίως πρώην υπουργοί οι οποίοι δεν προσδοκούν μέχρι τις εκλογές τουλάχιστον να βρεθούν σε υπουργικό θώκο. Πιο επικριτικός από όλους είναι ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος κλιμακώνει την επικοινωνιακή του αντεπίθεση λέγοντας (Αθήνα 9,84): «Δεν μπορεί μια κυβέρνηση η οποία έχει μια εντολή, έχει έναν ορίζοντα τετραετίας, να ξυπνά μια Πέμπτη και να καταθέτει τροπολογίες, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν τη Δευτέρα. Εδώ δείχνει πάρα πολλές φορές προχειρότητα των ίδιων της των υπουργών».

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

διαψεύδονται από κορυφαίους υπουργούς οι οποίοι παραδέχονται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν μπορεί να δίνει μαθήματα σεβασμού των θεσμών ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ του Συντάγματος αλλά και κάθε θεσμού της χώρας κατηγορεί πλέον το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση Καραμανλή, στον απόηχο της προεδρολογίας που ξέσπασε με αφορμή τις απόψεις των συνταγματολόγων Δ. Τσάτσου και Γ. Κασιμάτη αναφορικά με την προεδρική εκλογή του 2010. Έπειτα από ένα μπαράζ επικρίσεων από κυβερνητικά στελέχη, το ΠΑΣΟΚ πέρασε χθες στην αντεπίθεση με τον γραμματέα του Κινήματος Γ. Ραγκούση, ο οποίος σε δηλώσεις του (στην πρωινή εκπομπή του Μega) τόνισε ότι η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεδρική εκλογή είναι πολιτικά και συνταγματικά άμεμπτη. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι δεν μπορεί να δίνει μαθήματα σεβασμού των θεσμών και υπενθύμισε μερικές κραυγαλέες περιπτώσεις, είτε παραβίασης του Συντάγματος, είτε απαξίωσης και προσβολής του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Απαριθμώντας τις περιπτώσεις αυτές, ο κ. Ραγκούσης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ν.Δ. έστησε κάλπες ενώ καιγόταν η Ελλάδα με το πρόσχημα ότι επιδιώκει τη λαϊκή εντολή για να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2008, τον οποίο ουδέποτε τήρησε, και επισήμανε ότι οι εκλογές αυτές προαναγγέλθηκαν από τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ. Ρουσόπουλο μία ημέρα πριν από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. επιχείρησε να νοθεύσει ψηφοφορία στη Βουλή για το άρθρο 24 του Συντάγματος. Αναφορικά με τις απόψεις που διατύπωσε ο συνταγματολόγος Δ. Τσάτσος (αλλά προφανώς και ο έτερος συνταγματολόγος Γ. Κασιμάτης), ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι εκτός από την επιστημονική άποψη των θέσεων για την προεδρική εκλογή υπάρχει και η πολιτική διάσταση των δηλώσεων. Η αναφορά του γραμματέα ερμηνεύεται ως ένδειξη της δυσαρέσκειας που προκάλεσε στο κόμμα η τοποθέτηση του κ. Τσάτσου.
Απαντώντας στον κ. Ραγκούση, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Ε. Αντώναρου κατηγόρησε τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα όσα είπε για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών του 2007, ότι όπως και άλλα στελέχη του κόμματος «έχουν την τάση να διαστρέφουν την πραγματικότητα και να συγκρίνουν ανόμοια πράγματα». Δηλώσεις με παρόμοιο περιεχόμενο κατά του ΠΑΣΟΚ έκαναν και οι υπουργοί Ν. Δένδιας και Κ. Μαρκόπουλος, με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης να δηλώνει ότι «είναι αδίστακτος ο Γιώργος Παπανδρέου». Πάντως, ο κ. Ραγκούσης, δίνοντας μια πρόγευση των όσων το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει μετά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής τον Οκτώβριο, επισήμανε ότι η Ν.Δ. ψηφίζει νόμους στη Βουλή με την ψήφο βουλευτή (εννοούσε τον Γ. Βουλγαράκη) που έδινε μαθήματα φοροδιαφυγής μέσω offshore εταιρειών.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “