Θερινή εκστρατεία

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Ιούνιος 30, 2000, 6:04 μμ
2 secs

Εξόρμηση με 22.000 ελέγχους, το επόμενο τρίμηνο, από 1ης Ιουλίου μέχρι 31ης Σεπτεμβρίου, αρχίζει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και επίκεντρο τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, καθώς και στις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη τουριστική κίνηση αυτή την περίοδο.

 

Οι περιοχές αυτές είναι οι παραλίες της Αττικής, της Χαλκιδικής, της Πελοποννήσου, και της Εύβοιας, καθώς και τα νησιά Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα, Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος.

Αυτό προβλέπεται σε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει η ηγεσία του ΣΔΟΕ, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται από δεκάδες συνεργεία ελεγκτών του ΣΔΟΕ, οι οποίοι θα καταφθάνουν στις τουριστικές περιοχές, ενώ θα χρησιμοποιούν και ταχύπλοα για ελέγχους εντός της θάλασσας.

Οι στόχοι

Στο σχέδιο προβλέπεται ότι από τους 22.000 ελέγχους, οι 19.000 θα αφορούν επαγγέλματα και δραστηριότητες του τουριστικού τομέα. Ειδικότερα, θα διεξαχθούν:

* 3.500 έλεγχοι σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταλύματα.

* 3.500 έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ και συναυλίες.

* 5.000 έλεγχοι σε ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες.

* 1.500 έλεγχοι και περιπολίες σε εμπορικά κέντρα και κεντρικές αγορές.

* 500 έλεγχοι σε πρακτορεία τουρισμού.

* 500 έλεγχοι σε επιχειρήσεις με ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα.

* 1.000 έλεγχοι κατά τη διακίνηση εμπορευμάτων.

* 3.500 έλεγχοι στους κάδους χονδρικού – λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως στις εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, εκμετάλλευσης τουριστικών σκαφών, επιχειρήσεις εφοδιασμού θαλαμηγών και καταστήματα αργυροχρυσοχοΐας.

Η επάνδρωση

Στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΣΔΟΕ προβλέπεται ότι για τη διενέργεια των ελέγχων θα ενισχυθούν περιοδικά οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ, με 100 άτομα στην Κρήτη, 30 άτομα στην Κέρκυρα και στη Ρόδο, ενώ καθημερινή θα είναι η παρουσία των συνεργείων στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στην Πάρο. Όσον αφορά τους ελέγχους στη θάλασσα από τα ταχύπλοα σκάφη του ΣΔΟΕ, έχει καταρτισθεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου. Σε αυτό προβλέπεται ότι θα γίνονται συντονισμένες επιχειρήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν από δύο έως τέσσερα αντιλαθρεμπορικά πλοία, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι έλεγχοι θα διεξάγονται και από οκτώ σκάφη μαζί.

Έλεγχοι για ΦΠΑ

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, θα συνεχισθούν οι έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ, στον τομέα διακίνησης καυσίμων, στα καπνά, στα οινοπνευματώδη ποτά, καθώς και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στους καλλιτέχνες. Σύμφωνα με το σχέδιο, έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για την αναζήτηση και τον έλεγχο των συμβολαίων που έχουν συναφθεί μεταξύ επιχειρηματιών και καλλιτεχνών, προκειμένου να εντοπισθούν τα εισοδήματα που προβλέπονται σε αυτά. Επίσης, έλεγχοι θα διενεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης, με σκοπό να ελέγχεται, αν κόβονται αποδείξεις.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “