Ξέφραγο αμπέλι

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Απρίλιος 10, 2017, 3:26 μμ
4 secs

ΔΥΟ οικογενειακοί μου φίλοι, αδέρφια, είναι υποψήφιοι για επιδόματα. Ο ένας γιατρός και ο άλλος υπάλληλος. Την πρώτη χρονιά που δόθηκε το επίδομα θέρμανσης, ο γιατρός, που ζει σε μια ωραία μονοκατοικία στα βόρεια προάστια, διαθέτει εξοχικό στον Σαρωνικό και έχει την άνεση του γενικώς, πήρε το επίδομα. Στα κιτάπια του κράτους ήταν φτωχός, αφού ποτέ δεν δήλωσε τα εισοδήματα του και τα ακίνητα τα έχει μεταβιβάσει εγκαίρως στα παιδιά του, για να έχει -όπως λέει- το κεφάλι του ήσυχο. Ο αδερφός του, που μένει στο πατρικό τριάρι στο Παγκράτι, κρίθηκε ευκατάστατος και πλήρωσε το πετρέλαιο από την τσέπη του, αφού δεν μπορούσε να κρύψει το εισόδημά του. Είναι μία από τις χιλιάδες ιστορίες της ελληνικής τρέλας που αναδεικνύονται κάθε φορά που η εκάστοτε κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει επιδόματα. Τα παθήματα του παρελθόντος, που είναι πολλά, δεν έγιναν μάθημα στον πρωθυπουργό, ο οποίος μαζί με το επιτελείο του αποφάσισε, για να τονώσει το φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης του, να μοιράσει την περίφημη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αποτέλεσμα, σχεδόν τα μισά τα λεφτά έπεσαν σε μια μαύρη τρύπα.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ μέρος τους πήγε σε ανθρώπους, που δεν τα είχαν καμία απολύτως ανάγκη. Χαμηλοσυνταξιούχος και φτωχός δεν πάνε πάντα μαζί, ειδικά σε μια χώρα που δεν διαθέτει περιουσιολόγιο και ποτέ δεν έμαθαν οι φορολογικές Αρχές πόσα βγάζει και από που ο καθένας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν χαμηλή σύνταξη, αλλά έχουν εισοδήματα από ακίνητα, μεγάλες καταθέσεις, ενώ πολλοί συνεχίζουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις που έχουν δώσει στα παιδιά τους. Η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι, στο οποίο καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά -για να μην τρέξουμε πολύ πίσω στην ιστορία- δεν ήθελε στα σοβαρά να βάλει φράκτη. Μέσα σε αυτή την αταξία και την πλήρη αναρχία, βολεύτηκαν όλοι επί πολλές δεκαετίες, πολιτικοί και πολίτες. Σήμερα που μιλάμε, η χώρα εξακολουθεί -μετά από εννιά χρόνια χρεοκοπίας και τρία μνημόνια- να μην έχει δεξαμενή πληροφοριών για την πραγματική οικονομική κατάσταση των πολιτών της.

ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ και το φτωχός είναι σχετική έννοια. Ένας υπάλληλος με 1500 ευρώ, ένας απόστρατος στρατηγός, ένας υψηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος με 1600 ευρώ σύνταξη θεωρούνται πλέον μεγιστάνες. Δίπλα τους, γιατροί, δικηγόροι και κάθε λογής εργατοτεχνίτες στα κιτάπια του κράτους είναι φτωχοί και με ευκολία μπορούν απολαύσουν το οποίο επίδομα αποφασίσει η εκάστοτε κυβέρνηση να δώσει για να κάνει πολιτική. Και κάτι ακόμη που θα το βρούμε μπροστά μας: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον πολιτισμένο κόσμο που δεν διαθέτει ακόμη κτηματολόγιο. Έχει αναλογιστεί ποτέ κανείς πως εάν κάποτε μετρηθούν στα σοβαρά τα στρέμματα που υπάρχουν σε συμβόλαια, η χώρα θα φτάσει μέχρι τη Σερβία; Δεν αστειεύομαι, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων σε νησιά και σε περιοχές που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον έχουν συμβόλαια με τέσσερα στρέμματα, άρα οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα. Είτε το οικόπεδο είναι δύο και κάτι στρέμματα, είτε είναι τρία, στα χαρτιά φαίνονται τέσσερα. Εάν σε αυτά μπει κάποια στιγμή τάξη, θα χυθεί αίμα μεταξύ συγγενών και γειτόνων, των οποίων τα κτήματα συνορεύουν.

ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ, χωρίς δεύτερη σκέψη, ο τρόπος που μοιράστηκε αυτό το μεγάλο ποσό τα Χριστούγεννα ως πυροτέχνημα. Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, την ώρα που άλλοι τόσοι απόμαχοι της δουλειάς περιμένουν τρία χρόνια να βγει η σύνταξη τους και ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, την ώρα που κυβέρνηση κόβει τις συντάξεις σε χήρες κάτω από 55 ετών με μικρά παιδιά και τις οδηγεί στην επαιτεία, οι ευκατάστατοι πήραν μποναμάδες. Άνθρωποι που δεν είχαν καμία απολύτως ανάγκη, βουλευτές που πυροβόλησαν τα πόδια τους, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί και επιχειρηματίες αλλά και χιλιάδες αλλοδαποί που δεν ζουν πλέον στη χώρα επωφελήθηκαν. Υπάρχουν άνθρωποι από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία που δούλεψαν 5-10 χρόνια στην Ελλάδα, επέστρεψαν στην πατρίδα τους και παίρνουν ένα μικρό ποσό σύνταξης αναλογικό για τα χρόνια που δούλεψαν. Άλλος 80 άλλος 100 άλλος 150 ευρώ. Όλοι αυτοί είδαν στο λογαριασμό τους μέχρι και 600 ευρώ τις γιορτές, αφού στο τυφλό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται ως χαμηλοσυνταξιούχοι. Άντε γύρευε, πότε και με ποιο τρόπο θα γίνουμε κανονική χώρα…

To άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Realnews την Κυριακή, 09 Απριλίου 2017.