Ο Κυριάκος… περιμένει τη σειρά του

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Δεκέμβριος 22, 2001, 1:09 μμ
1 sec

Κυριάκος Μητσοτάκης, 33 ετών. Παντρεμένος με τη Μαρέβα Γκραπόφσκι, πατέρας δύο παιδιών. Σπούδασε στο Χάρβαρντ Οικονομικά, Διεθνείς Σχέσεις και Διοίκηση Επιχειρήσεων και είναι διευθύνων σύμβουλος θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας. Διατηρεί ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ, αποφεύγει κάθε εμπλοκή με την πολιτική, δραστηριοποιείται όμως στην κοινωνική ζωή της Αθήνας και οι παρέες του προέρχονται κυρίως από τους επιχειρηματικούς και τραπεζικούς κύκλους. Και για την ακρίβεια οι περισσότεροι φίλοι του είναι απόφοιτοι του Κολλεγίου, δηλαδή οι παλιοί του συμμαθητές οι οποίοι ανήκουν στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Ο ίδιος όταν μετά τις σπουδές του γύρισε στην Ελλάδα, δεν ήταν σίγουρος ότι τον ενδιαφέρει η πολιτική. Του άρεσε, όπως έλεγε τότε, να δουλέψει στο αντικείμενο που έχει σπουδάσει. Οι γονείς του όμως μέσα τους το είχαν προαποφασίσει. Ο Κώστας και Μαρίκα Μητσοτάκη δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την καλή πορεία που έχει η Ντόρα στην πολιτική. Επιθυμούν όμως να συνεχισθεί η παράδοση της οικογένειας και από τον γιο, που φέρει το επίθετο Μητσοτάκης. Έτσι σιγά σιγά ωρίμασε η ιδέα και στον Κυριάκο να μπει στην πολιτική, μόνο που ­ όπως λέει ίδιος ­ δεν βιάζεται. «Άλλωστε είναι μόλις 33 ετών και όταν πάρει την απόφασή του θα βρει ήδη το χαλί στρωμένο για να περπατήσει», σχολιάζει φίλος της οικογένειας.

Το σενάριο που λέει ότι θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι πατέρας και γιος στις επόμενες εκλογές έχει αποκλειστεί. Διότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι θα ήταν υπερβολή που θα προκαλούσε τους ψηφοφόρους και θα ζημίωνε πολιτικά όλη την οικογένεια αν στην επόμενη Βουλή υπήρχαν τρία μέλη της: ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά και ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει κάτι τέτοιο, διότι θα ενίσχυε τη συζήτηση περί οικογενειοκρατίας στη Ν.Δ. ενώ δεν θα απέφευγε σχόλια του τύπου «ο Καραμανλής τα έδωσε όλα στην οικογένεια Μητσοτάκη για να εξασφαλίσει τη στήριξή της στις εκλογές». Πριν από δυο χρόνια ορισμένοι φίλοι τού πρώην πρωθυπουργού υποστήριζαν ότι ο Κυριάκος πρέπει να πολιτευθεί στα Χανιά χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ως γνωστόν είναι βουλευτής της Β’ Αθηνών. Μάλιστα κάποιοι φίλοι της οικογένειας είχαν καλέσει τον Κυριάκο να πάρει θέση στο γλέντι της βάφτισης του γιου του που έγινε στα Χανιά. Για ένα διάστημα το σενάριο αυτό ήταν ενεργό, τώρα όμως φαίνεται ότι έχει αποκλεισθεί.

Έτσι λοιπόν όταν θα έρθει η ώρα να μπει στην πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει υποψηφιότητα στη Β’ Αθηνών. «Είναι βέβαιο ότι θα εκλεγεί χωρίς κόπο και με πολλές ψήφους. Να φαντασθείτε ότι ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται σταυρό ως πρώην πρωθυπουργός για να εκλεγεί· στις τελευταίες εκλογές βρέθηκαν όμως 45.000 ψηφοδέλτια με σταυρό στο όνομά του. Άρα η προίκα του Κυριάκου είναι τεράστια», λένε στελέχη της Ρηγίλλης και προσθέτουν: «Είναι βέβαιο ότι στην επόμενη Βουλή σίγουρα θα υπάρχει και πάλι ένας Μητσοτάκης, ποιος από τους δυο θα είναι θα το δείξει η ζωή».
Το… σκληρό ροκ αναβάλλει την παράδοση της σκυτάλης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην επικαιρότητα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Όταν τίθεται δηλαδή με κάποιον τρόπο το ερώτημα εάν θα πολιτευθεί ή όχι. Μάλιστα κάθε φορά αυτό συνδέεται με ενδεχόμενη αποχώρηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από την ενεργό πολιτική. Αυτήν τη φορά όμως το θέμα αποκτά άλλες διαστάσεις, καθώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. μιλούν για ειλημμένη απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να φύγει από την πολιτική με πρόσχημα την υποψηφιότητα Κυριάκου, προκειμένου να διευκολύνει τον κ. Κ. Καραμανλή μετά τις αποκαλύψεις Λαλιώτη.

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. λένε ότι προς το παρόν ένα είναι σίγουρο: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πολιτευθεί. Το θέλει ο ίδιος, το θέλουν οι γονείς, το θέλει ο φιλικός και ο κοινωνικός του περίγυρος. Το αν όμως αυτό θα συμβεί σ’ αυτές τις εκλογές ή στις επόμενες δεν έχει ακόμη κριθεί». Όσοι γνωρίζουν καλά την οικογένεια Μητσοτάκη και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, τονίζουν με βεβαιότητα: «Ουδέποτε ο Κυριάκος θα έλεγε στον πατέρα του «Νομίζω ότι ήρθε η σειρά μου και θα σε παρακαλούσα να αποσυρθείς». Εκείνο που θα συμβεί είναι να περιμένει πότε ο πρώην πρωθυπουργός θα λάβει την απόφαση και θα του ανακοινώσει ότι «τώρα, Κυριάκο, ήρθε η σειρά σου»».

Φίλοι και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι προτού ξεσπάσει ο θόρυβος με τις καταγγελίες Λαλιώτη ήταν πολύ πιθανό ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης λόγω ηλικίας να παρέδιδε τη σκυτάλη στον γιο του. Τώρα όμως «ο Μητσοτάκης έχει πεισματώσει και αν συντηρηθεί το ίδιο κλίμα μέχρι τις εκλογές αποκλείεται να αποχωρήσει από την πολιτική, για να μη δοθεί η εντύπωση ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Βουλή υπό το βάρος των καταγγελιών για ροή μαύρου χρήματος στη Ν.Δ. την περίοδο της ηγεσίας του».

Άρα στο ερώτημα Κωνσταντίνος ή Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη δεν έχει δοθεί απάντηση. Και όσο συνεχίζεται το σκληρό ροκ, θα αναβάλλεται και η λήψη της απόφασης για τον χρόνο παράδοσης της σκυτάλης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “