Οι αποκαλύψεις Γρυλλάκη έσπειραν θύελλα στη Ν.Δ.

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Δεκέμβριος 14, 2001, 1:32 μμ
3 secs

Θύελλα στη Ν.Δ. προκαλεί το βιβλίο του στρατηγού Γρυλλάκη, το οποίο αποκαλύπτει τη δράση των πρακτόρων που έδρευαν στο υπόγειο της Ρηγίλλης και τις διασυνδέσεις τους με τη CIA την «αμαρτωλή» πολιτική περίοδο του 1989. Ηγεσία και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακατέχονται από πανικό και προσπαθούν να βρουν τρόπο να αντιστρέψουν το δυσμενές για το κόμμα κλίμα.

Έτσι, μετά τη νευρικότητα και την αμηχανία του πρώτου 24ώρου από τις αποκαλύψεις τού άλλοτε πανίσχυρου άνδρα του κόμματος Νίκου Γρυλλάκη, το επιτελείο της Ρηγίλλης… πρωτοτύπησε ανακαλύπτοντας τον στόχο που θα χτυπήσει.
Και ο στόχος δεν είναι άλλος από τον Κώστα Λαλιώτη. Τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ευθυγραμμίστηκαν μέχρι στιγμής πλήρως με τον Κώστα Μητσοτάκη και προσπαθούν να αποδείξουν ότι πίσω από τον στρατηγό Γρυλλάκη βρίσκεται ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο οποίος τον ενθαρρύνει.

Οι υποκλοπές

Ο πρώην πρωθυπουργός στη χθεσινή του δήλωση ήταν σαφής. Μίλησε για λάσπη του παρελθόντος που ανακατεύει ο Κ. Λαλιώτης: «Αυτό που θέλω να πω είναι πολύ απλό. Το καλοκαίρι του 1994 η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές είχε τερματίσει τις εργασίες.

Είχε παραπέμψει την όλη υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποφασίσει. Θα αποφάσιζε τότε για την ευθύνη και τη δική μου και του Γρυλλάκη και των άλλων.

Την τελευταία στιγμή το ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας ότι θα κατέπιπτε τραγικά γι’ αυτούς η σκευωρία ανακάλεσε την κατηγορία παρά τη δική μου επιμονή που τους είπα ότι «είναι άτιμο αυτό που κάνετε διότι δεν αφήνετε την υπόθεση να κριθεί στη Δικαιοσύνη».

Η Ν.Δ. τότε ψήφισε εναντίον της αναστολής της δίωξης», δήλωσε με έμφαση ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πιστεύει σοβαρά ο κ. Κ. Λαλιώτης ότι αυτό που τότε δεν μπόρεσε να πετύχει τότε, θα το πετύχει οκτώ χρόνια αργότερα ανακατεύοντας τη λάσπη του παρελθόντος;».

Τον ταυτίζουν

Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της Ν.Δ. επιχειρούν να ταυτίσουν τον πιο στενό συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον στρατηγό Γρυλλάκη, με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις υποστηρίζουν ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Παυλόπουλος

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος του Π. Παυλόπουλου, ο οποίος χθες ανέλαβε το κύριο βάρος της δύσκολης αποστολής της υπεράσπισης του κόμματος:

«Ο κατήφορος της κυβέρνησης του «εκσυγχρονιστή» κ. Σημίτη και των κάθε είδους φερεφώνων της δεν έχει όριο και τελειωμό», δήλωσε ο κ. Π. Παυλοπουλος και πρόσθεσε: «Ας είναι όμως βέβαιη η κυβέρνηση Σημίτη, οι εκπρόσωποι και τα φερέφωνά της ότι η πολιτικώς άθλια και δημοκρατικώς απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή τακτική δεν θα περάσει.

Και θα μείνει ως ανεξίτηλο στίγμα στην πολιτική τους διαδρομή το ότι έφθασαν να θεωρούν ως » προσφορά» τους στον τόπο τη σύμπραξή τους με το δίδυμο Γρυλλάκη – Μαυρίκη».

Σκληρή γλώσσα Έβερτ

Με σκληρή γλώσσα επέκρινε τον Κ. Λαλιώτη και ο Μ. Έβερτ. Μιλώντας στο Άλτερ είπε ότι ο κ. Λαλιώτης χρησιμοποιεί ουσιαστικά τον Ν. Γρυλλάκη, αφού αξιοποιεί τις δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι ντρέπεται για την κατάντια στην οποία έχει φθάσει η πολιτική ζωή της χώρας, «αφού πιστεύουμε έναν πράκτορα του κερατά».

Διλήμματα

Στο θέμα παρενέβη και ο Γ. Σουφλιάς. Χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα επετέθη με δριμύτητα στο ΠΑΣΟΚ μιλώντας χθες σε συνδικαλιστές και στελέχη της Ν.Δ. «Τα διχαστικά διλήμματα, η παρελθοντολογία, τα επικοινωνιακά τρικ και το λεγόμενο «σκληρό» ροκ που είχε υιοθετήσει ως πολιτική ο κ. Σημίτης δεν αποτελούν απάντηση στα προβλήματα των πολιτών. Το αντιδεξιό σύνδρομο που προσπαθούν και πάλι να κτίσουν με κάθε λογής υλικά δεν έχει καμία αντιστοιχία ούτε με την πραγματικότητα αλλά ούτε με την κοινωνία».

Για Τσοβόλα

Παράλληλα, τα στελέχη της Ρηγίλλης επιχειρούσαν χθες να αξιοποιήσουν με κάθε τροπο τη δήλωση του Δημήτρη Τσοβολα, ότι το 1988 ο Κ. Λαλιώτης έστειλε επιστολή στον Ανδρέα Παπανδρέου και του ζητούσε να παραιτηθεί λόγω της υπόθεσης Κοσκωτά.
Δεν σχολιάζει ο Κώστας Καραμανλής…

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο για το θέμα.
Όταν ρωτήθηκε, είπε χαρακτηριστικά: « Δεν σχολιάζω τέτοια πράγματα». Οι συνεργάτες του ωστόσο δεν κρύβουν τον πανικό και την αμηχανία τους καθώς αναμένονται και νέες αποκαλύψεις όταν θα δουν το φως της δημοσιότητας κεφάλαια τού υπό εκδοσιν βιβλίου του Ν. Γρυλλάκη.

«Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο»

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι είναι προφανές πως ο Κ. Καραμανλής δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά, όμως θα πληρώσει το «μάρμαρο», αφού αυτή η υπόθεση θα πλήξει το σύνολο του κόμματος και διευκρινίζουν:

«Οι αποκαλύψεις Γρυλλάκη ουσιαστικά ακυρώνουν τη βασική επιχειρηματολογία της αντιπολιτευτικής μας τακτικής.

Εμείς λέμε ότι πρέπει να φύγει το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία γιατί είναι καθεστώς και χρησιμοποιεί το κράτος για να παραμείνει στην εξουσία κάνοντας ελληνοποιήσεις και εξαγοράζοντας συνειδήσεις ψηφοφόρων. Και τώρα αποκαλύπτεται ότι η Ν.Δ., για να κερδίσει τις εκλογές του 1989, χρησιμοποίησε κάθε αθέμιτο μέσο. Έφθασε μέχρι του σημείου να συνεργάζεται με ξένες υπηρεσίες και να στήνει σκευωρίες εις βάρος των πολιτικών του αντιπάλων».

Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ακόμη ότι «σε μια στιγμή που το κόμμα πρέπει να παράγει πολιτικές θέσεις και να προτείνει λύσεις για όλα τα προβλήματα είναι αναγκασμένο να απολογείται για την παρακρατική δράση των πρακτόρων, που για μακρά περίοδο στέγασε στο κεντρικό της κτίριο και τούς έδωσε πρωτοφανή εξουσία».

Οργισμένη αντίδραση

Στο μεταξύ, την οργισμένη αντίδραση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε η δήλωση του δημοσιογράφου Π. Κασιμάτη στο Mega, ότι η CIA είχε ενημερώσει τον κ. Γρυλλάκη κι εκείνος τον κ. Μητσοτάκη ότι επρόκετο να δολοφονηθεί ο Παύλος Μπακογιάννης τρεις μήνες πριν από τη δολοφονία του.

«Αυτό που θέλω να πω είναι: Αιδώς Αργείοι! Όταν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να βρείτε τους δολοφόνους, τουλάχιστον να σεβαστείτε τα θύματα και τον πόνο της οικογένειάς τους».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “