Όχι λευκή επιταγή στη N.Δ.

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Ιούνιος 07, 2004, 5:39 μμ
9 secs

Οι ψηφοφόροι με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές δεν πρέπει να δώσουν λευκή επιταγή στη N.Δ. να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που προετοιμάζει, δηλώνει στα «NEA» η κ. B. Παπανδρέου και επιτίθεται με δριμύτητα στην κυβέρνηση τονίζοντας: «Ζούμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, με μια νέα κυβέρνηση η οποία αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης».

H πρώην υπουργός δηλώνει ανοιχτά πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, στηρίζει την προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου για ανανέωση και ανασυγκρότηση, εκτιμά ωστόσο ότι αυτά πρέπει σύντομα να ολοκληρωθούν και το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί ξανά σε θέση μάχης. Και αυτό γιατί προβλέπει ότι η N.Δ. λόγω της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα θα επιχειρήσει με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή για κάποιο άλλο λόγο μέσα στο 2005 να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Δυσλειτουργίες

Είμαστε πλέον μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές και όλες οι δημοσκοπήσεις που γνωρίζουμε στο διάστημα πριν από την απαγόρευση της δημοσιοποίησης των μετρήσεων έδειχναν μία μεγάλη διαφορά μεταξύ N.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ποιος είναι λοιπόν ο στόχος του κόμματός σας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Νομίζω ότι οι μεν εκλογικοί συσχετισμοί δεν είναι δεδομένοι, αλλά τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Βρισκόμαστε τρεις μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου, οπότε το ΠΑΣΟΚ, με μία νέα ηγεσία, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, γνώρισε την ήττα. H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που προέκυψε από τις εκλογές, σαφώς και κρίνεται καθημερινά από τον ελληνικό λαό. Ζούμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, με μία νέα κυβέρνηση η οποία αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διακυβέρνησης. Οι απίθανες δυσλειτουργίες που σε καθημερινή βάση διαφαίνονται, με τους υπουργούς να μη μπορούν να συμφωνήσουν ακόμα και στα προβλήματα της καθημερινότητας, το αποδεικνύουν. Το οικονομικό επιτελείο δεν συμφωνεί στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που πλήττει τους πολίτες. Ένα οικονομικό επιτελείο που δεν συμφωνεί ούτε και στα μέτρα της φορολογικής πολιτικής, αλλά κατάφερε μέσα σε δύο μήνες να βάλει την οικονομία υπό επιτήρηση. Δηλαδή, ένα οικονομικό επιτελείο που δεν μπορεί να δουλέψει, ένα επιτελείο που δεν μπορεί να προσφέρει. Και αυτό είναι μόνον η μία όψη της σκληρής πραγματικότητας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχουν παντού διαφωνίες, παντού διαφαίνεται σύγχυση.

Περίοδος χάριτος

Δεν δικαιούται ωστόσο ως νέα κυβέρνηση περίοδο χάριτος;

Σαφώς, υπάρχει και η περίοδος χάριτος, που αναμφίβολα παρέχει το εκλογικό σώμα σε κάθε νέα κυβέρνηση. Και αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε. Από την αρχή είπαμε ότι δεν θεωρούμε τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία για ρεβάνς. Από την άλλη πλευρά, θέλω να είμαι σαφής. Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να δώσουν, με την αφορμή των ευρωεκλογών, μία λευκή επιταγή στη Νέα Δημοκρατία, μία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση, για να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας που προετοιμάζει. Τα πρώτα δείγματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι πολύ αρνητικά. Αν το μήνυμα των ευρωεκλογών είναι ότι οι πολίτες στηρίζουν αυτή την πολιτική, που είναι ξεκάθαρα αντιλαϊκή, τότε ως κοινωνία μπορούμε να περιμένουμε μόνον χειρότερες μέρες.

Συμμερίζεστε την κριτική εκείνων που λένε ότι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να υπάρχουν προβεβλημένα και έμπειρα πολιτικά στελέχη του Κινήματος;

Κοιτάξτε, αυτό είναι μία επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου. Οι πολίτες είπαν τη γνώμη τους, πολλοί από εμάς είπαμε τη γνώμη μας, αλλά η επιλογή ήταν του προέδρου. Το ψηφοδέλτιο είναι μία επιλογή του προέδρου. Είναι, αν θέλετε, μια δέσμευση για την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, όπως τη βλέπει ο πρόεδρος, μία υπενθύμιση ότι το Κίνημα έχει μεσαία στελέχη με παρόν και μέλλον. Είναι ένα ψηφοδέλτιο που θα κριθεί από τους ψηφοφόρους. Προσωπικά, θεωρώ σημαντικό ότι περιλαμβάνει νέους ανθρώπους, αλλά και αρκετές γυναίκες, πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά και νομίζω ότι αξίζει να επιβραβευθεί.

Οι δημοσκοπήσεις

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η διαφορά σας με τη N.Δ. είναι 7-8 μονάδες θα υπάρξουν σοβαροί κλυδωνισμοί στη Χαριλάου Τρικούπη;

Το ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές του Μαρτίου, έχει μπει σε μια τροχιά ανασυγκρότησης. Είναι σαφές ότι το τέλος αυτής της πορείας δεν είναι οι ευρωεκλογές, αλλά οι επόμενες εθνικές εκλογές. Γνωρίζετε ότι, κατά την άποψή μου, η Νέα Δημοκρατία, μη μπορώντας να κυβερνήσει, δεν πρόκειται να επιδιώξει τίποτε άλλο παρά μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με αφορμή είτε την προεδρική εκλογή είτε κάποια άλλη αφορμή, μέσα στο 2005.

Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος είναι πολυτέλεια για το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι δεν διαθέτουμε άνεση χρόνου. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, πρέπει να ετοιμαστούμε γρήγορα, τόσο για την αποτελεσματική άσκηση της αντιπολίτευσης όσο και για μία νέα εκλογική μάχη. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, σημαίνει ότι πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να ολοκληρώσουμε την ανανέωση και την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας στο Κίνημά μας. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τη στήριξη όλων για την ανανέωση και την ανασυγκρότηση, αρκεί τα πάντα να γίνουν με πολιτικούς όρους.

Μήνυμα αφύπνισης

Ωστόσο, η παραίτησή σας από την επιτροπή εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ έδωσε την αίσθηση ότι μπαίνετε σε τροχιά ρήξης με τον κ. Παπανδρέου.

Όπως έχω πει, η παραίτησή μου από την επιτροπή ήταν ένα μήνυμα αφύπνισης του ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι η εκλογική ήττα, αντί να μας αφυπνίσει, ουσιαστικά μας αποκοίμισε. Αυτό ήταν και το νόημα της παραίτησης. Να ξυπνήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Δεν παραιτήθηκα από ένα αξίωμα, δεν παραιτήθηκα από μία θέση. Και βεβαίως δεν παραιτήθηκα και από την εκλογική μάχη. Άλλωστε, έχω γυρίσει αρκετές πόλεις της Ελλάδας μετά την παραίτηση, μετέχοντας στα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ

Δηλαδή, έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι σχέσεις σας και δεν υπάρχουν σκιές;

Δεν βλέπω έτσι την πολιτική, αλλά δεν νομίζω ότι την βλέπει έτσι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να συμφωνούμε, μπορεί να διαφωνούμε σε κάποια θέματα, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε διαφορετική οπτική μπροστά σε μία σημαντική εκλογική μάχη.

Σε ποια περίπτωση θα θέτατε θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;

Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει αυτή την περίοδο θέμα ηγεσίας. Το θέμα αυτό έκλεισε για τρία χρόνια σύμφωνα με το καταστατικό μας, με την ανοικτή ψηφοφορία, στην οποία έλαβαν μέρος πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες. H στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου είναι και πλήρης και αυτονόητη, από τη στιγμή που η ηγεσία του στοχεύει στη σύντομη ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, στην ανανέωση, στην επαναπροσέγγιση της κοινωνικής μας βάσης. H στήριξη είναι δεδομένη, από τη στιγμή που στοχεύει στην άσκηση μιας δυναμικής αντιπολίτευσης και στη διαμόρφωση της νέας πρότασης για τη διακυβέρνηση.
Τεράστιο θράσος να θέλει η N.Δ. να οικειοποιηθεί τα μεγάλα έργα
Για θράσος της N.Δ. η οποία επιχειρεί να οικειοποιηθεί τα μεγάλα έργα κάνει λόγο η κ. B. Παπανδρέου και τονίζει ότι είναι στο χέρι του ΠΑΣΟΚ να μειωθεί ο χρόνος που θα παραμείνει η N.Δ. στην εξουσία.

Πολλοί λένε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αργήσει να ανασυνταχθεί και μιλούν για οκταετία Καραμανλή.

Στο χέρι μας είναι να μειώσουμε τον χρόνο που έχει στη διάθεσή της η Νέα Δημοκρατία. H δική μου αγωνία είναι να κάνουμε όσο γίνεται πιο σύντομα την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, που είναι αναγκαία. H δική μου αγωνία είναι να συγκροτήσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα τη νέα πρόταση διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αφού προηγουμένως κάνουμε μία σοβαρή αυτοκριτική για τα λάθη της διακυβέρνησης της περασμένης δεκαετίας. H δική μου αγωνία είναι να επαναπροσεγγίσουμε τους πολίτες που μας γύρισαν την πλάτη, αφού πρώτοι εμείς τους γυρίσαμε την πλάτη, τα χρόνια της διακυβέρνησης. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από την αυτοκριτική. Θεωρώ ότι και εγώ, όπως όλοι και όλες στο ΠΑΣΟΚ, οφείλουμε στην ελληνική κοινωνία μια σοβαρή αυτοκριτική και μία σοβαρή ανάλυση των λανθασμένων επιλογών και πολιτικών μας, χωρίς βεβαίως να μηδενίζουμε και χωρίς να ισοπεδώνουμε τις πολύ μεγάλες επιτυχίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Με την κοινή σας παρουσία εσείς, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Λαλιώτης στο Ρίο κατά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου τι μήνυμα θέλετε τα στείλετε;

Ότι δεν χαρίζουμε τα μεγάλα έργα στη Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορούμε να χαρίσουμε σε κανέναν τα έργα, αφού είναι μόχθος του ελληνικού λαού. Χαρίζουμε στη Νέα Δημοκρατία το τεράστιο θράσος, που τους επιτρέπει να προσπαθούν την οικειοποίηση των έργων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “