«Διώξε τώρα υπουργούς»

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Απρίλιος 05, 2007, 2:37 μμ
1 sec

Ασφυκτική πίεση στον Πρωθυπουργό να παρέμβει στο σκάνδαλο των ομολόγων, ασκούν πια με κραυγές αγωνίας υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη:

Τ ο κλίμα εξέφρασε χθες δημοσίως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας, ο οποίος κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αποδώσει πολιτικές ευθύνες και να αποπέμψει τα κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, στην υπόθεση.

Ο κ. Σούρλας είναι ο πρώτος βουλευτής της Ν.Δ. που έρχεται να επικρίνει δημοσίως τη σιωπή του Μαξίμου και την ακινησία του Πρωθυπουργού. «Δεν μπορεί να μην υπάρχει ευθύνη», Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ κάλεσε τους υπουργούς που έκαναν λάθος επιλογές να παραιτηθούν ή ο κ. Καραμανλής να τους αποπέμψει τόνισε για να αποστασιοποιηθεί απ΄ όσους υπουργούς «βγαίνουν και λένε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες» και από τον Πρωθυπουργό «που δεν αναφέρεται σε πολιτικές ευθύνες και λέει ότι το θέμα είναι σε διερεύνηση». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Ευθύνες υπάρχουν στον βαθμό της επιλογής των υπευθύνων και αυτές είναι πολιτικές ευθύνες, και κάποιος πρέπει να το πει…». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αlpha, έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτό δεν σημάνει πως ένας υπουργός είναι «συμμέτοχος και συνένοχος σε μια απάτη που διέπραξε κάποιο στέλεχος», αλλά ότι έχει την πολιτική ευθύνη της επιλογής, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον υπουργό Απασχόλησης κ. Σάββα Τσιτουρίδη. Εμμέσως, μάλιστα, κάλεσε τους υπουργούς που έκαναν λάθος επιλογές να παραιτηθούν ή ο κ. Καραμανλής να τους αποπέμψει. «Αυτό είναι θέμα που θα το εκτιμήσουν εκείνοι και ο Πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα πανικού που επικρατεί στην κυβέρνηση έγινε εμφανές χθες και από τη δήλωση του υφυπουργού Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλου, ο οποίος – με αφορμή τον διοικητή του Νοσοκομείου Κορίνθου που αγόρασε τα «αμαρτωλά» ομόλογα- είπε ότι οι ενέργειες αυτές «του θυμίζουν εποχή Κοσκωτά» και είναι «καταδικαστέες και κολάσιμες». Αρκετοί βουλευτές λένε ότι ο Κων. Καραμανλής «πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες, όσο επώδυνες και αν είναι για ορισμένα κυβερνητικά στελέχη». Και θεωρούν αναπόφευκτη την απομάκρυνση του κ. Τσιτουρίδη, ο οποίος και χθες αποποιήθηκε κάθε πολιτική ευθύνη, ενώ άφησε αιχμές για συναδέλφους του υπουργούς που δεν τον στηρίζουν. «Έξω από τον χορό πολλά τραγούδια μπορεί να πει κανείς. Το δύσκολο είναι όταν επιχειρείς να εκσυγχρονίσεις το απόλυτο διαχρονικό μπάχαλο», απάντησε στους επικριτές του, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84. Ενδοκυβερνητικό μέτωπο
Την ίδια ώρα, ενδοκυβερνητικό μέτωπο ανοίγει η πρόταση του υπουργού Άμυνας για τη συγκρότηση επιτροπής διαχείρισης κρίσεων που θα λειτουργεί στο Μαξίμου και θα αναλαμβάνει και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς για μείζονα θέματα, όπως το σκάνδαλο των ομολόγων. Σαφείς αποστάσεις από τη θέση τού κ. Μεϊμαράκη κράτησαν χθες τόσο η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου όσο και ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “

Επόμενο Άρθρο

Μία ζωή