Τελευταία Ευκαιρία

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Οκτώβριος 29, 2013, 3:07 μμ
1 sec

ΤΑ ΜΑΘΑΤΕ ΤΑ ΝΕΑ; Η κυβέρνηση Λέτα στέλνει έξι φρεγάτες, αεροπλάνα και χίλιους άνδρες έξω από τη Σικελία, σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση για να βάλει οριστικό τέλος στο κύμα της μετανάστευσης. Και επειδή μας αρέσει η έκφραση «ούνα φάτσα ούνα ράτσα» όταν μιλάμε για τους Ιταλούς, η ρήση που ταιριάζει, όταν συγκρινόμαστε μαζί τους, είναι «βάζει κι η κοσκινού τον άντρα της με τους πραματευτάδες». Μιλάμε για ένα κράτος οργανωμένο, με σοβαρή δημόσια διοίκηση.

Στη χαοτική Ελλάδα, ακόμα δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους Τούρκους λαθρέμπορους που αδειάζουν κάθε νύχτα βασανισμένους ανθρώπους στα νησιά μας, ενώ χρόνια παλεύουμε να βρούμε πόσοι μετανάστες κρύβονται στο κέντρο της Αθήνας. Το 2010 χάσαμε μια μοναδική ευκαιρία: όταν οι Ευρωπαίοι μας απειλούσαν και μας οδήγησαν σιδηροδέσμιους στο πρώτο εφιαλτικό μνημόνιο, δεν βάλαμε στο τραπέζι το μόνο όπλο που διαθέταμε. Το μεταναστευτικό. Τότε έπρεπε να φωνάξουμε ότι ο στόχος των μεταναστών είναι να φτάσουν στο Παρίσι, το Βερολίνο και το ‘Αμστερνταμ και όχι να ζουν κυνηγημένοι στα υπόγεια της πλατείας Βικτωρίας.

Η δεύτερη και τελευταία ευκαιρία μας είναι η ελληνική προεδρία. Τώρα πρέπει να στοιχιστούμε πίσω από την Ιταλία και να κάνουμε ό,τι ακριβώς κάνει. Μια που δεν καταφέραμε να αναδείξουμε την κρίση χρέους πρόβλημα συνολικά του Νότου, ας συγκροτήσουμε τουλάχιστον ενιαίο μέτωπο στο μεταναστευτικό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Real News», το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

Προηγούμενο Άρθρο

Δώσαμε-Δώσαμε

Επόμενο Άρθρο

Η μεγάλη χίμαιρα