Δεν θα μας τρελάνουν!

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Φεβρουάριος 04, 2012, 12:50 μμ
1 sec

Καλά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν διάβασε το Μνημόνιο. Το υπηρέτησε όμως πιστά. Τώρα μετανοεί και μας ζητά να τον συγχωρέσουμε για την καταστροφή που προκάλεσε η κυβέρνησή του στη χώρα και τους πολίτες της.

Οι άλλοι συνάδελφοί του, οι πρωταγωνιστές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και φίλοι, πολιτικοί και προσωπικοί, του προέδρου; Ολοι ήταν αδιάβαστοι; Κανείς δεν ήξερε, ούτε ρώτησε για τις συνέπειες αυτής της συνταγής;
Εγώ τους θυμάμαι καλά σαν να ήταν χθες, με ύφος αυθεντίας στα «παράθυρα», να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για να μας πείσουν ότι η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ είναι μονόδρομος για μην πέσουμε στον γκρεμό. Η άλλη λύση, έλεγαν, θα ήταν η άμεση στάση πληρωμών, η άτακτη χρεοκοπία και η εξαθλίωση. Ισως – τότε – να είχαν δίκιο. Οταν βγούμε από τη δίνη και γίνει ψύχραιμη αποτίμηση για το πώς φτάσαμε εκεί, τότε θα αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στον καθένα χωριστά.
Οι πολίτες πάντως επέδειξαν πρωτοφανή ωριμότητα. Σιώπησαν και ακολούθησαν. Αλλοι επειδή πείστηκαν ότι επιτέλους θα έμπαινε μια τάξη στη χώρα, έστω κάτω από αυτές τις έκτακτες συνθήκες. Και άλλοι επειδή τρόμαξαν ότι θα τιναζόταν η ζωή τους στον αέρα. Ανανέωσαν μάλιστα πολλοί από αυτούς την εντολή προς τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές που ακολούθησαν.
Τώρα ξαφνικά, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες, πρώην και νυν υπουργοί, όπως και ο αρχηγός θυμήθηκαν ότι είναι «αριστεροί» με την ελπίδα ότι θα διασωθούν και θα διατηρήσουν τον βουλευτικό τους θώκο. Συγκροτούν, λέει, «αντιμνημονιακό μέτωπο» και ετοιμάζονται να καταγγείλουν την τρόικα στις περιφέρειές τους.
Ε, όχι, δεν θα μας τρελάνουν αυτοί!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 04/02/12