Ηταν έτοιμη από το πρώτο Μνημόνιο

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Ιούνιος 30, 2011, 3:13 μμ
1 sec
Επρόκειτο να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας πριν από 13 μήνες. Η Ελσα Παπαδημητρίου ήταν έτοιμη να υπερψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010, γιατί πίστευε βαθύτατα ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή για τη χώρα. Την τελευταία στιγμή όμως συντάχθηκε με τη γραμμή της Ν.Δ. για να μη δώσει την εντύπωση ότι τη στάση της υπαγόρευσε η παλιά στενή φίλη της Ντόρα Μπακογιάννη. Ετσι έκανε χθες την προσωπική της αντίσταση. Ψήφισε «ναι» στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας αυτή τη φορά δήλωσε «παρούσα».
Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής Αργολίδας είναι έμπειρο πολιτικό στέλεχος με μεγάλη κοινωνική επιφάνεια. Γνωρίζει την πολιτική εξ απαλών ονύχων. Ο πατέρας ήταν στέλεχος της Ενωσης Κέντρου και στενός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ η ίδια, όταν σπούδαζε στην Αμερική αρχιτεκτονική, είχε κηδεμόνα τον καθηγητή – τότε – Ανδρέα Παπανδρέου. Ποτέ δεν υπήρξε δεξιά – και το έλεγε. Στη Ν.Δ. βρέθηκε το 1989, όταν ο Παύλος Μπακογιάννης στρατολογούσε στελέχη με κεντρώα προέλευση. Η πρώτη δημόσια θέση την οποία κατέλαβε ήταν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και αργότερα γενική γραμματέας Περιβάλλοντος.
Γλυκομίλητη καθώς είναι και πάντα ευγενής, έχει φιλικές σχέσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. Παρά τις στενές της σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη, κατάφερε να μη συγκρουστεί με τους Παπανδρέου. Δεν ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη στο νέο της εγχείρημα αιφνιδιάζοντας όλους όσοι είχαν προεξοφλήσει ότι θα είναι από τα ιδρυτικά στελέχη.
Τώρα με την ανεξαρτητοποίησή της το πιθανότερο είναι να ενταχθεί αργότερα στη Δημοκρατική Συμμαχία. Ωστόσο, όσοι συνομιλούν μαζί της επιμένουν ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα παραμείνει στη μάχιμη πολιτική. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, λένε οι ίδιοι άνθρωποι, ιδεολογικά και κοινωνικά θα συνεχίσουν να πορεύονται μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη, ακόμη και αν αποφασίσει να μην κατέβει υποψήφια στις προσεχείς εκλογές. Εκλέγεται άλλωστε από το 1993 στον Νομό Αργολίδας, μια δύσκολη περιφέρεια για τους φίλους του Κ. Μητσοτάκη, καθώς εκεί η ηγεσία και επί Εβερτ και επί Καραμανλή και επί Σαμαρά ήλεγχε και ελέγχει τη μεγάλη πλειονότητα των στελεχών και ψηφοφόρων της Ν.Δ.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “

Προηγούμενο Άρθρο

Στη υγεία των κορόιδων

Επόμενο Άρθρο

Εγκλημα και τιμωρία