Κλεφτοπόλεµος για την απογραφή

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Απρίλιος 26, 2011, 4:38 μμ
2 secs

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο κλεφτοπόλεµος Σαµαρά- Καραµανλή, µε τη νέαηγεσία να προσπαθεί από τη µια να πάρει µε κάθε τρόπο αποστάσεις από τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης της Ν.Δ. και απότην άλλη να µη συγκρουστεί µετωπικά µε τον πρώην πρωθυπουργό.

Κορυφαία ένδειξη τηςδιπλής τακτικής του επιτελείου της Συγγρού, είναι η δηµόσια σκληρή καταδίκη από τον εκπρόσωπο του κόµµατος Γιάννη Μιχελάκη τής περίφηµης απογραφής Αλογοσκούφη, την ώρα που υποτίθεται ότι ο Αντώνης Σαµαράς ρίχνει γέφυρες στον Κώστα Καραµανλή και στους παλιούς του συνεργάτες, καθώς θεωρεί πιθανό ενδεχόµενο τηνπρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το «βαρελότο» Μιχελάκη έσκασε µε εκκωφαντικό θόρυβο το πρωί της Μεγάλης Πέµπτης. Μιλώντας στον Φλας, και ενώ επέκρινε τονΘόδωρο Πάγκαλο, είπε ορθά – κοφτά, δύο φορές µάλιστα, ότι ήταν «εγκληµατικό λάθος» η απογραφή, η οποία είναι σε όλους γνωστό ότι αποτέλεσε – την πρώτη διετίαΚαραµανλή – τον ακρογωνιαίο λίθο της διακυβέρνησης της χώρας από τηΝ.Δ.

Επρόκειτο για κεντρικήπολιτική επιλογή που έφερε τη«βούλα» του τότεπρωθυπουργού και την εφήρµοσε µε ζήλοο Γιώργος Αλογοσκούφης.

Γι’ αυτό παρ’ότι πολλά στελέχη εκείνη τηνπερίοδο µεπρώτο τον Γιώργο Σουφλιά διαφωνούσαν, απέφευγαν να το εκφράσουν δηµοσίως και επέκριναν τις επιλογές Αλογοσκούφη µόνο µέσω διαρροών.

Την πολιτική της απογραφής δεν είχε αµφισβητήσει µέχρι πρότινος ο Αντώνης Σαµαράς. Μάλιστα τον Φεβρουάριοτου 2010ο τότεεκπρόσωπός του Π.Παναγιωτόπουλος είχε χαρακτηρίσει την κίνηση Αλογοσκούφη «απαραίτητη και επιβεβληµένη πράξη».

ΆΛΆΛΟΥΜ ςτη ν.Δ. Τις πρώτες ώρες µετά τις δηλώσεις Μιχελάκη επικράτησε αλαλούµ στη Ν.Δ. – άλλοι µιλούσαν για ευθεία επίθεση Σαµαρά στον Καραµανλή και άλλοι για «επικοινωνιακή γκάφα» του εκπροσώπου του κόµµατος. Οι επίσηµοι κύκλοι τηςΣυγγρού έλεγαν ότι ο εκπρόσωπος δεν έκανε λάθος, αλλά τα όσα είπε αφορούν τον Γιώργο Αλογοσκουφη και όχι στον Κώστα Καραµανλή.

Οι διαρροές αυτές, που συνεχίστηκαν µέχρι και χθες µε την ίδια ένταση, αποκαλύπτουν για µια ακόµη φορά, όπως υποστηρίζουν βουλευτές του κόµµατος, τη διπλή γλώσσα που χρησιµοποιεί η σηµερινή ηγεσία όταν σχολιάζει τα πεπραγµένα της κυβέρνησης Καραµανλήαλλά και τονκλεφτοπόλεµοτου Αντώνη Σαµαράµε τον πρώην πρωθυπουργό.

Οσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγµατα στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. λένε ότι η νέα ηγετική οµάδα πατάει συνεχώς σε δύο βάρκες και µερικές φορές δεν καταφέρνει να ισορροπήσει, αφού θέλει και να µη χρεωθεί καµία από τις µαύρες σελίδες της διακυβέρνησης της Ν.Δ. καινα µην έχειαπέναντί της τον Κώστα Καραµανλή.

Η συνταγήδεν πετυχαίνει πάντα και αυτό έχει ως αποτέλεσµα να διευρύνεται το χάσµα ανάµεσα στους καραµανλικούς και τους σαµαρικούς, παρά τους δηµόσιους εναγκαλισµούς των δυο ηγετών.

η Προτάςη. Πάντως ο Αντώνης Σαµαράς τις προσεχείς ηµέρες θα ρίξει όλοτο βάρος του στην αναθεωρηµένη πρόταση του κόµµατος γιατην έξοδοαπό τηνκρίση που θα παρουσιάσει στις 9 Μαΐου στο Ζάππειο.

Μια πρότασηη οποία θαπροβλέπει – όπως έχουν ήδη γράψει εκτενώς «ΤΑ ΝΕΑ» – ενίσχυση των οικονοµικά ασθενέστερων(κυρίως των χαµηλοσυνταξιούχων) και µέτρα για την αναθέρµανση της οικονοµικής δραστηριότητας.

Διπλή τακτική από το επιτελείο της Ν.Δ., που προσπαθεί να µη θίξει τον Καραµανλή

«Βαρελότο» Μιχελάκη

ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. δήλωσε πως η απογραφή, που ήταν κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Καραµανλή, ήταν «εγκληµατικό λάθος»

Πρόβα εκλογών το πακέτο παροχών από το Ζάππειο

ΠΡΟΒΑ ΕΚΛΟΓΩΝ θεωρείται από πολλούς στη Ν.Δ. η αντεπίθεση µε πακέτο παροχών που ετοιµάζεται να παρουσιάσει στις 9 Μαΐου, στο ζάππειο, ο άντώνης Σαµαράς.

το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. θεωρεί ότι η παρουσίαση της αναθεωρηµένης πρότασής του για την έξοδο της χώρας από την κρίση θα αποτελέσει τη νέα αφετηρία για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόµµατος, που συνεχίζουν να αντιµετωπίζουν µε καχυποψία τις προτάσεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Στο «ζάππειο Νο 2», όπως ήδη αποκαλείται η παρουσίαση της 9ης Μαΐου, ο άντώνης Σαµαράς θα επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει και άλλος δρόµος για την ανόρθωση της χώρας. Θα επιµένει στην ανάπτυξη, αλλά αυτή τη φορά είναι πιο συγκεκριµένος, λένε οι συνοµιλητές του. Θα ζητήσει µείωση φορολογικών συντελεστών, η οποία θα πρέπει να καλύπτει άµεσους – δηλαδή επιχειρήσεις και ατοµικά εισοδήµατα – και έµµεσους φόρους, όπως ο Φπά και ο φόρος καυσίµων. ο κ. ά. Σαµαράς θα κάνει λόγο για µέτρα-ανάσα στις επιχειρήσεις και θα υποστηρίξει ότι η δίκαιη φορολογία θα είναι και η λύση στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα µιλήσει αναλυτικά για τις αποκρατικοποίησες και την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας και θα παρουσιάσει πίνακες µε τις κινήσεις που προτείνει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση.

Θα προτείνει µέτρα για την ενίσχυση της οικοδοµικής δραστηριότητας που έχει βαλτώσει και θα σταθεί ιδιαίτερα στους οικονοµικά ασθενείς. Σηµαντική θεωρείται στο επιτελείο του η υπόσχεση ότι θα αυξήσει, εάν κερδίσει στις προσεχείς εκλογές, το επίδοµα που θα λαµβάνουν αντί του 13ου και του 14ου µισθού οι χαµηλοσυνταξιούχοι.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “