Στοπ στα λουκέτα

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Μάρτιος 31, 2011, 5:26 μμ
0 secs

έάν µάθαµε κάτι καλά από την κρίση σε Ευρώπη και αµερική την τελευταία διετία είναι ότι οι τράπεζες πρέπει µε το όποιο κόστος να παραµείνουν όρθιες.

Μια απ’ αυτές να πέσει, η ζηµιά θα είναι µοιραία για τη χώρα µας. Εποµένως, η νέα στήριξή τους µε γενναία ένεση χρηµάτων είναι µονόδροµος αφού λόγω της δραµατικής κατάστασης της ελληνικής οικονοµίας έχουν τεράστια αδυναµία να βγουν στις αγορές και να δανειστούν από τους ξένους κολοσσούς. Μακάρι να υπήρχε άλλη καθαρή διαδικασία τα χρήµατα να περάσουν απευθείας στην πραγµατική οικονοµία, ώστε χωρίς τους µεσάζοντες να σταθούνόρθιες οι επιχειρήσειςπου βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και δεν ξέρουν εάν τον επόµενο µήνα θα καταφέρουν να πληρώσουν µισθούς και να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

αυτό δεν σηµαίνει ότι παραγράφονται τα όσα – γνωστά σε όλους – έκαναν οι τράπεζες την περίοδο της πλασµατικής ευηµερίας. Ωστόσο αυτήν την ώρα είναι οι πρακτικοί διαχειριστές της κρίσης και πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα νέα 30 δισ. που παίρνουν δεν είναι δικά τους και δεν δίνονται για να καλύψουν τα λάθη του παρελθόντος που τους οδήγησαν σε µαύρες τρύπες, ούτε αποτελούν ευκαιρία για νέα προκλητική κερδοφορία.

Η κρατική ενίσχυση πρέπει να φτάσει µέχρι και το τελευταίο ευρώ σε µεγάλες, µεσαίες και µικρές επιχειρήσεις που ετοιµάζονται να βάλουν λουκέτο διαγράφοντας ιστορία δεκαετιών και στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες οικογενειάρχες. αυτή η αιµοδοσία πρέπει να ξεκινήσει (χθες…) χωρίς καθυστερήσεις, γραφειοκρατία, παζάρια και τεχνικά κολλήµατα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “

Προηγούμενο Άρθρο

Η Αγία Γραφή