Μπορούν χωρίς εµάς

Γιάννης Πολίτης
Δημοσιεύθηκε Φεβρουάριος 26, 2011, 5:50 μμ
0 secs

Οι εξαγωγές της µεγάλης Γερµανίας πέρυσι έφτασαν το ένα τρισ. ευρώ. από αυτές η ελλάδα απορρόφησε µόνον το 0,2%. ετσι καταρρέει ένας ακόµη αγαπηµένος µας µύθος ότι εµείς οι σπάταλοι και κουβαρντάδες ελληνες χτίσαµε την ατµοµηχανή της ευρώπης αγοράζοντας τα προϊόντα της, αυτοκίνητα, ψυγεία, τηλεοράσεις και κουζίνες. ∆υστυχώς για µας υπάρχουν µεγαλύτερες και πιο πλούσιες αγορές.

είναι προφανές ότι αυτή την κρίσιµη περίοδο δεν µπορούµε να συνεχίσουµε να πορευόµαστε µε τα παραµύθια που λέµε µεταξύ µας, άλλοτε για το δοξασµένο παρελθόν µας για το οποίο όλοι οφείλουν να µας σέβονται, άλλοτε για την εξυπνάδα µας και άλλοτε για τα χρήµατα που µας παίρνουν οι δυνατοί. είναι καιρός να καταλάβουµε ότι οι χώρες της Κεντρικής ευρώπης µπορούν να τα καταφέρουν µια χαρά και χωρίς εµάς. είτε φύγουµε, είτε µας διώξουν από την παρέα τους, η ευρωζώνη θα ταρακουνηθεί ίσως, αλλά δεν θα καταστραφεί. αυτοί που θα χάσουν θα είµαστε εµείς και τα παιδιά µας, που θα πάψουν πλέον να είναι πολίτες του πιο αναπτυγµένου δυτικού τόξου µε ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παρ’ ότι όµως οικονοµικά είµαστε πλήρως αδιάφοροι στους ισχυρούς εταίρους µας, στο τέλος θα µας σώσουν. Η λύση που θα δοθεί θα είναι καθαρά πολιτική για πολλούς λόγους και τον εξής έναν: Η Γερµανία δεν µπορεί να εµφανιστεί ανήµπορη απέναντι στους ισχυρούς παίκτες του πλανήτη µε τους οποίους επιθυµεί να συγκρίνεται. Πώς να πει στις ΗΠΑ – που συνεχίζουν να την κηδεµονεύουν –, την Κίνα και τη ρωσία, ότι δεν κατάφερε να σώσει την πιο αδύναµη χώρα της επιρροής της; Μέχρι να συµβεί όµως αυτό και επειδή η καγκελάριος µπορεί να έχει άλλα προσόντα, σίγουρα όµως δεν ανήκει στους οραµατιστές ηγέτες, θα µας υποβάλει σε µαρτύριο προτεσταντικού εξαγνισµού.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “