Ρεπορτάζ από το mylefkada.gr: Ο «Ορφέας» σε όλο το μεγαλείο του!

politisonline
Δημοσιεύθηκε Αύγουστος 21, 2012, 11:23 πμ
0 secs

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες της Κατερίνας Μεσσήνη.

Παλιοί χορευτές και λάτρεις του «Ορφέα» ταξίδεψαν από όλα τα μέρη του κόσμου και ήρθαν στη Λευκάδα για να χορέψουν στην επετειακή παράσταση που διοργανώθηκε για τη συμπλήρωση εβδομηνταπέντε χρόνων από την ίδρυση του. Ήρθαν από Γερμανία, από Ιταλία και αλλού, αυτός όμως που έκανε την μέγιστη εντύπωση ήταν ο παλιός χορευτής Νιονιός Ροντογιάννης «Ζήσης» ο όποιος ήρθε από την Αμερική για να συμμετάσχει στην παράσταση. Ο Νιόνιoς Ροντογιάννης»Ζήσης»  είναι κωφάλαλος και χορεύει νιώθοντας την μουσική στα πόδια του! Ξεπέρασε λοιπόν κάθε προσδοκία ο «Ορφέας» το περασμένο Σάββατο με μια παράσταση η οποία ήταν γεμάτη μνήμες, συγκίνηση και ιστορία. Κατενθουσιασμένοι οι θεατές, δεν χωρούσε βελόνα στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας γιατί κανείς δεν ήθελε να χάσει αυτή τη γιορτή, αυτό το μοναδικό «σεργιάνι» στο χρόνο και στην ιστορία ενός συλλόγου ορόσημο για την πολιτιστική ζωή της Λευκάδας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε όλη η πολιτική ηγεσία του τόπου, μάλιστα είδαμε μετά από πολύ καιρό τον πρώην βουλευτή Λευκάδας κο Σπύρο Μαργέλη να απολαμβάνει το Σεργιάνι μαζί του και όλοι οι Λευκαδίτες που στηρίζουν και αναγνωρίζουν τη σημασία και προσφορά αυτού του συλλόγου. Είδαμε και τον Δήμαρχο Λευκάδας ο οποίος έμεινε μέχρι το τέλος ενθουσιασμένος με την όλη εκδήλωση για να δώσει τα συγχαρητήρια του σε όλα τα παιδιά, στους χορευτές και ειδικότερα στον παλιό χορευτή Νιονιό Ζήση. Παλιοί φίλοι και χορευτές όλων των ηλικιών έσμιξαν μετά από χρόνια και αφιέρωσαν ατελείωτες ώρες σε πρόβες και το αποτέλεσμα τελικά τους δικαίωσε! Χόρεψαν μάνα με κόρη και παππούς με εγγόνι, θυμήθηκαν τα παλιά και χόρεψαν με την ψυχή τους σαν να μην πέρασε μια μέρα!!

Συγκίνηση προκάλεσαν στους χορευτές τους ίδιους αλλά και στο έκπληκτο κοινό οι μικροί και νέοι χορευτές που δημιουργούν τις μεγαλύτερες προσδοκίες για το ότι και ο «Ορφέας» αλλά και η Λευκάδα θα έχουν ακόμα ένα πιο λαμπρό μέλλον διατηρώντας και εξελίσσοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά! Είδαμε επί σκηνής και χορευτές από άλλους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού οι οποίοι δεν ήθελαν να λείψουν από ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Ήταν κάποτε παιδιά του «Ορφέα» και τώρα δούλεψαν όλοι μαζί περνώντας και είναι σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας, μήνυμα ενότητας και φιλίας.

Για να στηθεί αυτό το «Σεργιάνι του Ορφέα»» χρειάστηκε πολύ δουλειά, εργάστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι και τους αξίζουν συγχαρητήρια! Τη γιορτή παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος με το δικό του μοναδικό τρόπο, όπως εδώ και δεκαετίες, στήριξε και αυτή την γιορτή πολιτισμού. Επίσης επί σκηνής βρέθηκε και στην παρουσίαση αλλά και στον χορό και ο δημοσιογράφος και παλιός χορευτής του «Ορφέα» Γιάννης Πολίτης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης είχαν ο Σπύρος Παπουτσόπουλος και η Νέλλη Κατωπόδη, τις στολές και τα κείμενα επιμελήθηκαν η Έφη Τσιγκουράκου και ο Μάκης Βανδώρος. Οι μουσικοί που συνόδεψαν όλο αυτό το χορευτικό ταξίδι του «Ορφέα» ήταν ο Πέτρος Κούρτης στα κρουστά, ο Γιώργος Μαρινάκης στο βιολί, ο Μάνος Κουτσαγγελίδης στο κανονάκι, ο Δήμος Βουγιούκας στο ακορντεόν, ο Νίκος Μούτσελος στη γκάιντα, ο Αποστόλης Βαγγελάκης στο κλαρίνο, ο Ηλίας Μαυρίκης στο λαούτο και η Μπάντα Μακεδονικός Ήχος. Στο τραγούδι ακούσαμε τον Μάνο Κουτσαγγελίδη, τη Σταυρούλα Δαλιάνη και επίσης στήριξε την παράσταση του «Ορφέα» με την εμφάνιση και τη φωνή της αφιλοκερδώς η Άρτεμης Ματαφιά.

Ο «Ορφέας» δεν θα ήταν αυτό που είναι χωρίς την ύπαρξη κάποιων ανθρώπων όπως ο Βασίλης Θέρμος, ο Παναγιώτης Σκληρός και ο Κώστας Κατωπόδης, που έχουν διατελέσει πρόεδροι του συλλόγου, αλλά και της νυν προέδρου Μαρίας Ρούσου η οποία μέχρι να ολοκληρωθεί η εκδήλωση και να βεβαιωθεί πως όλα πήγαν ρολόι παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι για δεκαετίες προσέφεραν και προσφέρουν και για αυτό και τιμήθηκαν στην εκδήλωση και όλοι οι δάσκαλοι του χορευτικού γιατί ο κάθε ένας ξεχωριστά έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα όπως ο Στάθης Κακαβούλης, ο Φώντας Αθανίτης, η Νέλλη Κατωπόδη, η Ελπίδα Θέρμου, ο Τζίμης Κανέλλος, ο Πάνος Πολυχρονόπουλος, ο Γιώργος Καπατσώρης, ο Νίκος Χαμοσφακίδης, ο Κώστας Φραγκούλης και ο τωρινός δάσκαλος Σπύρος Παπουτσόπουλος.

Ο «Ορφέας» δεν θα ήταν αυτό που είναι χωρίς όλους αυτούς τους ανθρώπους, πρώην και νυν, οι οποίοι και τον στηρίζουν ο κάθε ένας με το δικό του τρόπο. Ακούσαμε επίσης τους προέδρους να θυμούνται τα παλιά, επίσης έγινε από όλους αναφορά στο έργο και τη σημασία του αείμνηστου Σπύρου Πολίτη.

Ο «Ορφέας» κάλεσε σε σεργιάνι και το ταξίδι ξεκίνησε με τη Χορωδία υπό την διεύθυνση του μαέστρου Κώστα Τζίντζα, συνέχισε με ιστορίες και εικόνες από τα παλιά και κορυφώθηκε με χορούς από όλη την Ελλάδα. Όλοι χόρεψαν και χάρηκαν με την ψυχή τους και η γιορτή συνεχίστηκε στην κεντρική πλατεία μέχρι το πρωί!!!! Και ήταν όντως σαν να μη πέρασε μια μέρα γιατί «ο «ΟΡΦΕΑΣ» είναι μια κυψέλη πολιτισμού γεμάτη από ένα ενθουσιώδες και εργατικό μελίσσι!»

orfeas14