«Ούτε Μνηµόνιο ούτε εκλογές»

Τσουρουφλίζει τη Ρηγίλλης το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών. Η απόφαση του Πρωθυπουργού να αποκαλύψει ότι δεν θα διστάσει να πάει σε πρόωρες εκλογές, εάν οι πολίτες δεν τον στηρίξουν µε την ψήφο τους τον Νοέµβριο, έχει παγιδεύσει τον Αντώνη Σαµαρά, καθώς ούτε εκείνος ούτε το κόµµα του είναι έτοιµοι για µια τέτοια αναµέτρηση.

Στο ότι η Ν.Δ. δεν είναι έτοιµη για κεντρική εκλογική αναµέτρηση συµφωνούν αυτή την ώρα φίλοι και αντίπαλοι της ηγετικής οµάδας στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, καθώς – όπως υποστηρίζουν – η Ν.Δ. χρειάζεται ακόµη αρκετό χρόνο να επουλώσει τα τραύµατά της.

Η αµηχανία του προέδρου της Ν.Δ. – που ζητούσε από τους πολίτες να «τσουρουφλίσουν» την κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές- ήταν εµφανής χθες στη Θεσσαλονίκη. Απέφυγε να σηκώσει το γάντι. «Πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός βέβαιος για την ήττα του απειλεί τον λαό και εκβιάζει.

Του θυµίζω όµως ότι στη δηµοκρατία µας όταν έχουµε εκλογές ο λαός στέλνει µηνύµατα, δεν δέχεται εκβιασµούς. Υπάρχει και άλλος δρόµος, ο δρόµος της ανάπτυξης», είπε ο κ. Αντ. Σαµαράς µετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε µε τους κεντρικούς υποψηφίους του στη Μακεδονία Παναγιώτη Ψωµιάδη, Γιώργο Παυλίδη και Κώστα Γκιουλέκα. Στην Αθήνα τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. µε δηµόσιες δηλώσεις και διαρροές επιχειρούν να ακυρώσουν την ουσία των όσων είπε ο Πρωθυπουργός και µιλούν για µπλόφες χωρίς περιεχόµενο και για εκβιασµούς ψηφοθηρικούς υπό τον φόβο της ήττας. Είναι ενδεικτική η δήλωση του εκπροσώπου του κόµµατος Πάνου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος ακολούθησε τη γραµµή του αρχηγού και απέφυγε να τοποθετηθεί ανοιχτά στο ενδεχόµενο µιας κρίσιµης αναµέτρησης σε εθνικές εκλογές. «Η Ν.Δ. είναι έτοιµη για κάθε ενδεχόµενο», είπε, για να προσθέσει: «Το ΠΑΣΟΚ πάει για γενική ήττα και ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να µετατοπίσει τον άξονα των εκλογών σε ένα ψευτοδίληµµα εκβιαστικό. Δηλαδή εάν ο κ. Σγουρός είναι τρίτος, ο κ. Καµίνης χάσει ή ο κ. Τατούλης χάσει, δεν θα µπορέσει να προχωρήσει ο τόπος; Ο στόχος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και του Αντώνη Σαµαρά δεν είναι η εξουσία για την εξουσία, αλλά το να σωθεί η χώρα. Καλούµε τους πολίτες να στείλουν µήνυµα στην κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική». Στα επίµονα ερωτήµατα που δέχθηκε από το Μega εάν το κόµµα του θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, απάντησε ότι «η Ν.Δ. δεν ζητά κάτι που δεν µπορεί να επιβάλει, ενώ ο Πρωθυπουργός θα πάρει το κόστος της αναστάτωσης που προκαλεί». Τον πανικό της Ν.Δ. αποκάλυψε ακόµη περισσότερο ο γραµµατέας του κόµµατος κ. Α. Λυκουρέντζος µιλώντας στο Ράδιο 9. «Παρακολουθούµε – είπε – το θέαµα ενός πρωθυπουργού ο οποίος προεξοφλεί την ήττα τους στις επερχόµενες δηµοτικές εκλογές. Ταυτίζει το διαφαινόµενο εκλογικό αποτέλεσµα µε την παρουσία του ιδίου και του κόµµατός του στην κυβέρνηση του τόπου. Ο ίδιος έδωσε τέτοια ερµηνεία στα πράγµατα. Εµείς δεν πήραµε κάποια πρωτοβουλία για να επισπεύσουµε τις πολιτικές εξελίξεις για να ζητήσουµε εκλογές».

«Δεν είναι λύση» 
Στο ίδιο κλίµα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κώστας Μαρκόπουλος όταν ρωτήθηκε από τον Βήµα 99,5 γιατί δεν ζητάει εκλογές η Ν.Δ., απάντησε: «Και ποιος είπε ότι η λύση στη χώρα είναι να ζητάµε κάθε χρόνο εκλογές;».

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. σε κατ’ ιδίαν συνοµιλίες τους παραδέχονται ότι ανεξαρτήτως εάν θα ωφελήσει ή θα βλάψει τον Γιώργο Παπανδρέου η στρατηγική να ρίξει στο τραπέζι το χαρτί των εκλογών, ένα είναι σίγουρο: αποκαλύπτεται η αδυναµία της Ν.Δ. να αναµετρηθεί σ’ αυτήν τη φάση κατά µέτωπο µε το κυβερνών κόµµα.

ΞΟΡΚΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

«Η αξιωµατική αντιπολίτευση δεν ζητάει εκλογές», διεµήνυαν χθες τα γαλάζια στελέχη

Περιµένουν εθελούσια έξοδο του Μητσοτάκη

ΠΡΟΕΞΟΦΛΟΥΝ στη Ρηγίλλης την παραίτηση του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τη θέση του επίτιµου προέδρου της Ν.Δ. και τοποθετούν χρονικά την κίνησή του αµέσως µετά τις δηµοτικές εκλογές και ταυτόχρονα µε την ίδρυση του κόµµατος της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Επισήµως η Ν.Δ. χθες απέφυγε να σχολιάσει τις νέες σκληρές δηλώσεις του Πρωθυπουργού εναντίον του Αντώνη Σαµαρά. «Δεν σχολιάζουµε και δεν διαγράφουµε» έλεγαν οι συνεργάτες του κ. Α. Σαµαρά, οι οποίοι επιχειρούσαν να υποβαθµίσουν το θέµα. Εντύπωση πάντως προκάλεσε σε όλους η παρέµβαση του κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κάλεσε τον κ. Κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί από την τιµητική θέση του επίτιµου προέδρου τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο επίτιµος πρόεδρος της Ν.Δ. στη χθεσινή συνέντευξή του κατεφέρετο απ’ αρχής µέχρι τέλους εναντίον της Νέας Δηµοκρατίας, έφθασε µάλιστα να πει ότι είναι κόµµα χωρίς µέλλον. Διερωτώµαι πώς όλα αυτά συµβιβάζονται µε τον τίτλο του επίτιµου προέδρου τον οποίο φέρει. Μήπως θα πρέπει να παραιτηθεί από τον τίτλο αυτόν;».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “