Τα δάνεια έγιναν θηλιά

Αυτό που συμβαίνει δεν είναι έκπληξη. Οι γνωρίζοντες το περίμεναν, όχι όμως τόσο σύντομα και σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας έσπασε πρώτος, πριν καλά καλά αρχίσει ο μεγάλος ανήφορος της οικονομικής κρίσης.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο νοικοκυριά που έχουν χρεωθεί στις τράπεζες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Στην πιο δύσκολη θέση είναι οι επιπόλαιοι- εκείνοι που την περίοδο της πλαστής ευμάρειας έπαιρναν καταναλωτικά δάνεια για εκδρομές και ακριβά αυτοκίνητα και τώρα νιώθουν τη θηλιά να σφίγγει γύρω από τον λαιμό τους. Ακολουθούν τα δάνεια για αγορά κατοικίας, όπως και επαγγελματικά που έχουν ληφθεί κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι η πρώτη φορά πάντως που οι τράπεζες δείχνουν ευελιξία και κάνουν διευκολύνσεις στους δανειολήπτες, με το αζημίωτο βεβαίως, καθώς όταν μικραίνουν οι δόσεις αυξάνεται ο χρόνος αποπληρωμής και πολλαπλασιάζονται οι τόκοι σε βάθος χρόνου. Ετσι δεν είναι λίγοι εκείνοι που εάν δεν χάσουν τα σπίτια τους, σίγουρα θα τα παραδώσουν χρεωμένα και υποθηκευμένα στην επόμενη γενιά.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μόνο οι δανειολήπτες που αγκομαχούν, αλλά και οι συνταξιούχοι οι οποίοι μέσα στο καλοκαίρι θα καταλάβουν ότι μπαίνει διπλό μαχαίρι στη σύνταξή τους. Χάνουν το επίδομα αδείας και επιπλέον πληρώνουν εισφορά για τον ΛΑΦΚΑ.

ΟΤΑΝ οι άνθρωποι ζορίζονται, οι αριθμοί ευημερούν. Η τρόικα λοιπόν εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του περίφημου μνημονίου, ζητεί ωστόσο να σταματήσει αμέσως η σπατάλη στα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ και τους δήμους. Καλώς τους. Λίγη υπομονή παιδιά, δεν γίνονται όλα με τη μία. Θα σκοντάψουμε και εμείς, θα λαχανιάσετε και εσείς.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ο κ. Παπανδρέου επιστρέφει στις διεθνείς πρωτοβουλίες, ταξιδεύοντας αυτήν την εβδομάδα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ενώ το «Πίρι Ρέις» συνεχίζει τις έρευνές του σε ελληνική υφαλοκρηπίδα κινούμενο στην περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Καστελλόριζου, υπό συνεχή παρακολούθηση ελληνικών πλωτών μέσων.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “