Ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα ρισκάρει ο Σαμαράς

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους «ντορικούς» και τους «καραμανλικούς» είναι έτοιμη να προχωρήσει η ηγεσία της Ν.Δ., 11 ημέρες πριν ανοίξει η αυλαία του κρίσιμου συνεδρίου, στο οποίο ο Αντώνης Σαμαράς έχει επενδύσει πολλά. 
Το πεδίο ωστόσο για «αναβάπτιση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνείδηση των πολιτών με την απομάκρυνση όλων όσοι με λόγια ή με έργα πλήγωσαν τους ψηφοφόρους του κόμματος είναι ναρκοθετημένο. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρέπει αυτή την εβδομάδα να πάρει μια απόφαση υψηλού ρίσκου, αν θα συγκρουστεί μετωπικά- ή όχι- με την καραμανλική πτέρυγα αλλά και με τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

Τα περισσότερα πρόσωπα που χρησιμοποίησε σε θέσεις- κλειδιά ο Κώστας Καραμανλής και συνεργάστηκε στενά μαζί τους τα έξι χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα, τώρα αποτελούν μικρά και μεγάλα βαρίδια για την παράταξη. Η δημόσια εικόνα τους είναι πολύ κακή και οι Νεοδημοκράτες πνέουν μένεα εναντίον τους, ενώ όσοι φέρονται μπλεγμένοι στο θέμα του Βατοπεδίου έχουν τεράστια δυσκολία ακόμη και να παραστούν σε κομματική εκδήλωση. Μια κίνηση συνολικής εκκαθάρισης όμως θα σήμαινε ότι η νέα ηγεσία τοποθετείται οριστικά και αμετάκλητα απέναντι στον Κώστα Καραμανλή.

«Αυτή είναι πολύ κρίσιμη ζαριά για τον Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί να τον σώσει, μπορεί όμως να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση το κόμμα του και να στείλει παλιούς φίλους του Κώστα Καραμανλή στην αγκαλιά της Ντόρας Μπακογιάννη», λέει παλιός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και υποστηρίζει ότι «οι ψηφοφόροι του κόμματος είναι θυμωμένοι με τον Κώστα Καραμανλή, δεν τον έχουν όμως διαγράψει από τη συνείδησή τους καθώς το κόμμα αυτό είναι και παραμένει καραμανλικό». Το ίδιο στέλεχος έχει τη βεβαιότητα ότι σύντομα ο Κ. Καραμανλής θα σπάσει τη σιωπή του και θα μιλήσει ανοιχτά για τις ευθύνες, τις δικές του και των άλλων, και με αυτή την πρωτοβουλία θα επανέλθει στο προσκήνιο. Πάντως, ο Α. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να μη διστάσει να απαλλαγεί οριστικά από όσους έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα και να δείξει τον δρόμο της πρόωρης «συνταξιοδότησης» σε όσα στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή είναι απαξιωμένα στην κοινωνία.

«Τρεις σωματοφύλακες» 
Στελέχη της Ρηγίλλης λένε ότι οι κ.κ. Δούκας, Κοντός, Κιλτίδης, Βουλγαράκης, Ρουσόπουλος, Μπασιάκος, Τσιτουρίδης και Μαγγίνας, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να βρίσκονται στη βιτρίνα του κόμματος ακόμη και αν όλοι δεν έχουν τις ίδιες ευθύνες. Ισχυρές είναι οι πιέσεις και για τον Γ. Αλογοσκούφη, ενώ διίστανται οι απόψεις στην ηγετική ομάδα για τον τελευταίο τσάρο της οικονομίας επί Καραμανλή, τον Γ. Παπαθανασίου. Οσο για τον Γ. Σουφλιά, αυτή την περίοδο τηρεί κατά γράμμα αυτό που είχε δηλώσει με την παραίτησή του, ότι «θέλει να αναπνεύσει μακριά από την πολιτική». Ετσι, αποφεύγει να εμπλέκεται στα θέματα της Ρηγίλλης και να συναναστρέφεται στελέχη της Ν.Δ. Οι κ.κ. Σιούφας, Παυλόπουλος και Αντώναρος εξακολουθούν να είναι πιστοί στον Κ. Καραμανλή και θα τον ακολουθήσουν σε όποια πορεία επιλέξει για το μέλλον.

Νέα πρόσωπα βγάζει μπροστά η Μπακογιάννη

ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕΤΩΠΟ της ηγεσίας με τα στελέχη που πρόσκεινται στην Ντόρα Μπακογιάννη, τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο απλά. Ο Α. Σαμαράς δεν αντιμετωπίζει δίλημμα καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει δρομολογήσει την πορεία του κόμματός της και το μόνο που μένει να αποφασίσει είναι η στιγμή που θα ανακοινώσει τον νέο φορέα. Στελέχη που μιλούν μαζί της λένε ότι δεν βιάζεται, ετοιμάζεται όμως και για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωροφήμη χωρίς βάση μέχρι στιγμής, η οποία διακινείται το τελευταίο 15θήμερο στην Αθήνα με την ίδια επιπολαιότητα που διακινούνται τα εφιαλτικά σενάρια για την οικονομική πορεία της χώρας. Η Ντόρα Μπακογιάννη πάντως όποτε και να ανακοινώσει την ίδρυση του νέου φορέα, επιθυμεί να εμφανίσει στην πρώτη γραμμή νέα πρόσωπα. Οι σημερινοί βουλευτές της Ν.Δ. που θα την πλαισιώσουν θα εμφανιστούν στη δεύτερη φάση, αφού πρώτα έχει ξεκαθαριστεί πλήρως η φυσιογνωμία και το ιδεολογικό στίγμα του νέου κόμματος. Ηδη, όπως λένε, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα από νέα πολιτικά στελέχη 25 έως 40 ετών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι πολιτικά άγνωστοι στο ευρύ κοινό και δεν έχουν εμπλακεί στις εσωκομματικές ίντριγκες. Το όνομα του νέου κόμματος δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “