Τα υπόγεια του Βορρά

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΡΩ των οικονομικά ασθενέστερων κάνουν πάλι φτερά από τα γκισέ κι ας υποστηρίζουν το αντίθετο οι τραπεζίτες για να καθησυχάσουν, δήθεν, την ταραγμένη κοινωνία.

Τα χρήματα θάβονται ξανά στους κήπους, κρύβονται στα στρώματα και μετατρέπουν τον ύπνο των ηλικιωμένων σε εφιάλτη. Η πολιτική ηγεσία είναι ανήμπορη να πείσει τους πολίτες ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή. Και αυτό γιατί όλοι έχουν πάρει χαμπάρι πώς παίζεται το παιχνίδι. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από λίγους στα σκοτεινά υπόγεια των ισχυρών του Βορρά.

Σε ένα τέτοιο υπόγειο πρότεινε μια νύχτα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Ευάγγελο Βενιζέλο το βελούδινο διαζύγιο της Ελλάδος με το ευρώ, όταν όλοι στην Αθήνα διακήρυτταν ότι με τα μνημόνια η χώρα εδραίωσε τη θέση της στο ενιαίο νόμισμα.

Παραμύθια. Ολα ήταν και παραμένουν ανοιχτά. Ο κυματισμός που έρχεται από την Κύπρο, η επιστροφή της τρόικας σε λίγες μέρες με άγριες διαθέσεις και η κατάρρευση των εσόδων δεν προμηνύουν θετικές εξελίξεις. Χρειάζονται τα ευχολόγια και η αισιοδοξία, αλλά καλού κακού ας βγάλουν οι επιτελείς της Τράπεζας της Ελλάδας από το συρτάρι τον φάκελο με το περίφημο plan B. Είναι το σχέδιο που προβλέπει πώς θα σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, εάν συμβεί από ατύχημα η συμφορά που όλοι ξορκίζουν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013