Το «ωσαννά» και το «σταύρωσον»

ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΓΙΑ να καταλάβεις καλά κάποιον πρέπει να φορέσεις τα παπούτσια του. Για να καταλάβω σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα, νομίζω ότι δεν χρειάζομαι αυτή την πρόβα.

Παρακολουθώ βήμα προς βήμα την πορεία και τις μεταλλάξεις του από όταν ήταν υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας. Μια εντυπωσιακή διαδρομή ενός ταλαντούχου ανθρώπου που πέτυχε με ευκολία τον στόχο του. Βιάστηκε όμως να γίνει πρωθυπουργός και έπιασε νωρίς ταβάνι. Σε άλλη στιγμή που θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα για τη χώρα, σίγουρα θα ήταν πιο τυχερός. Τώρα βρίσκεται σε επικίνδυνο σταυροδρόμι. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Γκρεμός στην περίπτωσή του σημαίνει ότι θα συμβιβαστεί με τους δανειστές, θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους, θα γίνει ένας μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, θα κρατήσει τη χώρα με το κεφάλι έξω από το νερό και όποτε γίνουν εκλογές θα τις χάσει. Οπως όλοι οι πρωθυπουργοί της κρίσης.

Το ρέμα ίσως του επιφυλάξει χειρότερη μοίρα. Είναι θολό κι αχαρτογράφητο. Εάν αποφασίσει να γίνει ο επαναστάτης και να συγκρουστεί μετωπικά με Ευρωπαίους και Αμερικανούς, το πιθανότερο είναι να βρεθεί ο ίδιος στο πουθενά και η χώρα σε δίνη δεκαετιών.

Αντέχει να ρίξει αυτή τη ζαριά; Αν του βγει, θα γίνει ήρωας και σύμβολο αντίστασης. Αν τη χάσει, όμως, πρέπει να έχει στον νου του ότι το «ωσαννά» με το «σταύρωσον» είναι πέντε ημέρες δρόμος.

Το άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή, 17 Μαΐου 2015.