Μακριά από την παγίδα πρόεδρε

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ λάθος του Γιώργου Παπανδρέου το ξέρουμε. Αφού του πήρε έξι μήνες για να καταλάβει ότι χρεοκοπούμε, μετά ήθελε να μας σώσει μόνος του.

Αγνόησε τις φωνές που του ζητούσαν να μοιραστεί το μεγάλο βάρος με τη Ν.Δ. και να ψηφιστεί το μνημόνιο με 180 βουλευτές, από τον φόβο μήπως χαρίσει τη δόξα με τους δεξιούς που είχαν δει τη σκόνη του στις εκλογές.

Έτσι, δύο χρόνια μετά εξαφανίστηκε από τον χάρτη ο ίδιος και λίγο αργότερα το κόμμα του.

Ο Αλέξης Τσίπρας προλαβαίνει ακόμη να μην πέσει στην παγίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με το αναιμικό 36%, όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι μετεκλογικά αποδεκτός στην κοινωνία και από ανθρώπους που δεν τον ψήφισαν. Αυτό του δίνει τη δύναμη να κάνει τη διαφορά και να επιβάλει την εθνική συνεννόηση.

Δεν έχει λόγο να φοβάται. Είναι πολύ ισχυρός για να είναι ανασφαλής.

Τώρα είναι η στιγμή να ανοίξει το παιχνίδι. Δεν μιλάω για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά για αυτό που χρόνια κάνουν οι Κύπριοι. Σκεφτείτε την εικόνα: Αντί να πήγαινε στη Ρίγα στοιβαγμένος στο στρατιωτικό αεροσκάφος, έφτανε πλαισιωμένος από την «Εθνική Ελλάδος».

Χωρίς αμφιβολία Μέρκελ και Ολάντ θα τους υποδέχονταν με ανακούφιση και το κλείσιμο της συμφωνίας θα ήταν θέμα ωρών. Γιατί αυτό που κάνει τους δανειστές δύστροπους και καχύποπτους είναι η ακραία αντίδραση της εκάστοτε αντιπολίτευσης.

Το άρθρο του Γ. Πολίτη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή, 24 Μαΐου 2015.