Η ιταλική αγκινάρα

Ο ΤΖΟΥΛΙΑΝΟ ΑΜΑΤΟ είναι ένας χαρισματικός Ιταλός καθηγητής και σπουδαίος φιλέλληνας. Διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός. Είναι ο άνθρωπος που έβαλε την Ιταλία στην ευρωζώνη. Οι φοιτητές του τον αποκαλούν «καθηγητή των αποχρώσεων», γιατί φωτίζει πάντα με απλό τρόπο την αθέατη πλευρά του λόφου.

Ο καθηγητής είναι σταθερά αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και στηρίζει την πεποίθησή του στη «θεωρία της αγκινάρας». Λέει, λοιπόν, ότι εάν από την αγκινάρα βγάλεις το πρώτο φύλλο, καταστρέφεται. Γιατί το επόμενο κιτρινίζει, αναγκάζεσαι να το ξεριζώσεις και συνεχίζεις, μέχρι που στο τέλος μένει το κοτσάνι. Αρα, εάν φύγει μία χώρα από το ευρώ, αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα.

Το 2009, όταν η φωτιά δεν είχε επεκταθεί σε ολόκληρο τον Νότο και το μαύρο πρόβατο ήταν μόνο η Ελλάδα, οι ευρωπαϊστές στη Ρώμη πίστευαν ότι ο επίλογος της κρίσης θα γραφτεί στην Ιταλία, η οποία θα αποτελέσει τον καταλύτη για τη διάσωση του ευρώ.

Οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα, παρότι δείχνουν γκρίζες, ενδεχομένως είναι η αρχή του τέλους του ευρωπαϊκού δράματος. Η Ιταλία είναι η τρίτη οικονομία της Ευρώπης και έχει τη δύναμη να κλονίσει την ευρωζώνη εάν συγκρουσθεί ανοιχτά με τη Γερμανία.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Real News” την Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013