Βγαίνει από την κατάψυξη ο Καραμανλής

Οι μπογιατζήδες περνούν το τελευταίο χέρι. Σε μια εβδομάδα θα είναι έτοιμο το ευρύχωρο γραφείο του Κώστα Καραμανλή δίπλα από την κατοικία του Αμερικανού πρέσβη. Είναι ένα σύγχρονο διαμέρισμα 200 τ.μ. στην οδό Παναγή Κυριακού, όπου θα εγκατασταθεί το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού, το οποίο θα αποτελείται από 10 άτομα. Αυτή είναι η πρώτη απάντηση, λένε οι φίλοι του πρώην  πρωθυπουργού, προς όλους  όσους έσπευσαν να τον συνταξιοδοτήσουν πρόωρα. «Είναι εδώ  και θα παραμείνει για πολλά χρόνια  στην πολιτική σκηνή», λέει παλιός  συνεργάτης του που σπεύδει να προσθέσει: «Δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη οδό. Δηλαδή  δεν θα συμπεριφέρεται  ως πικραμένος πρώην ηγέτης που θα υπονομεύει  ή θα παγιδεύει τον διάδοχό του. Κάθε άλλο. Δεν  θα μπλεχτεί στα πόδια  του Αντώνη Σαμαρά και  δεν θα κάνει κινήσεις που  θα δυσκολέψουν το έργο του νέου προέδρου.  Αντίθετα θα βοηθήσει με  όλες τις δυνάμεις του τη  διατήρηση της συνοχής  του κόμματος, ενώ θα παρεμβαίνει να σβήνει φωτιές, να γεφυρώνει διαφορές και να καταλαγιάζει  εσωκομματικές εντάσεις».  Την επομένη της μεγάλης ήττας της Ν.Δ., πολλοί πίστευαν  ότι ο πολιτικός κύκλος του Κώστα  Καραμανλή έκλεισε πρόωρα. Κάποιοι στοιχημάτιζαν μάλιστα ότι είναι  πολύ πιθανό να παραιτηθεί από βουλευτής πριν από τη λήξη της θητείας του και να ακολουθήσει την ασκητική πορεία του Γιώργου Σουφλιά. Δηλαδή θα απομονωθεί στη Ραφήνα, θα βρει τους παλιούς του φίλους  και θα εγκαταλείψει τις δημόσιες εμφανίσεις. Άλλοι έλεγαν ότι θα φύγει  για το εξωτερικό με την οικογένειά  του και θα φροντίσει να διδάξει σε  κάποιο ξένο πανεπιστήμιο.
Σχέδια για το μέλλον. Όλες  αυτές οι προβλέψεις τελικά διαψεύδονται. Ο Κώστας Καραμανλής  έπειτα από ένα τρίμηνο θλίψης για  τη μεγάλη ήττα και εκκωφαντικής  σιωπής στις επιθέσεις που δέχεται  κυρίως από στελέχη του κόμματός  του, επιστρέφει. «Το ότι οργανώνει  γραφείο με επιτελείο ενώ διαθέτει  ήδη γραφείο στη Βουλή είναι ένδειξη ότι έχει σχέδια για το πολιτικό του μέλλον», λέει παλιός βουλευτής που συνομιλεί συχνά μαζί  του και εξηγεί: «Σίγουρα στα σχέδιά του δεν είναι να επιστρέψει κάποια μέρα στην ηγεσία της Ν.Δ. Αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει για τον  ίδιο. Επιθυμεί όμως μια δικαίωση.  Δεν θέλει να περάσει στην ιστορία  ως πρωθυπουργός που επί των ημερών του η χώρα πήγε πίσω. Έτσι  σταδιακά θα αρχίσει να μιλάει εντός  και εκτός Βουλής και να υπερασπίζεται τις επιλογές του για τις μεταρρυθμίσεις που επιχείρησε να κάνει η κυβέρνησή του και δεν κατάφερε να τις ολοκληρώσει, ενώ με  κάθε ευκαιρία θα κάνει αυτοκριτική για λάθη, παραλείψεις και αβλεψίες του ώστε να αποκτήσει ξανά  τη συμπάθεια των ψηφοφόρων της  Ν.Δ.».
Παλιοί συνεργάτες λένε ότι «εάν  και ο ίδιος δεν θα το παραδεχθεί ποτέ, στο πίσω μέρος του μυαλού του  υπάρχει πάντα η φιλοδοξία να βρεθεί κάποια στιγμή στην Προεδρία της  Δημοκρατίας ή να του ανατεθεί ένας  τιμητικός ρόλος στην Ευρωπαϊκή  Ένωση».

Ο πρώην Πρωθυπουργός θέλει να δώσει απάντηση σε όσους έσπευσαν να τον συνταξιοδοτήσουν πρόωρα

Αισθάνεται προδομένος  από υπουργούς  και συνεργάτες του  «Πικράθηκα και απογοητεύτηκα πολύ και με  πολλούς». Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε για  υπουργούς και συνεργάτες του, πρόσφατα ο Κώστας  Καραμανλής σε έναν συνομιλητή του που τον  επισκέφθηκε στο γραφείο του στη Βουλή και μίλησαν  αρκετά για τα αιτία της συντριβής της Ν.Δ. Ο πρώην  πρωθυπουργός αποφεύγει στις αφηγήσεις του να  αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Από τις φράσεις  – κλειδιά όμως που χρησιμοποιεί όταν ανοίγεται, μπορεί  εύκολα κανείς να καταλάβει ποιοι από τους πρώην  υπουργούς και συνεργάτες του αισθάνεται ότι τον  «πρόδωσαν».
Μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες στο στρατηγείο της  οδού Παναγή Κυριακού, ο Κώστας Καραμανλής πηγαίνει  στο γραφείο του στη Βουλή αιφνιδιάζοντας βουλευτές  όλων των κομμάτων, οι οποίοι τον βλέπουν σχεδόν  καθημερινά να έχει συνεχή ραντεβού στο γραφείο τουκυρίως με βουλευτές, παλιούς συνεργάτες αλλά και  φίλους του. Πάντως καθημερινά στον προθάλαμο του  γραφείου του υπάρχει συνωστισμός.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “