«Μάχη της Κρήτης» στη Ν.Δ.

Η «μάχη της Κρήτης» είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον Αντώνη Σαμαρά μετά την πανηγυρική εκλογή του στην ηγεσία της Ν.Δ. καθώς είναι αναγκασμένος- σύντομα ή αργά- να επισκεφθεί το νησί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο οποίο καταψηφίστηκε στις 29 Νοεμβρίου. Oι επιτελείς της Ρηγίλλης αναζητούν  τον χρόνο και κυρίως την αφορμή  για να ταξιδέψει ο νέος πρόεδρος  της Ν.Δ. στην Κρήτη προκειμένου να ρίξει  γέφυρες στο στελεχικό δυναμικό, το οποίο  παραμένει φανατικά στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη και η πλειονότητά του  αρνείται να προσεγγίσει τη νέα ηγετική ομάδα.
Είναι αλήθεια ότι στην Κρήτη οι οπαδοί της Ν.Δ. εξεπλάγησαν όταν είδαν ότι  εκλέγεται στην ηγεσία του κόμματος ο κ.  Σαμαράς, με μεγάλη μάλιστα διαφορά. Οι  υποστηρικτές του Μεσσήνιου πολιτικού  στην Κρήτη ήταν ελάχιστοι γι΄ αυτό και έλαβε ποσοστό μικρότερο του 10%, ενώ και  αυτοί- οι λίγοι- που τον ψήφισαν απέφευγαν να εκδηλωθούν στα καφενεία καθώς το κλίμα ήταν σαρωτικό υπέρ της κ.  Μπακογιάννη.
«Η περίοδος με τα ανέκδοτα που λέγαμε μεταξύ μας ότι στο τάδε χωριό του Ρεθύμνου ο Αντώνης πήρε μία ψήφο και στο  διπλανό πήγε καλύτερα γιατί τον ψήφισαν  ο παπάς, η παπαδιά και η κόρη τους, έχει  τελειώσει» λέει στενός συνεργάτης του  προέδρου της Ν.Δ. και τονίζει: «Η Κρήτη  δεν μπορεί να παραμείνει “ανεξάρτητο κράτος” και πρέπει να βρούμε τρόπους να πλησιάσουμε τον κόσμο της Ντόρας».
Το ίδιο στέλεχος επισημαίνει ότι «ενώ  από όλη την Ελλάδα πολλά στελέχη της κ.  Μπακογιάννη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πλησιάζουν τη νέα ηγεσία, από την Κρήτη είναι ελάχιστοι εκείνοι που επικοινώνησαν με τους επιτελείς του νέου προέδρου για να πουν ότι είναι στη διάθεση του  κόμματος».
Ωστόσο, στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά οι απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο  θα δοθεί η «μάχη της Κρήτης» διίστανται.  Υπάρχουν εκείνοι που τον συμβουλεύουν  να αδιαφορήσει για τη στάση των Κρητικών και να μη βιαστεί να κάνει κινήσεις.  «Το θέμα είναι ζεστό, ο πρόεδρος πρέπει  να το αφήσει να παγώσει και σταδιακά να  ξεχαστεί. Δεν υπάρχει λόγος να επισκεφθεί άμεσα την Κρήτη και να δώσει την ευκαιρία για εσωκομματικές κόντρες σε τοπικό επίπεδο, που θα βρουν πεδίο αναφοράς στο κέντρο. Όλοι ξέρουμε ότι ο χρόνος στην πολιτική είναι “ο μύλος που αλέθει  τα πάντα”. Έτσι, σε ένα- δυο χρόνια το σημερινό εχθρικό κλίμα θα έχει ατονήσει καθώς ο άνθρωπος που θα δώσει τη μάχη με  το ΠΑΣΟΚ για την επαναφορά του κόμματος στην εξουσία θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς».
Άλλοι συνεργάτες του όμως επιμένουν  ότι σύντομα ο νέος πρόεδρος πρέπει να επισκεφθεί την Κρήτη ώστε να προλάβει τη  δημιουργία αντιηγετικού πυρήνα. Μάλιστα εκτιμούν ότι σε αυτό το ταξίδι πρέπει  να προλάβει την κ. Μπακογιάννη, η οποία  σχεδιάζει να επισκεφθεί τη γενέτειρά της  και να ευχαριστήσει τους Κρητικούς για  την εντυπωσιακή στήριξη που της παρείχαν. «Η επίσκεψη της Ντόρας στο νησί και  αυτά που θα πει και θα κάνει εκεί θα έχουν  σίγουρα συμβολισμούς προκειμένου να  κρατήσει τον μηχανισμό της σε ετοιμότητα» λέει κορυφαίο στέλεχος που στηρίζει  τον κ. Σαμαρά και τονίζει πως η ηγεσία  πρέπει να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

του νησιού παραμένει φανατικά στο πλευρό  της Ντόρας και η πλειονότητά του αρνείται  να προσεγγίσει τη νέα ηγετική ομάδα

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “