Οικογενειακή βεντέτα με Σαμαρά

Με την πρώτη μπαλοθιά του Κώστα Μητσοτάκη παραμονή της Πρωτοχρονιάς άρχισε η σύρραξη σαμαρικών – ντορικών στη Ν.Δ. «Χάθηκε μια μάχη με την εκλογή αρχηγού, τώρα αρχίζει ο πόλεμος» είναι το σύνθημα όλων όσοι συμμερίζονται τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού για οικουμενική αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, με πρωταγωνιστές στελέχη που έχουν κύρος εντός και εκτός της χώρας και οι απόψεις τους συγκλίνουν.

Η βολή Μητσοτάκη για όσους ξέρουν να ερμηνεύουν καλά τον επίτιμο δεν είχε σε καμία περίπτωση στόχο το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο στόχος του είναι η πολιτική Σαμαρά, την οποία επιχειρεί να ακυρώσει από την πρώτη στιγμή. «Ο νέος πρόεδρος σπρώχνει το κόμμα προς τα δεξιά, βγάζει από το κάδρο την Ντόρα Μπακογιάννη και τα στελέχη που εκφράζουν τον μεσαίο χώρο, όπως ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, και διοικεί με τον σκληρό πυρήνα της Πολιτικής Άνοιξης», λέει ένας φανατικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού και υποστηρίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε με λάθος τρόπο και αυτό σύντομα θα φανεί στις δημοσκοπήσεις.

Οι φίλοι του Αντώνη Σαμαρά απαντούν πως όλα αυτά είναι αστειότητες και ότι «ο επίτιμος δημοσιοποιεί την πίκρα του για την ήττα της Ντόρας Μπακογιάννη». Ένα μετριοπαθές στέλεχος της Ν.Δ. ωστόσο τονίζει με έμφαση ότι η αλήθεια βρίσκεται στη μέση και επικρίνει τον Αντώνη Σαμαρά πρώτον ότι αποφάσισε να κυβερνήσει το κόμμα με τους φίλους του από τα παλιά και δεύτερον ότι με τη στάση του δείχνει στην Ντόρα την πόρτα της εξόδου. Το ίδιο στέλεχος, που αυτήν την περίοδο τηρεί αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, τονίζει: «Η λογική και πολιτική εμπειρία ετών λέει ότι ο νικητής δείχνει σεβασμό στον ηττημένο και του αναθέτει σημαντικό ρόλο. Το έκανε ο Έβερτ στον Βαρβιτσιώτη, ο Σημίτης στον Τσοχατζόπουλο, ο Καραμανλής στον Σουφλιά και ο Παπανδρέου στον Βενιζέλο παρ΄ ότι η μάχη στο ΠΑΣΟΚ ήταν πολύ σκληρή. Ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει την Ντόρα Μπακογιάννη- αν και την ψήφισαν περισσότεροι από 300.000 ψηφοφόροιως ένα απλό στέλεχος. Της έκανε πρόταση να αναλάβει την Παιδεία και τον Πολιτισμό ξέροντας ότι θα του πει όχι και στη συνέχεια την αγνόησε».

Αντεπίθεση από την Ντόρα

Είναι θέμα χρόνου η επανεμφάνιση της  Ντόρας Μπακογιάννη στη πρώτη γραμμή της πολιτικής με παρεμβάσεις και θέσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας. Αυτό εκτιμούν φίλοι της πρώην  υπουργού και υποστηρίζουν ότι δεν σκοπεύει να βγει από το παιχνίδι, αλλά ούτε σχεδιάζει τη δημιουργία δικού της  πολιτικού φορέα. Θα μείνει στην  πρώτη γραμμή, καθώς πιστεύει ότι το 2010 θα είναι χρονιά  πολιτικών ανακατατάξεων.

«Από μικρή, μου άρεσε πάντα να κάνω φασαρία». Η δήλωση είναι της Ντόρας Μπακογιάννη. Μοιάζει να είναι επίκαιρη, αλλά έγινε πριν από 7 χρόνια  στον «Ταχυδρόμο»  την ημέρα που πήρε  το χρίσμα για την υποψηφιότητα στον  Δήμο Αθηναίων.

Ένα χρίσμα που  την οδήγησε σε  μια μεγάλη νίκη το 2002 και  άνοιξε τον  δρόμο για  τη μετακίνησή της στο  υπουργείο Εξωτερικών   και τη διεκδίκηση της ηγεσίας  του κόμματος.

Απόψεις. Όσοι  γνωρίζουν καλά την  πρώην υπουργό  προεξοφλούν ότι  δεν θα αργήσει η  στιγμή που θα βγει  μπροστά και θα κάνει  ξανά φασαρία. «Και όταν λέμε φασαρία, δεν  εννοούμε συγκρότηση στρατού για την υπονόμευση του Αντώνη Σαμαρά. Η φασαρία  θα γίνει από τις πολιτικές παρεμβάσεις της σε όλα  τα κρίσιμα θέματα. Απόψεις που  θα επιδιώκει   να βρίσκουν απήχηση   σε στελέχη και  ψηφοφόρους του λεγόμενου μεσαίου χώρου», λέει κεντρικό πολιτικό στέλεχος  που συνομιλεί συχνά μαζί της.

Προς το παρόν πάντως, η πρώην υπουργός έχει αποφασίσει πριν από την  επανεμφάνισή της να διαβεί- όπως χαρακτηριστικά λέει ένας συνεργάτης της  – την «έρημο της σιωπής» και θα  παρατηρεί τα δρώμενα. Μάλιστα, «για να καταστήσει  σαφές ότι βρίσκεται σε φάση αναμονής, δεν μίλησε  στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή».  Αίνιγμα. Σε κάθε περίπτωση, η στάση που θα τηρήσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είναι αίνιγμα και για τους φίλους  της. Ένα αίνιγμα στο  οποίο ο Αντώνης Σαμαράς με την τακτική  που τηρεί απέναντι της  προσθέτει και άλλες, δύσκολες μεταβλητές.

«Η προσδοκία κάποιων φίλων του νέου προέδρου πως η κ. Μπακογιάννη θα αρκεστεί να εμπλουτίσει την ανθρωπογεωγραφία στο  δυναμικό στελεχών της  Ν.Δ. και θα καταστεί  στην πορεία ένα μεσαίο  στέλεχος χωρίς ισχυρή  πολιτική παρουσία θα  μείνει απλώς προσδοκία» λέει ένα από τα  κορυφαία στελέχη του  κόμματος που τη στήριξαν στη μάχη για τη  διαδοχή. «Η Ντόρα  μπορεί να μην κέρδισε την ηγεσία, θα επιδιώξει όμως να παίξει πρωταγωνιστικό  ρόλο στην πολιτική».
Γκρεμίζουν  τα λάβαρα  του καραμανλισμού

Η απόφαση της νέας ηγεσίας να συνεχίσει τη συγκάλυψη του σκανδάλου του Βατοπεδίου δεν είναι μια φιλική κίνηση του Αντώνη Σαμαρά προς τον Κώστα Καραμανλή, όπως κάποιοι στη Ν.Δ. πιστεύουν. «Στόχος της Ρηγίλλης είναι η προστασία ανθρώπων του περιβάλλοντος Καραμανλή που στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά», λέει ένας παλιός φίλος του Κώστα Καραμανλή που βρίσκεται σε αποστρατεία, καθώς διαπιστώνει ότι καθημερινά κατεδαφίζουν τον καραμανλισμό όλες οι πτέρυγες της Ν.Δ. «Νικητές και ηττημένοι κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκαναν μέχρι πριν από δύο μήνες. Άφησαν το λιβανιστήρι και πήραν τις βαριοπούλες για να γκρεμίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα λάβαρα του καραμανλισμού».

«Προδόθηκαν». «Οι φίλοι της  Ντόρας Μπακογιάννη έχουν κάθε  λόγο να το κάνουν, καθώς αισθάνονται ότι “προδόθηκαν” από το  σύστημα Καραμανλή». Το περίεργο  είναι ότι οι άνθρωποι του νέου  προέδρου, οι περισσότεροι από  τους οποίους είναι και άνθρωποι  του Καραμανλή, αποκηρύσσουν  τον καραμανλισμό και τις παραφυάδες του όπου βρεθούν και όπου σταθούν», όπως χαρακτηριστικά λέει ένας παλιός βουλευτής.

Ένας από τους παλαίμαχους  συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή  λέει ότι «μ΄ αυτόν όμως τον τρόπο,  δεν δοκιμάζεται μόνο η  υστεροφημία του Κώστα  Καραμανλή. Μένει στην  πραγματικότητα χωρίς  πολιτικούς  υπερασπιστές η  εξαετία της  κυβέρνησης της  Ν.Δ.»

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “